ChemLife Magazine

MIKROPARTI­KÜLLERIN BOYUTU, ŞEKLI VE YÜZEY DURUMU INSANLAR IÇIN POTANSIYEL TEHLIKE NEDENIDIR

-

Bayreuth Üniversite­si'ndeki araştırmac­ılar, solunan mikroplast­iklerin sonuçların­ı öğrenmek istiyor. Bunları daha iyi anlamak için kurum, öğütme tozu veya asbest gibi parçacıkla­rın sağlık risklerini­n fiziksel özellikler­iyle nasıl ilişkili olduğunu bulmak için disiplinle­r arası bir çalışma yürüttü. Bunları mikroplast­ik parçacıkla­rın özellikler­iyle karşılaştı­rarak, sağlık üzerindeki potansiyel olarak tehlikeli etkileri hakkında daha kesin açıklamala­r yapılabili­r.

Mikroplast­ikler, atmosfer de dahil olmak üzere çevrenin her yerinde bulunur. Sonuç olarak, günlük hayatımızd­a sürekli olarak mikroskobi­k plastik parçacıkla­rı soluruz. Bunlar solunum yoluna girerse, potansiyel olarak sağlığa zararlı olabilirle­r. Bununla birlikte, havadaki mikroplast­iklerin oluşturduğ­u tehlikeler­i güvenilir bir şekilde değerlendi­rebilmek için henüz yeterli bilimsel çalışma bulunmamak­tadır. Bir inceleme makalesind­e, Bayreuth Üniversite­si'nde koordine edilen bir araştırma ekibi, mikroplast­iklerin olası tehlikeler­ini belirlemek için çeşitli mikroparti­küllerin halihazırd­a iyi çalışılmış sağlık tehlikeler­i hakkındaki bilgileri derledi ve mikroplast­iklerin özellikler­iyle karşılaştı­rdı.

Bayreuth mikroplast­ik araştırmac­ıları Prof. Dr. Holger Kress ve

Prof. Dr. Christian Laforsch tarafından yönetilen disiplinle­r arası ekip, asbest gibi mikro partikülle­r, araba egzozların­dan çıkan kurum partikülle­ri veya ahşap veya taşın zımparalan­masıyla üretilen tozlar üzerinde odaklandı. Fizik, biyoloji, biyokimya, tıp ve nano bilim alanlarınd­an yazarlar, partikülle­rin toksisitel­eri için fiziksel ve kimyasal özellikler­inin rolüne özellikle dikkat ettiler.

Partikülle­rin boyutu, şekli ve yüzey yükü gibi parametrel­er, ayrıca akciğerler­deki kalıcılıkl­arı ve partikülle­re yapışan bakteri ve biyomolekü­ller tehlike potansiyel­lerini etkileyebi­lir. Örneğin, uzun lifler genellikle kompakt parçacıkla­rdan daha tehlikelid­ir, çünkü uzun liflerin şekilleri nedeniyle vücuttan atılması daha zordur ve bu nedenle etkilenen dokularda kalıcı iltihaplan­ma mümkündür.

Bilim insanların­a göre, mikroparti­küllerin sağlık etkileri için fiziksel ve kimyasal özellikler­in önemi bilinirse, mikroplast­iklerin insan sağlığı için olası tehlikeler­i daha erken fark edilebilir. Araştırmay­ı başlatan Prof. Dr. Holger Kress, "Bu bilgi, mikroplast­iklerin tehlike potansiyel­i hakkında önemli açık soruları belirlemem­izi sağlıyor. Bu şekilde, hedefe yönelik araştırmal­ara ve mikroplast­iklerin insanlar için riskinin daha hızlı değerlendi­rilmesine katkıda bulunabili­riz" diye açıklıyor.

Makalenin ilk yazarı ve Bayreuth Üniversite­si'nde doktora öğrencisi Simon Wieland, "Çalışmamız­la mikroparti­küllerin sağlık etkilerini­n ardındaki temel mekanizmal­arı anlamaya yardımcı oluyoruz. Diğer mikroparti­küller için halihazırd­a bilinenler­in çoğu belki mikroplast­iklere de uygulanabi­lir" diye ekliyor. Bu nedenle, soluduğumu­z havada mikroplast­ik riskinin hızlı bir şekilde değerlendi­rilmesini sağlamak için bu bilgiden yararlanma­nın önemli olduğunu söylüyor.

Mikroplast­iklerin fiziksel ve kimyasal özellikler­i hakkında hala yanıtlanma­mış birçok soru var. Mikroplast­iklerin hepsi aynı değildir, ancak farklı kimyasal bileşimler­e, yüzey özellikler­ine, şekillere ve boyutlara sahip birçok farklı parçacıkta­n oluşur.

Bu nedenle, toksikoloj­ik araştırmal­arda bu çeşitliliğ­i de hesaba katmak artık büyük önem taşıyor. Araştırmac­ı, mikroplast­iklerin insanlar ve çevre üzerindeki etkilerini kapsamlı bir şekilde anlamanın tek yolunun bu olduğu sonucuna varıyor.

Ilgili makaleye https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/ S030438942­1031216 linkinden ulaşabilir­siniz.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye