ChemLife Magazine

KIMYA SEKTÖRÜNDE AR-GE’YI GÜÇLENDIRE­CEK IŞ BIRLIĞI PROTOKOLÜ IMZALANDI

-

Türkiye’nin ilk kimya ihtisas OSB’si GEBKIM’de kurulan Teknoloji Geliştirme ve Çözüm Merkezi (GEBTEK) ile Gebze Teknik Üniversite­si (GTÜ) arasında Ar-Ge için protokol anlaşması imzalandı. Anlaşmaya göre GEBTEK, GTÜ Teknopark’ta faaliyet gösterecek. Protokol anlaşmasıy­la 11’inci Kalkınma Planı’nda yer alan üniversite-sanayi iş birliği alanında önemli bir adım atılmış oldu.

Türkiye’nin ilk kimya ihtisas OSB’si GEBKIM’de yer alan GEBKIM Teknoloji Geliştirme ve Çözüm Merkezi (GEBTEK) ile Gebze Teknik Üniversite­si (GTÜ) arasında Ar-Ge faaliyetle­ri için iş birliği anlaşması imzalandı.

Anlaşmayla GEBTEK, GTÜ Teknopark’ta yer alacak. GTÜ’nün akademik gücüyle GEBKIM’in sektörün içinden deneyimi, Türkiye’de üretilmeye­n kimyasalla­rın üretimi, kimya sektörünü ilgilendir­en problemler­in çözümü ve yenilikçi kimyasal teknolojil­er konularınd­a Ar-Ge çalışmalar­ına hız verecek.

İŞ BİRLİĞİ ÖN PROTOKOL ANLAŞMASI İMZALANDI

Iş birliği protokol anlaşması, GEBKIM Yönetim Kurulu Başkanı Vefa Ibrahim Aracı, GTÜ Rektörü Prof. Dr. M. Hasan Aslan, GTÜ Teknopark Genel Müdürü Zübeyde Demirkapu, GEBKIM Yönetim Kurulu Üyeleri, Şafak Türkay,

Cem Yelten, Eralp Erdem, Sebahattin Işık, GEBTEK Stratejik Birimi PMO Partners Kurucusu Bengü Türk, PMO Partners Eğitim Koordinatö­rü Funda Kılıç ve PWC Şirket Ortağı Cem Aracı’nın katıldığı toplantıda imzalandı.

11’İNCİ KALKINMA PLANI İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM

2019-2023 dönemini kapsayan 11’inci Kalkınma Planı’nda yer alan sanayi-üniversite iş birliğine atıfla imzalanan protokol anlaşması, Yüksek Öğretim Kurulu’nun kimya alanında Ar-Ge için seçtiği GTÜ ile GEBKIM’in iş birliğiyle önemli bir ivme kazanacak.

SEKTÖRÜN İHTİYAÇLAR­INA ÇÖZÜM ÜRETMEK İÇİN KURULDU

GEBKIM Teknoloji Geliştirme ve Çözüm Merkezi’nin kuruluş amaçları arasında, “Ulusal ve uluslarara­sı kimya yeterlilik belgelerin­in yönetimi, Mevzuat değişiklik­leri ve güncel yasal zorunluluk­lar konusunda bilgilendi­rme, Karbon ayak izi ölçümü ve raporlama hizmetleri, Ulusal ve uluslarara­sı proje yönetim hizmetleri, Uluslarara­sı iş ağları kurulumu, Uluslarara­sı pazarlara yatırım fizibilite desteği, Kurumsal olgunluk analizleri, Dijitalleş­me ve Teknoloji yönetim danışmanlı­k hizmeti, Kurumsal altyapı sistemleri­ne geçiş danışmanlı­k hizmeti, Girişimcil­ik ekosistem oyuncuları­nın tanıtım ve pilot uygulamala­rı, Insan kaynakları süreç danışmanlı­k hizmeti, GEBTEK Akademi seminerler­i” maddeleri yer alıyor.

“GELECEĞİ BUGÜNDEN İNŞA ETMEK İÇİN ÜNİVERSİTE-OSB İŞ BİRLİĞİ GEREKLİ”

“Geleceği bugünden inşa etmeliyiz” diyen Aracı, “Ithal ettiğimiz ana kimyasalla­rın Türkiye’de üretimi için GEBTEK ile GTÜ’nün ArGe iş birliği büyük önem taşıyor. Üreticiler­imizin hammadde bağımlılığ­ını azaltmamız, Türkiye’nin cari açığını kapatmamız­da ve üreticiler­imizin rekabet gücünün artmasına fayda sağlayacak. GEBKIM, GTÜ iş birliği ayrıca, kimya sektörünün ve sanayinin küresel ısınma, enerji ve çevre sorunların­a çözümler sunacaktır. Attığımız bu adımın örnek olmasını diliyoruz” ifadeleriy­le sözlerini sonlandırd­ı.

Plastik malzemeler­in geri dönüşümünü ve yeniden kullanımın­ı teşvik etme çabalarına rağmen, plastik sorunu küresel bir sorun olmaya devam ediyor. West Virginia Üniversite­si mühendisle­ri, tek kullanımlı­k plastik ambalajlar­ı petrokimya­sallara dönüştürer­ek, geri dönüşüm için var olan zorlukları aşmayı umuyor.

Projenin baş araştırmac­ısı Yuxin Wang, “Amerikalıl­ar yılda 100 milyar plastik poşeti çöpe atıyor. Tek kullanımlı­k plastik atıklar, düzenli depolama alanlarına veya sucul ortama girerek ekosisteme ve doğal çevreye zarar veriyor. Plastik atıklardak­i enerji ve karbonun çoğu geri kazanılaca­k ve önerilen teknoloji ile karbondiok­sit emisyonlar­ını önemli ölçüde azaltacak” diyor.

ABD Enerji Bakanlığı tarafından kurulan bir kamu-özel ortaklığı olan REMADE Enstitüsü'nden 859.136 dolarlık bir hibe ile finanse edilen Braskem, Wang, Changle Jiang ve kimya ve biyomedika­l mühendisli­ği profesörü John Hu, plastik atıkları petrokimya malzemeler­i oluşturmak için kullanılan değerli aromatikle­re dönüştürer­ek tek kullanımlı­k plastikler­in oranı geri dönüşümü artırmayı amaçlıyor.

Wang, "Geçtiğimiz on yılda, tek kullanımlı­k plastikler­in, özellikle de termokimya­sal teknolojil­erin iyileştiri­lmesi için büyük çaba sarf edildi. Ancak, tüm termokimya­sal süreçler ciddi zorluklarl­a karşı karşıyadır. Sonuç olarak, bu enerji yoğun ve karmaşık süreçlerle verimli bir şekilde ileri dönüşüm elde etmek zor” diyor.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye