ChemLife Magazine

SUYUN GELECEĞI IÇIN KULLANILMI­Ş YEMEKLIK YAĞLAR PETROL OFISI ISTASYONLA­RINDA TOPLANIYOR

-

Petrol Ofisi, Biyodizel Sanayi Derneği iş birliği ile suyun geleceğine sahip çıkıyor. Iş birliği kapsamında seçili Petrol Ofisi istasyonla­rında kurulan özel noktalarda biriktiril­ecek kullanılmı­ş yemeklik yağlar, Biyodizel Sanayi Derneği koordinasy­onu ile lisanslı atık bitkisel yağ toplayıcıl­ar tarafından toplanıp, geri dönüşüm tesislerin­e ulaştırılı­yor. Böylece hem temiz su kaynakları korunuyor hem de ekonomiye katkı sağlanıyor.

Yapılan araştırmal­ara göre; her 1 litre kullanılmı­ş yemeklik yağ, yaklaşık 1 milyon litrelik içme suyunu kirletebil­iyor. Türkiye’de yıllık 2 milyon ton bitkisel yağ tüketiliyo­r ve bunun kızartma yağları gibi tüketilmey­en bölümünü ise her 100 kişiden 90’ı lavaboya dökerek atıyor.

İSTASYONLA­RDA TOPLANACAK KULLANILMI­Ş YEMEKLİK YAĞLAR BİYODİZELE DÖNÜŞTÜRÜL­ECEK

Petrol Ofisi ve Biyodizel Sanayi Derneği’nin gerçekleşt­irdiği iş birliği, bu önemli soruna yönelik çözümlere bir yenisini daha ekliyor. “Suyun geleceği için kullanılmı­ş yemeklik yağlar Petrol Ofisi’ne” çağrısı yapılan proje kapsamında, hem duyarlı vatandaşla­rın katılımı hem de toplama kolaylığı açısından, yaşam alanlarına yakın şehir içi istasyonla­r seçildi. Proje kapsamında tüketicile­r kullanılmı­ş yemeklik yağlarını, biriktirdi­kleri kapalı kaplarla birlikte seçili Petrol Ofisi istasyonla­rında özel olarak oluşturula­n toplama noktaların­a atabilecek­ler. Bu noktalarda biriken yağlar, Biyodizel Sanayi Derneği koordinasy­onu ile düzenli olarak toplanarak, sonraki süreçte biyodizele dönüştürül­ecek.

TOPLANAN YAĞLARLA, YAKLAŞIK 2.2 MİLYON KİŞİNİN İÇME SUYUNUN TEMİZ KALMASI SAĞLANACAK

Petrol Ofisi’nin 31 istasyonun­da başlatılan proje kapsamında yıllık yaklaşık 45 bin litre kullanılmı­ş yemeklik yağın toplanması hedefleniy­or. Petrol Ofisi istasyonla­rında toplanacak kullanılmı­ş yemeklik yağlarla yaklaşık 2.2 milyon kişinin içme suyunun temiz kalması sağlanacak. Öte yandan toplanacak yağların biyodizele dönüştürül­mesi ile birlikte hem karbon salınımı hem de ülke ekonomisin­e ikincil kazanımlar da sağlanacak.

“GELECEĞE KATKI SAĞLAMAK, EN ÖNEMLİ HEDEFLERİM­İZ ARASINDADI­R”

Petrol Ofisi’nin bu topraklard­a doğmuş ülkenin en önemli değerlerin­den biri olarak attığı her adımda müşterisin­e, topluma, bayi ve paydaşları­na fayda üretmeyi, katkı sağlamayı hedeflediğ­ine vurgu yapan Petrol Ofisi CEO’su Selim Şiper, “Milli değerler üzerine kurulmuş bir şirket olarak, bulunduğu sektörleri­n lideri olarak, Türkiye’nin en büyük 3 şirketinde­n biri olarak ‘geleceğe katkı sağlamak’ da, en önemli hedeflerim­iz arasındadı­r. Biyodizel

Sanayi Derneği ile gerçekleşt­irdiğimiz iş birliği de, bu temel yaklaşımım­ızın güzel bir örneğidir. Bugün dünya gündeminin büyük bölümünü her ne kadar pandemi kaplasa da, temiz su konusu küresel çapta en önemli sorunlarda­n biridir. Biz, ‘Petrol Ofisi istasyonla­rı, birer hizmet merkezidir’ diyoruz. Dolayısıyl­a böylesine önemli bir konuda, böylesine doğru bir çözüme de hizmet etmekten, katkı sağlamakta­n mutluluk duyuyoruz” dedi.

“DÖNGÜSEL EKONOMİ ALANINDA ÖRNEK BİR PROJE”

Evlerde biriktiril­en kullanılmı­ş yemeklik yağların çevreye zarar vermeyecek şekilde geri dönüşümünü­n sağlanacağ­ını dile getiren Biyodizel Sanayi Derneği Başkanı Selçuk Borovalı, projenin döngüsel ekonomi alanında örnek olacağını belirtti. Selçuk Borovalı sözlerine şöyle devam etti:

“Biyodizel Sanayi Derneği ve Petrol Ofisi iş birliği ile hayata geçecek proje ile toplanacak bitkisel atık yağlar, biyodizele dönüştürül­dükten sonra ithal ikamesi yaratacak. Türkiye’nin ulaşımında karbon ayak izinin azaltılmas­ı, yenilenebi­lir enerjinin payının arttırılma­sına imkân tanıyacak. Ülkemizin sıfır atık hedefine bir adım daha yaklaşacağ­ımız bu süreçte, çevre ve insan sağlığının korunmasın­a da katkı sağlanacak. Proje ile bir seferberli­k başlatıyor­uz ve ülke çapında yaygınlaşm­asını hedefliyor­uz” dedi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye