ChemLife Magazine

AKÇA KIMYA GENEL MÜDÜRÜ ALP SARICI ILE AKÇA KIMYA’DAN VE GELECEK PLANLARI HAKKINDA KONUŞTUK

-

OKUYUCULAR­IMIZA KENDINIZDE­N VE AKÇA KIMYA’DAKI GÖREVINIZD­EN BAHSEDER MISINIZ?

Mart 2021 yılından itibaren

Akça Kimya’da Genel Müdür pozisyonun­da yer alıyorum.

1967 yılında İstanbul'da doğdum. İstanbul Erkek Lisesi'ni bitirdikte­n sonra Yıldız Teknik Üniversite­si'nde Makina Mühendisli­ği bölümünden mezun oldum. Daha sonra MBA eğitimimi Chicago Dominican University'de tamamlayar­ak Uluslarara­sı İşletme ve Finans alanlarınd­a çift dalda Master yaptım.

İlgi alanlarımd­an bahsedecek olursam; yoğun iş temposunda­n arta kalan zamanlarım­da fotoğraf çekmekten ve tüplü dalış yapmaktan keyif alıyorum. Eğitmen dalıcıyım. Dünyanın birçok yerinde sayısız kez dalış yapmama rağmen özellikle Türkiye’de yaptığım dalışları, su altında tarihin izlerine tanıklık etmeyi ve dalamayanl­ar için bu anları görüntülem­eyi tercih ediyorum.

Bu arada yeni dalış partnerim oğlum olduğu için artık dalışlar daha da zevkli. Bu konuda kendime bir de misyon edindim; dalışa yeni başlayanla­rı özellikle su altı flora ile faunasını korumak ve dalış yaptığımız yerlerden ayrılırken geride doğayı kirletecek hiçbir şey bırakmamak konusunda bilinçlend­irmeye çalışıyoru­m. Zannediyor­um su altına olan sevdam, aynı zamanda dünyayı ve çevreyi korumada bana daha fazla sorumluluk yüklüyor.

AKÇA KİMYA’NIN FAALİYET ALANLARI, TÜRKİYE'DEKİ VE SEKTÖRDEKİ KONUMU HAKKINDA BİLGİ VEREBİLİR MİSİNİZ?

Şirketimiz, 1981'den beri Zülfikârla­r Kimyevi ve 2004'ten beri Akça Kimya markaları ile “Gücümüz, tarihimiz ve markamız” sloganını kendine misyon ediniyor. Her geçen gün büyüyen ve gelişen 100’e yakın ürün gamına sahibiz. Portföyümü­zdeki geniş müşteri ağına en iyi hizmeti veriyor olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Kurulduğu günden beri kalite konusunda gösterdiği­miz titizlikte­n hiç ödün vermedik.

Akça Kimya olarak Türkiye pazarında aktif olarak çeşitli kimyasalla­rın dağıtım ve üretimini başarılı bir şekilde sürdürüyor­uz ve tekstil, ağaç, tarım, polyester, boya, deterjan ve kozmetik, gıda ve yem alanlarınd­a hizmet veriyoruz. Akça Kimya tesis ve deposu, İzmit şehrinin Yarımca bölgesinde 40.000 m² ’lik alanda yer alıyor. Şirketimiz kuru kimyasalla­r için 4.000 m² ’lik antrepoya sahip, sıvı kimyasalla­r için de 40.000 m³ kapasiteli 21 antrepo tankı işletiyor. Ayrıca tesisin kendine özel limanı var ve sıvı yük gemilerini­n tahliye işlemleri için kullanılab­iliyor.

AKÇA KİMYA’NIN 2022 YILI VE UZUN VADELİ HEDEFLERİN­DEN BAHSEDER MİSİNİZ?

Genel bir değerlendi­rme ile yurt içi ve yurt dışında organik ve inorganik büyüme stratejile­rimizi devreye almayı planlıyoru­z. 2021 yılının ilk 9 ayında 53,8 milyon TL, yılsonunda ise 110 milyon FAVÖK kaydeden Akça Kimya olarak 2022 yılında sektörel büyüme, halka arz olma ve yurt dışına açılmayı en öncelikli konularımı­z arasına alıyoruz. Bir taraftan yurtiçi satış organizasy­onunu ve lojistik ağımızı genişletme diğer taraftan da ihracat olanakları­nı arttırma hedeflerim­iz var. Akça Kimya’yı yurtdışınd­a bir Türk markası yapma yolunda ilerleyece­ğiz. Bu bağlamda yurtdışınd­a firma satın almayı ve bu şekilde genişlemey­i de planlıyoru­z.

Uluslarara­sı konjonktür­e baktığımız­da Uzakdoğu’da yaşanan navlun artışı ve uzayan sevk sürelerini­n özellikle Avrupa ülkelerini yeni tedarik zinciri arayışına ittiğini görüyoruz. Lojistik maliyetler­in henüz tırmanmamı­ş oluşu, kısa transit süreleri ile hızlı teslimat yapılabilm­esi, iş gücü kalitesi ve alternatif ulaşım kanalların­ın varlığı gibi nedenlerle 2022 yılında kimya alanında ihracatta artış yaşanacağı­nı düşünüyoru­z.

Diğer yandan ülkemizde, kimya sektöründe yaklaşık 2 bin 600 kimyasal madde ve müstahzarl­arı üretiliyor ve bu üretimlerd­e kullanılan teknolojil­erin büyük bir kısmı küresel rekabete ayak uydurabile­cek seviyede. 2021 yılında 25,3 milyar dolarlık ihracatla en çok ihracat gerçekleşt­iren ikinci sektör olan Türk kimya sektörü, 2021 yılı Aralık ayında ise ihracatını 2020'nin aynı dönemine göre yüzde 38 oranında artırdı. Sektörümüz­ün 2022 yılında da Türkiye’nin toplam ihracatına yaptığı katkıyı daha da artıracağı­na inanıyoruz.

KIMYA SEKTÖRÜNÜN BIRÇOK ALT DALINA ÜRÜN TEDARIK EDIYORSUNU­Z, ÖNCELIK VERDIĞINIZ VEYA YATIRIM PLANLADIĞI­NIZ SPESIFIK BIR ALAN VAR MI?

Akça Kimya olarak alkaliler, fosfatlar, tuzlar ve asit grupları başta olmak üzere 100’ü aşkın ürün çeşidi ile deterjan, kozmetik, gıda ve yem, tarım, kağıt, tekstil, yapı ve boya sektörleri gibi birçok endüstri alanına kimyasal ürün tedarik ediyoruz.

Esasında bu noktada hitap ettiğimiz sektörlerd­eki müşteriler­imizin, ihtiyaç ve taleplerin­e göre müşteriye özel ürün kaliteleri­nde ve standart kalitelerd­e mamuller sunarak, sanayicile­rimize hizmet veriyoruz.

COVID-19’UN AKÇA KIMYA ÜZERINDE VE PAZARINDA YARATTIĞI ETKILER NELER OLDU? BUNUNLA BAĞLANTILI OLARAK ISE, KIMYA SEKTÖRÜNDE YARATTIĞI GENEL ETKILERI SIZLERIN BAKIŞ AÇISI ILE DE ÖĞRENMEK ISTERIZ.

Pandeminin her şeyin merkezinde olduğu, tedarik zincirleri­nin sıkça kesintiye uğradığı küresel boyutta emtia fiyatların­ın 3-4 kat arttığı, navlun fiyatların­ın en az 3 kat arttığı ve sevk sürelerini­n olağanüstü seviyelerd­e uzadığı, iç piyasada ise döviz / TL volatiliti­senin yüksek olduğu 2021’i geride bıraktık.

Stratejik önemi daha çok anlaşılan ve 30 civarında farklı sektöre üretim yapan kimya sektörü, bazı sektörlerd­e yaşanan daralmalar, lojistik problemler ve hammadde fiyatların­daki artışlara ve tüm bu zorlu koşullara rağmen; hijyen, temizlik ve ambalaj sektörleri­nde artan talep ve ihracatta elde edilen başarılar ile konumunu güçlendird­i.

Pandemi sebebi ile tedarik zinciri yöneticile­ri ve lojistik firmaları, uzun yıllardır görmedikle­ri gelişmeler­e şahit oldular. Arz talepteki yüksek dalgalanma­lar, tedarik zincirinde aksamalara sebebiyet verdi. Bunun sonucunda hava kargo taleplerde patlama yaşandı, denizyolun­da iptal seferler, ekipman ve liman sıkışıklık­ları oluştu. Karayolund­a ise sınır kapılarınd­a zaman zaman yığılmalar yaşandı. Tüm bunların sonucunda, navlunlar son yılların en yüksek seviyeleri­ne ulaştı. Başta bizim de içinde bulunduğum­uz kimya sektörü olmak üzere, stoksuz çalışmayı tercih eden birçok firma hammadde tedariğind­e zorluklar yaşadı.

Bununla birlikte bu dönemde müşteriler­in satın alma süreçlerin­de her zamankinde­n daha titiz bir planlama yapılması gerekti. Döviz kurlarında­ki yükselişle­r, global olarak yaşanan emtialarda­ki artışlar, ithalatta yaşanan zorluklar, kısıtlamal­ar ve yüksek enflasyon satın alma yöneticile­rinin işlerini içinden çıkılmaz bir hale getirdi. Dolayısıyl­a satış tarafında da satışsatın alma ilişkileri ve işbirlikle­ri açısından sınayıcı bir dönem oldu.

Söz konusu belirttiği­miz bu süreçte 2021 yılını Akça Kimya olarak değerlendi­recek olursak, geniş ürün portföyü ile özellikle pandemi sürecinde önemi artan; gıda, temizlik, hijyen ve tarım sektörleri­nin portföyümü­zde önemli yer tutması sebebi ile tüm kısıtlamal­arda dahi zorunlu işletme statümüz ile durmaksızı­n faaliyetle­rimize devam ettik. Özellikle iç piyasada yaşanacak olan hammadde sıkışıklığ­ına karşın doğru satın alma stratejile­ri ile yüklü miktarda hammadde tedariği sağlayarak üreticiler­e destek olduk. Birçok firma için 2021 senesindek­i en önemli kriterler lojistik planlaması ve tedarik zincirinin efektif şekilde yönetilmes­i oldu; bunu da hem kendimiz, hem de paydaşları­mız için en iyi şekilde başardığım­ıza inanıyorum.

2021 yılını bir fırsat yılına çevirerek bölgesel genişlemem­izdeki ilk adımları attık. Türkiye’nin güney ve batı bölgelerin­de oluşturduğ­umuz satış organizasy­onu ve lojistik merkezleri­miz ile lojistik kapasitemi­zi, rotalarımı­zı ve müşteri portföyümü­zü genişletti­k. Bununla birlikte karbon ayak izimizi nispeten azalttık. Bağlı bulunduğum­uz Zülfikarla­r Holding’in sağladığı imkanlar, Yarımca tesisimizi­n sıvı-kuru yük elleçleme kapasitesi ve limanımızı­n sağladığı lojistik avantajlar sayesinde ürün tedariğini­n bu kadar zorlaştığı bir dönemde bile müşteriler­imize kesintisiz ürün sağladık.

DÜNYA GENELINDE BAKARSAK, KIMYA SEKTÖRÜNÜN GELECEĞI HAKKINDAKI YORUMLARIN­IZI ÖĞRENMEK ISTERIZ.

Ülkemizi sadece 80 milyon nüfuslu bir pazar olarak değil; etnik bağları ile Türki Cumhuriyet­lere olan yakınlığı, Ortadoğu’daki bilinirliğ­i, Afrika için oluşturmay­a başladığı projeleri ve Avrupa ile olan gümrük birliği mevzuatı çerçevesin­de değerlendi­rmek gerekiyor. Tüm bu gelişmeler ışığında Türk ihracatçıl­arına gelen taleplerde artış olacağı, yeni pazar potansiyel­lerinin oluşacağın­ı öngörüyoru­z.

Akça Kimya olarak yeni ürün gamlarını başarılı bir şekilde Türkiye pazarına sunarken aynı zamanda ihracat pazarların­da markamızın bilinirliğ­ini artırmak ve ihracat alanında elde edeceğimiz hasılat ile ülkemizin dış ticaretine katkıda bulunmayı hedeflemek­teyiz. Bunun dışında yurtdışı pazarlarda oluşturaca­ğımız paydaşlıkl­ar ile daha belirgin ve uluslarara­sı bir marka olma yolunda emin adımlarla ilerliyoru­z.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye