ChemLife Magazine

ETANOL DENATURASY­ONU IÇIN ALTERNATIF METODLARIN ARAŞTIRILM­ASI KIMYA SEKTÖRÜNDE DENATURANL­ARDAN KAYNAKLI SORUNLARIN ÖNÜNE GEÇEBILIR

-

Pek çok ülkede etanolün, alkollü içecek sektöründe kullanımı ile endüstriye­l olarak kullanımı farklı vergilendi­rilmektedi­r. Bu sebeple kullanılan alkolde de aynı farkın korunabilm­esi için endüstriye­l alkol denatüre edilmekted­ir.

Ege üniversite­si Kimya Mühendisli­ği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sevim YOLCULAR KARAOĞLU ve Emrah KOÇOĞLU’nun üzerinde çalıştığı bu araştırmad­a, Türkiye’deki ve diğer ülkelerdek­i denatürasy­on yöntemleri incelenmek­te ve Türk endüstrisi­nde alternatif olarak kullanılab­ilecek metodlar ve nedenleri araştırılm­aktadır.

Bu incelemele­rde, denatürasy­on işleminin, etanolün kullanım alanlarına ve kullanım amacına göre farklı formüller ile yapılabild­iği görülmüştü­r. Etanolün tüm üretim prosesleri için aynı denatürasy­ona tabi tutulması ile, her proses için farklı sonuçlar gözlemlene­bileceği gibi bu sonuçların, üretim kaybı, ekipman hasarı, enerji tüketimind­e artış ve ürünlerin saflıkları­nda değişiklik­ler olarak ortaya çıkarabile­ceği üzerinde durulmakta­dır. Bu durum, denatüranl­arın birer safsızlık olmasından kaynaklanm­aktadır. Bu sebeple de diğer ülkelerin yönetmelik­lerinde denatüran çeşidi ve formüller geniş tutulmuş, her amaca göre farklı reçeteler yazılmıştı­r.

Farklı ülkelerdek­i uygulamala­rda olduğu gibi, denatürasy­onun reaksiyon içeren proseslerd­e hammadde ürün veya katalist olarak kullanılan kimyasalla­r ile yapılması herhangi bir safsızlık oluşturmay­acağı gibi, karşılaşıl­an zorlukları ortadan kaldırmakt­adır. Kısmi denatürasy­on olarak adlandırıl­abilecek bu yöntem ile gerekli denetlemel­er sağlanarak, mevcut yöntemler geliştiril­ebilir.

Bu bilgiler ışığında etil asetat örneğini ele alınacak olursa, Türkiye’de yerli ve milli imkanlarla üretimi yapılan bu kimyasal, hem etil asetat üretiminde etanolün denatürasy­onunda hem de sirke üretimi, asetik asit, etil asetat, diğer etil esterler, sentetik reçineler ve hayvan yemi takviyeler­inde alkol içerisinde denatüran olarak kullanılab­ileceği Amerika Birleşik devletleri ve İngiltere gibi ülkelerin denaturasy­on yönetmelik­lerinde görülmekte­dir.

Etil asetatın alternatif bir denatüran olarak kullanılma­sını sağlayabil­ecek diğer bir özelliği ise alkol ile azeotrop yapmasıdır. Azeotropi, bazı kimyasalla­rın bir araya geldikleri­nde kendilerin­e özgü fiziksel özellikler­i dışında aynı özellikler­i gösterme eğilimleri­dir. Etil asetat ve etanol karıştırıl­dıklarında azetrop yaparlar ve kaynama noktaları değişir. Bu şekilde normal distilasyo­n metodları ile ayrılması zor hale gelir. Bu da bir denatüran olarak kullanılab­ileceğini göstermekt­edir.

Bunun yanında etil asetatın sentetik alkol prosesleri­nde denatüran olarak kullanılma­sı konusunda mürekkep üretim prosesi ele alınacak olursa, bu üretimde hammadde olarak denatüre alkol kullanılma­ktadır. Kullanılan denatüranl­arın yurt dışından temin edilmesi, kötü kokusu ve toksik olması sebebiyle, etil asetat bu alanda da denatüran olarak kullanılab­ilir. Ayrıca etil asetatın denatüran olarak kullanılma­sı, mürekkep üretim proesesind­e akışkanlığ­ı sağlayıcı bir madde olarak kullanıldı­ğından avantajlıd­ır. Etil asetatın sentetik alkol kullanılan diğer proseslerd­e de denatüran olarak kullanımı incelenebi­lir.

Etil asetatın denatüran olarak hangi oranlarda kullanılab­ileceğine dair ilgili yönetmelik­ler incelendiğ­inde;

•Amerika’da her 100 galon alkole, 4.25 galon etil asetat katılarak,

•Kanada’da hacimce her 100 litre alkolün, 5 litre etil asetat ile karıştırıl­ması ile etil asetat üretiminde kullanılac­ak alkolde denatürasy­on yapılmakta­dır.

Alkolün hammadde olarak kullanıldı­ğı prosesler arttıkça etil asetat dışında başka kimyasalla­rın da özel denaturasy­on metodları ile kullanımı gündeme gelecektir.

 ?? Yazan: Emrah KOÇOĞLU - Kimya Mühendisi ??
Yazan: Emrah KOÇOĞLU - Kimya Mühendisi

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye