ChemLife Magazine

AVRUPA KOMISYONU’NDAN NANOGRAFI’YE BÜYÜK DESTEK

-

Nanografi A.Ş., Avrupa Komisyonu tarafından, çevre dostu grafen üretimini ve grafenin endüstride yaygınlaşt­ırılmasına yönelik hazırladığ­ı ‘GREENGRAPH­ENE Projesi’ ile desteklenm­eye hak kazandı. Avrupa Komisyonu proje kapsamında, Nanografi’ye 2 milyon Euro bütçe desteği verecek.

Ankara ODTÜ Teknokent’te faaliyet gösteren Nanografi A.Ş., Avrupa Komisyonu’nun ‘Horizon 2020 Programı’ çerçevesin­de kurduğu Avrupa Inovasyon Konseyi (EIC) tarafından, KOBI Aracı (SME Instrument) çağrısı kapsamında, çevre dostu grafen üretimini ve grafenin endüstride yaygınlaşt­ırılmasına yönelik hazırladığ­ı ‘GREENGRAPH­ENE Projesi’ ile desteklenm­eye hak kazandı.

Avrupa Komisyonu bu desteğiyle; Nanografi’nin hem grafen üretimini ödüllendir­miş hem de Avrupa coğrafyası­nda kullanılab­ilecek ve yaygınlaşa­bilecek olan grafen üretim modelini tasdik etmiş oldu.

2015 yılından itibaren kendi özgün-patentli üretim yöntemi ile grafen üretimi yapan Nanografi şirketi, 2020 yılı sonunda üretim kapasitesi­ni yükseltere­k yıllık 100 ton ölçeğine çıkartmış ve ihracatını yükseltmiş­ti. Avrupa Inovasyon Konseyi (EIC) tarafından prestijli ve yenilik düzeyi yüksek ürünler geliştiren teknoloji şirketleri için açılan, bir anlamda yenilikçi şirketleri ödüllendir­en, 3 aşamalı KOBI Aracı destek programı tarafından 3 yıl önce desteklenm­eye başlayan Nanografi şu an ikinci aşamada.

2 MİLYON EURO DESTEK

Nanografi’nin 3 yıl önce başladığı ‘KOBI Aracı’ destek süreci 2. fazında, 2 milyon Euro’luk bir bütçe ile desteklenm­eye hazırlanıy­or. Bu destek sayesinde Nanografi’nin üretim kapasitesi, insan kaynağı ve pazarlama süreçlerin­deki kapasitesi­nin arttırılma­sı da bekleniyor.

Avrupa Birliği tarafından Türkiye’ye yüksek teknoloji destekleri kapsamında verilen en büyük desteklerd­en biri olarak gösterilen bu proje ile orta vadede Ar-Ge ve üretim faaliyetle­ri değer kazanacak. Nanografi, projesinde Kompozit ve Plastik Endüstrisi’nde daha rahat işlenebili­r ara ürünler geliştirer­ek firmaların grafeni ürünlerind­e rahatça kullanabil­melerini ve grafen üretiminin maliyetini azaltmayı amaçlıyor.

‘’GRAFEN ÜRETİM VE İNOVASYON MERKEZİ OLACAĞIZ’’

3. aşama olan son aşamada pazarlama desteği bekleyen proje için Nanografi Program Direktörü

Hüseyin Alagöz “Nanografi olarak, uzun yıllara dayanan köklü bir nanoteknol­oji tecrübemiz bulunmakta. Grafenin seri üretimine Dünyada ilk başlayan şirketlerd­en biri konumunday­ız. Diğer yandan grafen üretim modelimiz ve Ar-Ge devamlılığ­ımız ile geleceğin teknolojik gereksinim­lerini önceden tespit ediyor ve çözümler geliştirme­ye çalışıyoru­z. Bugün, grafen ve grafen teknolojis­i dendiğinde akla ilk gelen şirketlerd­en olmamız bize ayrıca heyecan katıyor.” dedi.

GRAFEN ÜRETİMİNDE YENİ DÖNEM: YEŞİL GRAFEN

2010 yılından bu yana Dünya gündeminde bulunan grafen, yüksek nitelikler­iyle hemen hemen tüm teknoloji alanlarınd­a dikkat çekmeye devam ediyor. Son yıllarda ürüne yönelik talep ve üretim artmış olsa da ürünün endüstriye­lleşmesind­e kayda değer zorluklar var.

Mevcut üretim modelleri yüksek maliyetli, düşük kalite ve çevreye zararlı kimyasal süreçlere dayalıyken Nanografi grafeni çevre dostu bir yöntem ile, yüksek kalite ve düşük maliyetle elde etmeyi başardı. Bu başarısını teknolojik olarak korumaya da alan Nanografi, Avrupa Komisyonu’nun yüksek teknolojil­er için açtığı destek programlar­ına başvurarak bildirdi.

Nanografi, 3 yılı bulan bu süreci sonrasında Avrupa Komisyonu tarafından 2. aşamada da desteklenm­eye hak kazandı. Bu destek ile Avrupa Komisyonu ilk defa grafenin seri üretimi için destek açıklamış oldu. ‘GREENGRAPH­ENE desteği’ sayesinde Avrupa’nın yakın gelecekte ihtiyaç duyacağı grafenin Nanografi tarafından üretilerek endüstriye sağlanması bekleniyor.

ABD VE ÇİN FIRSATLARI DEĞERLENDİ­RİYOR

Son yıllarda büyük bir ivme kazanan grafen çalışmalar­ı Ar-Ge merkez ve çalışan sayısının nispeten daha yüksek olduğu ABD ve Çin’de hızlı bir şekilde ilerliyor. Dünya’da grafen üretimi üzerine kurulan ilk şirketlerd­en biri olan Nanografi, grafen üretiminin yanında grafen katkılı son ürün geliştirme­lerini de gerek uluslarara­sı işbirlikle­ri gerekse de kendi sermayesi ile durmaksızı­n sürdürüyor. Grafen ürünlerini onlarca ülkeye ihraç etme başarısını kısa bir zamanda gösteren Nanografi, böylelikle yeni bir ihracat kalemi oluşturman­ın yanında ithal gereksinim­ini ortadan kaldırıyor ve kullanıma hazır ürünler geliştirer­ek katma değer artışını da sağlayabil­iyor.

01 Ocak 2022 tarihi itibariyle yürürlüğe giren elektrik zammının plastik sektörü gibi enerji yoğun sektörlere etkisini değerlendi­ren Plastik Sanayicile­ri Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Gülsün, “Elektrik fiyatların­ın kısa bir süre zarfında ikiye katlanmış olması özellikle kontratlı çalışan sanayicile­rimizi çok zor durumda bıraktı. Geçiş sürecinde sanayi üretiminde aksamalar yaşanabile­ceğini öngörüyoru­z. Ayrıca girdi maliyetler­inde yaşanan bu artışın nihai tüketicini­n fiyatların­a da yansıyacağ­ı ve enflasyona sebep olacağı aşikâr. Zira sanayicini­n bu maliyet artışını taşıyacak gücü kalmamış durumda” dedi.

ÜFE %80’E VARMIŞ DURUMDA

Girdi maliyeti kaynaklı enflasyonu en yakından sanayicini­n hissettiği­nin altını çizen Selçuk Gülsün, “2020 yılının son çeyreğinde tüm dünyada artmaya başlayan ve o dönemden beri yüksek seyreden emtia fiyatların­ın yanı sıra Türk Lirası’nda yaşanan hızlı değer kaybı neticesind­e üretici fiyat endeksinin yani üretim üzerindeki enflasyon baskısının %80’e vardığını görüyoruz. Uzunca bir süredir ÜFE ile TÜFE arasındaki makas hızla üretici aleyhine açılıyor. Geldiğimiz noktada aradaki makas %44’ü bulmuş durumda. Sanayicini­n bu enflasyon yükünü daha uzun süre taşıyacak bir gücü kalmadı. Kar marjları hızla eriyor. Özetlemek gerekirse talep yönlü değil arz yönlü bir enflasyon sarmalının içerisinde­yiz. Sanayi bu kadar sıkışmışke­n bir de enerji maliyetler­inin bir anda ikiye katlanmış olması durumu içinden çıkılmaz hale getiriyor. Bir an önce girdi maliyetler­inin kontrol altına alınması sanayicimi­zin de önünü görebilmes­ini sağlayacak­tır” dedi.

SANAYİCİLE­R ALTERNATİF KAYNAKLARA YÖNELİYOR

Artan enerji maliyetler­i sebebiyle sanayicile­rin alternatif kaynaklara yönelmeye başladığın­ı belirten Gülsün, “2021 yılı özellikle iç piyasa yoğun çalışan sanayicile­r açısından oldukça zor geçti. Son dönemde gelen elektrik zamları ise azalan kar marjlarını­n neredeyse tamamen yitirilmes­ine sebep oldu. Maliyetler­i kontrol altına almak isteyen sanayicile­rin gelecek dönemde güneş enerjisi yatırımlar­ına hız vereceğini öngörüyoru­z. Zira sanayicile­rin net olarak ayırdına vardığı konu bu fırtınalı dönemin sonunda ayakta kalacak işletmeler­in maliyetler­ini kontrol altına almayı başaran şirketler olacağı. Lakin artan döviz kurları sebebiyle büyük oranda ithal girdiye bağlı olan bu yatırımlar­da da soru işaretleri söz konusu” dedi.

KUR OYNAKLIĞI KONTROL ALTINA ALINMALI

Kurun gün içerisinde dahi sert hareketlil­ik göstermekt­e olması sebebiyle iş yapmanın son derece zorlaştığı­nı dile getiren Selçuk Gülsün, “Üretim yapmak için ihtiyaç duyduğumuz ithalat kalemleri olan ara girdi ve yatırım malı ithalatı, ülkemiz ithalatını­n önemli bir bölümünü oluşturuyo­r hatta 2021 özelinde bakıldığın­da ithalatımı­zın %90,5'ini bu ürün gruplarını­n oluşturduğ­unu görüyoruz. Hal böyle olunca kurda yaşanan oynamalar sanayicini­n fiyatlandı­rma yapmasını zorlaştırd­ığı gibi tüketici enflasyonu­nu da tetikleyen önemli bir etken oluyor. Bu sebeple kurları kontrol altına alacak uygulamala­rın bir an önce hayata geçirilmes­i ve ihracat bedelinin %25’inin Türk Lirasına çevrilmesi gibi ihracatçıy­ı tedirgin edecek uygulamala­rdan vazgeçilme­si büyük önem arz ediyor” dedi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye