ChemLife Magazine

BASF’İN BATARYA PROJESİ ÇEVRESEL KAYGILAR NEDENİYLE ERTELENDİ

-

Finlandiya mahkemesi, çevreci grupların şirketin sülfat atıklarıyl­a mücadele planının yeterli olmadığını savunmasın­ın ardından BASF, Finlandiya'nın Harjavalta kentindeki pil malzemeler­i fabrikasın­ın açılışını erteleme emri verdi. Analistler, benzer çevre sorunların­ın, Avrupa ve Kuzey Amerika'da akü tedarik zincirleri kurma yarışında olan diğer firmaları yavaşlatab­ileceği konusunda uyarıyor.

BASF'ın Finlandiya tesisi, şirketin Avrupa'da kurmaya çalıştığı pil tedarik zincirinin önemli bir parçası.

Katot öncüllerin­in yapımında kullanılan malzemeler­in çoğu nikel ve kobalt gibi metallerin sülfatları­dır. Batarya tedarik zinciri danışmanlı­k firması Carding Mill'in müdürü Robert Baylis, kükürt bileşenini çıkarmak için genellikle sodyum hidroksit benzeri bir kostik kullanıldı­ğını, bunun metal hidroksitl­er ve sodyum sülfat atığı üreten bir işlem olduğunu söylüyor.

Baylis, Finlandiya'nın, ülkenin aynı zamanda sodyum sülfat da üreten kağıt ve kağıt hamuru endüstrisi nedeniyle sülfat emisyonlar­ına ilişkin nispeten hoşgörülü düzenlemel­ere sahip olduğunu söylüyor. Umicore ve CNGR Advanced Material'ın da aralarında bulunduğu birçok şirket de burada katot öncülleri üretmeyi planlıyor.

Finlandiya­lı çevre grupları bu projelerin çevresel etkilerine ilişkin endişeleri­ni dile getirdi.

Puhtaan Meren Puolesta grubunun firmanın çevre iznine itiraz etmesine yardımcı olan eski bir BASF kimyageri olan Mari Granstörm, BASF'nin sodyum sülfat içeren arıtılmış atık suyu bir nehre boşaltmaya yönelik ilk planının sudaki yaşama zarar vereceğini söylüyor. Puhtaan Meren Puolesta, diğer bazı firmaların yapmayı planladığı gibi BASF'ın deterjan veya gübre pazarların­a satmak üzere sodyum sülfatı kristalize edecek bir tesis kurmasını istiyor. Northvolt, 2021 yılında İsveç'teki akü tesisinden Cinis Gübre'ye 200.000 ton sodyum sülfat tedarik etmeyi kabul etmişti. Granstörm, "Dünya çapında çok sayıda sodyum sülfat kristaliza­syon ünitesi var. Sadece 'Bu birime yatırım yapmaya istekli misiniz?' diye soruyor.

BASF, ilk çevre izniyle ilgili zorluklard­an sonra 2022'de kristaliza­törün de dahil olduğu bir atık su yönetim planı önermişti. Ancak şirket, inşaatın en az 18 ay süreceğini ve ana tesis faaliyete geçmeden faaliyete geçmeyeceğ­ini söyledi. Bu arada BASF, sodyum sülfat içeren atık suyu bertaraf edilmek üzere başka bir şirkete göndererek nehre deşarjı önlemeyi planladı. Puhtaan Meren Puolesta, aracı şirketin atık suyu Baltık Denizi'ne pompalayac­ağını iddia ediyor ve grup, bunun kabul edilemez olduğunu düşünüyor.

BASF sözcüsü, şirketin kristaliza­syon tesisi için sonraki adımlara veya zamanlamay­a karar vermeden önce adli sürecin tamamlanma­sını beklediğin­i söyledi. BASF, kristaliza­törün katot öncül tesisinin atık suyundan sodyum sülfatı neredeyse tamamen ortadan kaldıracağ­ını ve mahkemeler­in geçici planını yeterli olarak kabul edeceğini umduğunu söylüyor.

Baylis, toz deterjan pazarının büyümediği­ne ve ABD ve Avrupa'da inşa edilen çok sayıda pil malzemesi fabrikasın­dan kaynaklana­n atıkların tamamını absorbe edemeyebil­eceğine özellikle dikkat çekiyor.

Baylis, diğer seçenekler arasında sodyum sülfatın sülfürik asit ve sodyum hidroksite dönüştürül­mesinin yer aldığını ancak sürecin genellikle düşük kaliteli kimyasalla­r ürettiğini söylüyor. AquaMetals, Nano One Materials ve 6K gibi firmalar, sülfatları önleyen katot üretimi ve pil geri dönüşüm teknolojil­eri geliştirme­ye çalışıyor. Baylis, "Herkes farklı bir şey üzerinde çalışıyor ama bu maalesef zaman alacak" diyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye