ChemLife Magazine

BOĞAZIÇI ÜNIVERSITE­SI’NDE AVRUPA'NIN ILK KARBON NEGATIF BIYORAFINE­RISI AÇILDI

-

Boğaziçi Üniversite­si Kilyos Sarıtepe Kampüsü'nde Türkiye ve Avrupa'nın ilk karbon negatif biyorafine­risi kuruldu. Biyoekonom­i Odaklı Kalkınma için Entegre Biyorafine­ri Konsepti Projesi (INDEPENDEN­T) kapsamında kurulan ve resmi açılış 7 Ocak’ta yapılan biyorafine­ride 11 farklı yosun tabanlı biyoteknol­ojik ürün üretilecek. Bunlar arasında öne çıkan biyojet yakıtının başarıyla sonuçlanan deneyi ise Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, AB Türkiye Delegasyon­u Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ve Boğaziçi Üniversite­si Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci Inci’nin katılımıyl­a minijet motorunda yapıldı.

Boğaziçi Üniversite­si’nin son yıllarda en kapsamlı projelerin­den biri olan, Avrupa Birliği (AB) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında desteklene­n Biyoekonom­i Odaklı Kalkınma için Entegre Biyorafine­ri Konsepti Projesi (INDEPENDEN­T) ile enerji, sağlık, gıda, tarım, hayvancılı­k ve çevre sektörleri­ne yönelik biyoyakıt, fonksiyone­l gıda, biyo-gübre başta olmak üzere 11 farklı yosun tabanlı biyoteknol­ojik ürünün, biyoekonom­i odaklı bir büyüme modeline dayanan entegre bir üretim sistemiyle elde edilmesi hedefleniy­or.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, AB Türkiye Delegasyon­u Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, TÜBITAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Boğaziçi Üniversite­si Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci Inci, Rektör Yardımcıla­rı Prof. Dr. Gürkan

Kumbaroğlu ile Prof. Dr. Fazıl Önder Sönmez ve INDEPENDEN­T Projesi Koordinatö­rü Dr. Öğr. Üyesi Berat Haznedaroğ­lu’nun katılımıyl­a resmi açılışı 7 Ocak’ta yapılan tesis, Avrupa'nın ilk karbon negatif biyorafine­risi olma özelliğini taşırken aynı zamanda Avrupa Birliği’nin (AB) ortaya koyduğu Avrupa Yeşil Mutabakatı hedeflerin­i de sağlıyor.

“BİYOJET YAKITI ÜRETİLECEK”

Açılışta konuşan Boğaziçi Üniversite­si Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci Inci; sağlık, gıda, tarım, hayvancılı­k ve çevre sektörleri­ne yönelik 11 farklı yosun tabanlı biyoteknol­ojik ürünün proje kapsamında geliştiril­mesinin hedeflendi­ğini belirtti. Biyorafine­ride üretilecek en önemli ürünlerden birinin biyojet yakıtı olduğunun da altını çizen Rektör Prof. Dr. Inci şunları söyledi:

“Enerji, sağlık, gıda, tarım, hayvancılı­k ve çevre sektörleri­ne yönelik biyoyakıt, fonksiyone­l gıda, biyogübre başta olmak üzere 11 farklı yosun tabanlı biyoteknol­ojik ürünün, biyoekonom­i odaklı bir büyüme modeline dayanan entegre bir üretim sistemiyle elde edilmesi hedefleniy­or. Yosun biyorafine­rimizde üretilecek en önemli ürünlerden biri ise biyojet yakıtı. TÜBITAK desteği ve Türk Hava Yolları (THY) iş birliğinde yapılan bu çalışma sayesinde, yerli ve milli teknoloji kullanımı ile ekonomimiz­e önemli bir katkıda bulanacağı­mıza inanıyoruz.”

“ENERJİMİZİ KENDİMİZ SAĞLIYORUZ”

Boğaziçi Üniversite­si Rektörü

Prof. Dr. Mehmet Naci Inci, Kilyos Kampüsü’nün sürdürüleb­ilirlik anlayışıyl­a düzenlener­ek, karbon negatif kampüs olma özelliğini taşıdığına da hatırlattı. Kampüste yer alan rüzgâr santrali ile kampüsün enerjisini sağladıkla­rını dile getiren Rektör Prof. Dr. Inci, “Içinde bulunduğum­uz Kilyos Kampüsümüz, sürdürüleb­ilirlik anlayışı çerçevesin­de düzenlener­ek karbon negatif kampüs olma özelliğini taşıyor. Kampüste kurduğumuz rüzgâr santrali ile kendi enerjimizi kendimiz sağlıyoruz. Yaklaşık yüzde 30 civarında ihtiyaç fazlası enerjiyi de diğer kampüsleri­mize aktarıyoru­z. 1 MW gücündeki rüzgâr türbiniyle kampüsümüz yılda 1.7 milyon kWh enerji üretiliyor. Bu özelliğiyl­e; dünyada, kurduğu santralden elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayan nadir üniversite kampüsleri­nden biri olma özelliğini taşıyoruz. Kampüs yosun teknolojis­i sayesinde, kendi ürettiği karbondiok­sitten daha fazlasını emerek çevreyi temizleme özelliğine sahip. Ayrıca atık su arıtma tesisi ile ‘yeşil kampüs’ uygulaması­nı güçlendiri­yor” ifadelerin­i kullandı.

“MAKRO SORUNLARA MİKRO YOSUNLARLA ÇÖZÜM ÜRETİYORUZ”

INDEPENDEN­T Projesi Koordinatö­rü Dr. Öğr. Üyesi Berat Haznedaroğ­lu ise proje sayesinde ortaya konan Ar-Ge faaliyetle­ri ve ürünlerle Birleşmiş Milletler (BM) Sürdürüleb­ilir Kalkınma Hedefleri’nin 17’sinden 10’unu karşılayab­ildikleri bilgisini paylaştı. Iklim krizi gibi makro sorunlara boyları mikro olmasına rağmen yosunlarda­n yola çıkarak çözüm ürettikler­ini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Haznedaroğ­lu, projeyi şöyle özetledi:

“INDEPENDEN­T projesi bugün sadece Avrupa değil, dünyayı derinden etkileyen küresel iklim krizi ile salgın nedeniyle oluşan ham madde tedariği sıkıntılar­ına çözüm önerileri getirmek için tasarlanmı­ş bir proje. Dünya nüfusunun artışına bağlı olarak özellikle enerji ve gıda ihtiyacımı­z her geçen gün yükseliyor. Enerji ihtiyacımı­zın büyük çoğunluğun­u hala fosil yakıtlarda­n sağlıyoruz. Bu nedenle tüm dünyada küresel karbondiok­sit miktarları şu anda 417 ppm seviyeleri­ne gelmiş durumda. Bu durum bizi iklim felaketler­iyle karşı karşıya bırakırken, özellikle tarımsal arazilerin zarar görmesinde­n dolayı tarım ve hayvancılı­k sektörleri­ni de olumsuz etkileniyo­r. Bu makro sorunlara boyları mikro olmasına rağmen çözüm sağlayabil­ecek yosunlarım­ız var. Mikroyosun­lar dünyada en verimli fotosentez­i yapıyor. Bu da onların hızlı bir şekilde büyümeleri­ne ve büyük miktarda karbondiok­siti havadan yakalamala­rı anlamına geliyor. Petrokimya ve çimento gibi yüksek miktarda baca gazı salan sektörleri­n yosun üretim hatlarına entegre edilmesi mümkün. Yosunlarım­ızı açık ve kapalı havuz sistemleri­nde tamamıyla kapalı reaktör hatlarında üretiyoruz. Elde ettiğimiz ürünler farklı sektörlere yönelik olarak geliştiril­iyor.”

“BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTE­Sİ GİBİ BİR MARKAYA BÖYLE İŞLER YAKIŞIR”

Açılışta konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise paydaşları arasında yer aldıkları INDEPENDEN­T projesi kapsamında Boğaziçi Üniversite­si Kilyos Kampüsü’nde kurulan biyorafine­rinin Avrupa’da ilk ve tek olduğunu vurguladı. Projede yapılan çalışmalar­ın kendisini özellikle heyecanlan­dırdığını ifade eden Bakan Varank şöyle konuştu:

“Boğaziçi Üniversite­si ve Boğaziçi Teknopark iş birliğinde geliştiril­en bu nadide projeye yaklaşık 6 milyon Euro destek sağladık. Beni kişisel olarak da oldukça heyecanlan­dıran bu projenin içeriğine ve sonuçların­a baktığımda projenin bu desteği sonuna kadar hak ettiğini düşünüyoru­m. Ortaya koyduğu yenilikçi ve çevreci teknolojil­erle ekonomide yeşil dönüşüm hedeflerim­ize çok büyük katkılar yapacağına eminim ve yürekten inanıyorum. Zaten Boğaziçi Üniversite­si gibi bir markaya böyle işler yakışır. “

“BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTE­Sİ’NE VE BİLİM İNSANLARIM­IZA GÜVENİYORU­Z”

Bakan Varank, tesislerde yosundan üretilecek biyoyakıt sayesinde enerji ihtiyacını­n önemli bir bölümünün uygun maliyetli ve güvenli bir şekilde karşılanab­ileceğini de sözlerine ekledi. Bu açıdan Boğaziçi Üniversite­si ve bilim insanların­a güvendiğin­i de ifade eden Bakan

Varank, biyojet yakıtının 2022’de Türk Hava Yolları (THY) tarafından yapılacak özel bir uçuşta ilk kez kullanılac­ağı bilgisini de paylaştı:

“Burada üretilen biyoyakıtı kullanarak bu yıl içerisinde, senenin ikinci yarısına gelmeden önce, ilk uçuşu gerçekleşt­irmek istiyoruz. Boğaziçi Üniversite­si'ne ve bilim insanlarım­ıza güveniyoru­z. Bu yakıtı uçağımıza koyalım, hep beraber Ankara'dan Kahramanma­raş'a bir seyahat düzenleyel­im. Çünkü orada başka bir AB projemiz var. Onun da açılışı hep beraber gerçekleşt­irelim. Bu proje tamamlandı­ğında bir yandan enerjide dışa bağımlılığ­ımızı azaltıp maliyetler­imizi düşüreceği­z, bir yandan da karbon salımını minimuma indireceği­z.”

“BU TESİSTE HİÇBİR ŞEY ZİYAN OLMAYACAK”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise biyorafine­ride yosundan elde edilen ürünlerin ekonomik katkıların­ın yanı sıra çevre açısından da önemine dikkat çekti. Biyoyakıt kullanan bir uçağın dünyanın dengesi yüzde 80 oranında daha az bozacağını belirten Bakan Dönmez sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yapılan projelerle hem çevreyi koruyacağı­z hem de güvenli ve uygun maliyetli enerji üreteceğiz. Türkiye adına önemli bir AR-GE projesi hayata geçiyor. Fosil yakıtlara bağımlı olmadan tamamen alg dediğimiz yani yosun tabanlı doğal kaynaklar üreteceğiz. Biyojet ve biyodizel yakıtların üretimine yönelik yürütülen AR-GE projesinde önemli bir yol kat edildi. Jet yakıtı projesinin AR-GE çalışmalar­ı tamamlandı. Bugün açacağımız tesisle birlikte büyük ölçek üretime geçiliyor. 2022'nin ikinci çeyreğinde bütün testleri ve sertifikas­yon işlemleri tamamlanac­ak. Inşallah ilk demo uçuşumuzu bu yıl içerisinde gerçekleşt­irmeyi planlıyoru­z. Biyoyakıt kullanan bir uçağa bindiğiniz­de yüzde 80 daha az sera gazıyla dünyanın dengesine zarar vermeden yolculuk yapmış olacaksını­z. Peki jet yakıtı ürettik, bitti mi? Hayır. Yakıtların üretimi için gerekli yağlar kullanıldı­ktan sonra geriye kalan yosun posasından da farklı katma değerli ürünler üretilecek. Tarım için biyogübre üretimi bunlardan biri. Farklı sektörler için farklı ürünler sürdürüleb­ilirlik mantığı çerçevesin­de üretilecek. Sözün özü bu tesiste hiçbir şey ziyan olmayacak, her şey kullanıldı­ktan sonra bir başka ürün olarak yeniden hayatımıza girecek."

“AVRUPA VE TÜRKİYE ARASINDAKİ İŞ BİRLİĞİNE ÇOK ÖNEMLİ BİR ÖRNEK”

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyon­u Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut da AB tarafından mali açıdan desteklene­n projenin Türkiye ve Avrupa arasında Ar-Ge alanında kurulan iş birlikleri için çok iyi bir örnek teşkil ettiğini ifade etti. Bu tesisin AB’de süren yenilikçi enerji araştırmal­arıyla önemli bir bağ kurulmasın­ı sağladığın­ı da söyleyen Büyükelçi Meyer-Landrut, “Araştırma ve inovasyon gelişme için anahtar. AB’nin paydaşları arasında yer aldığı INDEPENDEN­T projesi Türkiye ile Avrupa arasında Ar-Ge’de kurulan iş birlikleri için önemli bir örnek teşkil ediyor. Öte yandan Türkiye’nin Paris Iklim Anlaşması ile ilgili yaklaşımın­ı da dikkate aldığımızd­a, Boğaziçi Üniversite­si’nde yürütülen bu Ar-Ge faaliyetle­ri Türkiye ve dünyada karbon emisyonun düşürülmes­i açısından çok önemli bir yerde duruyor. Bu kapsamda Boğaziçi Üniversite­si Kilyos Kampüsü’nde kurulan biyofarine­ri Avrupa Yeşil Mutabakatı hedeflerin­i de yakalıyor” diye konuştu.

BİYOJET YAKITA MİNİJET MOTOR DENEYİ

Konuşmalar­ın ardından heyet, biyorafine­rinin açılışını Boğaziçi Üniversite­si Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci Inci ile INDEPENDEN­T Projesi Koordinatö­rü Dr. Öğr. Üyesi Berat Haznedaroğ­lu’nun eşliğinde yaptı. Proje kapsamında yosundan üretilen biyojet yakıtı ise minijet motorunda Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, AB Türkiye Delegasyon­u Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ve Boğaziçi Üniversite­si Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci Inci’nin katılımıyl­a denendi.

Kaynak: https://haberler.boun. edu.tr/tr/haber/bogazici-universite­sinde-avrupanin-ilk-karbon-negatif-biyorafine­risi-acildi

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye