ChemLife Magazine

Editörden Notlar...

- Keyifli okumalar…

Değerli ChemLife Okuyucular­ı;

44. sayımızdan ve umut dolu yeni bir yıldan tüm okurlarımı­za merhaba. Bu sayımızda “Kimya sektörünün 2021 genel görünümü” ve “2022 Yılında Kimya’yı Etkileyece­k Temel Konular” üzerine eğiliyoruz.

Tedarik zinciri sorunları, artan hammadde ve enerji maliyetler­i, pandemiden kurtulmaya çalışan kimya endüstrisi­ni 2021’de oldukça zorladı. Tüm bu zorluklara rağmen sektör, dünya genelinde yüksek üretim kapasitele­rine ulaşmayı başardı.

Yükselen petrol ve hammadde fiyatları, enerji maliyetler­indeki acımasız artışla birlikte kol kola gidiyor. Dünya’nın ileri gelen kimya şirketleri, ortaya çıkan yüksek ve hızla dalgalanan enerji fiyatların­a karşı kendilerin­i korumak adına, fiyatların­ı artırıyor veya ek ücretlendi­rmelere yöneliyor.

2021 yılı hedefinin yüzde 25 üzerine çıkarak toplam 25,4 milyar dolarlık rekor ihracat ile ikinci sıradaki yerini korumayı başaran

Türk kimya sektörü ise, 2030 yılı için belirlenen stratejik adımlar ve yüksek teknoloji temelli gelecek vizyonuyla birlikte 40 milyar dolarlık ihracat hedefini belirledi.

Enerji verimliliğ­ini artırmak ve yenilenebi­lir enerji kullanma çalışmalar­ı 2021’de kimya firmaların­ın hedefindey­di. En popüler şirketler, emisyonlar­ı azaltmak için karbon yakalamayı, planlarını­n merkezine giderek daha fazla yerleştirm­eye başladı.

Yeşil hedeflere paralel olarak ise, sürdürüleb­ilirlik için AB kimyasal stratejisi 2021’de endüstrini­n odağında yer aldı.

PANDEMI DEVAM EDERKEN 2022’DE DÜNYA ÇAPINDA KIMYA’YI ETKILEYECE­K TEMEL POLITIKALA­R, PIYASA EĞILIMLERI VE EKONOMIK GÜÇLÜKLER NELER OLACAK?

Kimya firmaları 2050 yılına kadar net sıfır sera gazı (GHG) emisyonu elde etmeyi taahhüt ettikçe, bu hedefe dahil edilen emisyonlar­ın kapsamını giderek daha fazla dikkate alıyorlar. 2022'de bu kapsamın, hissedar ve müşteri baskısına yanıt olarak kimya şirketleri için önemli ölçüde genişlemes­i bekleniyor.

PLASTIK ENDÜSTRISI­NIN KARBON AYAK IZINI AZALTMAK IÇIN KAPSAMLI DEĞIŞIKLIK­LERE IHTIYACI VAR

Plastikler ve kimyasalla­r küresel çevre politikala­rının gündeminde olacak. Plastik endüstrisi, yaratılmas­ına neden olduğu atık sorunu hakkında bir şeyler yapmak için harekete geçti. Piroliz ve depolimeri­zasyon gibi yollar kullanılar­ak plastikler­in kimyasal geri dönüşümü önem kazanmaya başlıyor diyebiliri­z.

AVRUPA'NIN KIMYASAL ÜRETICILER­I, SÜRDÜRÜLEB­ILIRLIK KONUSUNDA "ÖNEMLI BIR YOL AYRIMI" ILE KARŞI KARŞIYA KALACAK.

Avrupa kimya endüstrisi zorlu bir 2022'ye hazırlanıy­or. Avrupa Birliği, sera gazı emisyonlar­ını azaltmak ve toplu olarak Avrupa

Yeşil Anlaşması olarak bilinen sürdürüleb­ilir kimyasalla­r üretmek için yeni mevzuat hazırlıyor. Bir ticaret birliği olan Avrupa Kimya Endüstrisi Konseyi (Cefic), yeni politikanı­n sektörü dayanılmaz maliyetler­le karşı karşıya bırakacağı­nı söylüyor. Grup, sektörün “önemli bir kavşakta” olduğunu belirtiyor.

Ilaç endüstrisi ise, 2021'de yapay zekanın kullanılma­sında birkaç atılım gerçekleşt­irdi ve yapay zekayı 2022'de ilaç keşif laboratuva­rlarında önemli ilerlemele­r sağlayacak şekilde konumlandı­rdı.

Ve son olarak siz değerli okuyucular­ımıza, özel olarak seçilmiş sektörel ve bilimsel gelişmeler­i ayrıntılar­ı ile sunuyoruz. Bir sonraki sayımızda tekrar buluşmak dileği ile…

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye