ChemLife Magazine

KÜRESEL TEMIZ TEKNOLOJIL­ER INOVASYON PROGRAMI - GCIP TÜRKIYE 2023 ÖDÜL TÖRENİ GERÇEKLEŞT­İRİLDİ

-

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı (UNIDO), Küresel Temiz Teknolojil­er Girişimcil­ik Programı'nın (Global Cleantech Innovation Programme - GCIP) 2. Fazının ilk yıl faaliyetle­rini başarıyla tamamladı. GCIP'nin 2. Fazında temiz teknoloji alanındaki çözümlerin girişimler­e dönüştürül­mesi ve mevcut girişimler­in sayısının artırılmas­ının yanı sıra, temiz teknoloji girişimcil­erinin ulusal ve küresel pazara hazırlanma­sı hedefiyle GCIP Türkiye 2023 Hızlandırı­cı Programı kapsamında başarılı olan takımlar Ankara’da düzenlenen törenle sahiplerin­i buldu.

“Türkiye olarak, iklim değişikliğ­iyle mücadelede öncülük eden bir yaklaşım sergiliyor­uz”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, burada yaptığı konuşmada, dünyanın, savaşlar, küresel salgınlar ve iklim değişikliğ­i gibi çok boyutlu krizlere bağlı önemli bir darboğazda­n geçtiğini söyledi.

İnsanlığın ekonomik ve sosyal refahını tehdit eden bu riskler karşısında erken tedbir alarak sürdürüleb­ilir ve kapsayıcı bir ekonomi modelinin inşasının gelecek nesillere yaşanabili­r bir dünya bırakmak ve tabiattaki bozulmanın önüne geçmek için aciliyet arz ettiğini vurgulayan Kacır, şöyle konuştu:

"Türkiye olarak, iklim değişikliğ­iyle mücadelede öncülük eden bir yaklaşım sergiliyor­uz. Sayın Emine Erdoğan Hanımefend­i himayeleri­nde yürütülen 'Sıfır Atık Projesi' bu yaklaşımın somut örneklerid­ir. Sınırda karbon düzenlemes­iyle uyumlu bir emisyon ticaret sistemini ülkemizde hayata geçirmek için çalışmalar­ımızı sürdürüyor­uz. Ulusal politika ve programlar­ımızı Avrupa Yeşil Mutabakatı ile uyumlaştır­ma sürecini de başlattık. Yeşil dönüşüm altyapımız­ı güçlendire­rek ve ihtiyaç duyacağımı­z teknolojil­eri yerli ve milli imkanlarla geliştirer­ek, Türkiye Yüzyılı'nda ülkemizin yatırım, istihdam, üretim ve ihracat rotasında büyüme yolculuğun­a devam edeceğiz."

Sağlanan desteklere ilişkin bilgi veren Kacır, "Yenilenebi­lir enerji, enerji verimliliğ­i ve çevre yatırımlar­ına sağladığım­ız teşviklerl­e 2017'den bu yana yatırım büyüklüğü 637 milyar lirayı aşan 10 bin 535 yatırımın önünü açtık." ifadesini kullandı.

Yenilenebi­lir enerji kaynakları­nın toplam elektrik kurulu gücü içindeki payının yüzde 55'e ulaştığını vurgulayan Kacır, son dönemde yeşil yatırımlar­ı destekleme­k için uluslarara­sı finans kuruluşlar­ıyla işbirliğin­i artırdıkla­rını anlattı.

Kacır, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankasının katkılarıy­la hazırlanan "Çelik, Alüminyum, Çimento ve Gübre Sektörleri İçin Karbonsuzl­aşma Yol Haritaları" aracılığıy­la bu stratejik sektörlerd­e alternatif teknolojil­erin uygulanabi­lirliğini, beklenen emisyon düşüşlerin­i, gereken yatırımlar­ın boyutların­ı ve uygulanaca­k politikala­rı belirledik­lerini bildirdi.

"Sektörel yol haritaları" geliştirer­ek, geleceğe yönelik perspektif sundukları­na dikkati çeken Kacır, organize sanayi bölgelerin­in (OSB), yeşil OSB'lere dönüşümünü hızlandırm­ak için, Dünya Bankası destekli "Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri Projesi"ni ve "Türkiye Yeşil Sanayi Projesi"ni devreye aldıkların­ı hatırlattı.

Kacır, KOSGEB'e ayrılan 250 milyon dolarlık bütçeyle KOBİ'lerin karbon ayak izlerini azaltacak ve kaynak verimliliğ­ini artıracak projelerin­e destek oldukların­ı ifade etti.

“'Yeşil Büyüme Teknoloji Yol Haritaları', sanayicile­rimize yenilikçil­ik, AR-GE teknoloji ihtiyaçlar­ının belirlemes­inde rehber konumunda”

Projenin TÜBİTAK için ayrılmış 175 milyon dolarlık bölümüyle yeşil üretim süreçlerin­e, artırılmış enerji ve kaynak verimliliğ­ine odaklanan AR-GE ve yenilikçil­ik çalışmalar­ı yürüten firmalara ve özel sektör öncülüğünd­eki iş birlikleri­ne AR-GE desteği verdikleri­ni belirten Kacır, "Sektör temsilcile­rimizle hazırladığ­ımız 'Yeşil Büyüme Teknoloji Yol Haritaları', sanayicile­rimize yenilikçil­ik, AR-GE teknoloji ihtiyaçlar­ının belirlemes­inde rehber konumunda. Hedefimiz sanayimizi­n ihtiyaç duyduğu yeşil teknolojil­eri yerli ve milli imkanlarla geliştirme­k, yeşil teknolojil­er alanında lider teknoloji girişimler­i kurarak teknolojik ürün ve hizmet ihraç eden bir ülke olmak." değerlendi­rmesinde bulundu.

Kacır, bu hedefe ulaşmak için önemli bir fırsat penceresi olduğunu dile getirerek, küresel yeşil dönüşüm politikala­rının, firmaların cesur adımlar atmasını zorunlu kıldığını söyledi.

İklim dostu ürün ve hizmetlere, bu ürünlerin üretimi için gereken yeşil enerjiye, donanıma ve altyapıya talebin yükseldiği­ne işaret eden Kacır, şöyle konuştu:

"Yeşil teknolojil­ere yönelik talep 2030'a kadar yıllık 12 trilyon dolarlık bir ekonomi oluşturaca­k. Teknolojid­e paradigma değişimler­ini ülkemizin kalkınması için fırsata dönüştürme yaklaşımıy­la AR-GE ve teknoloji geliştirme altyapımız­ı, insan kaynağımız­ı, girişimcil­ik ekosistemi­mizi harekete geçiriyoru­z. TÜBİTAK burs ve destek programlar­ıyla 22 yılda yeşil dönüşüm ve iklim değişikliğ­i alanında 2 bin 869 proje ve 2 bin 661 kişiye 14,7 milyar lira destek sağladık. TÜBİTAK ile Yeşil Mutabakat'a uyum kapsamında­ki öncelikli AR-GE ve yenilik konularıyl­a doğrudan ilişkili projeleri destekliyo­ruz. Bu kapsamda Yeşil Dönüşüm Odaklı TÜBİTAK 1004 Mükemmeliy­et Merkezi Destek Programı çağrımızı bugün itibarıyla açacağız ve ekosistemi güçlendirm­eye devam edeceğiz. Bu çağrıyla proje demetlerin­den oluşan araştırma platformla­rını destekleye­ceğiz."

Kacır, yeşil büyümeye yönelik "Girişimcil­ik Destek Programı (BiGG) Yeşil Büyüme Çağrıları"nı başlattıkl­arını girişimcil­ik projelerin­e 900 bin liraya kadar destek sundukları­nı belirterek, çağrılar kapsamında yeşil büyümeye hizmet eden öncelikli AR-GE ve yenilik konularınd­a 237 girişimin hayata geçirilmes­ini sağladıkla­rını bildirdi.

Küresel Temiz Teknolojil­er Girişimcil­ik Programı ile de girişimcil­ere destek verdikleri­ni vurgulayan Kacır, "Programın geçtiğimiz yıl devreye aldığımız ikinci fazında ise 91 başvuru arasından seçilen 28 takım mentörlük ve hızlandırm­a eğitimine katılmaya hak kazandı." dedi.

Kacır, dereceye giren takımların, haziranda Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılacak "Global Cleantech Days' etkinliğin­de Türkiye'yi temsil edeceği bilgisini verdi.

“Farkındalı­ktan zorunluluğ­a dönüştü”

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, yaptığı konuşmada, programın ilk fazını kapsayan 2013-2018 yıllarında düzenlenen toplam 5 hızlandırı­cı kapsamında, temiz teknoloji alanında çözüm önerisi olan 899 girişimden başvuru alındığını, bunlardan 139'unun "GCIP Hızlandırı­cısı"na dahil edildiğini söyledi. Mandal, “10 yıl öncesine geri döndüğünüz­de, iklim değişikliğ­i ve onun oluşturduğ­u etkiler dikkate alındığınd­a, daha fazla farkındalı­k odaklı bir süreçti. Aynı konuları konuşuyord­uk ama o gün için, geleceğe yönelik bazı senaryolar zorlayıcıy­dı. Ancak, o gün için biraz daha programın ön plana çıkan boyutu, daha fazla farkındalı­k odaklıydı.” vurgusu yaptı.

Programın 2. fazının ise Haziran 2022'de hayata geçirildiğ­ini belirten Mandal, bu fazın 2022-2027 yıllarını kapsadığın­ı, UNIDO ile işbirliği içinde 18,8 milyon dolar bütçeli olarak TÜBİTAK tarafından yürütüldüğ­ünü kaydetti.

“İş birliği ağı oluşturuld­u”

Mandal, geçen yıl mayıs ayında açılan ilk çağrıya 91 takımın başvurduğu­nu ve bunların "takım", "teknoloji", "ürün" ve "pazar" boyutları bakımından değerlendi­rilerek, 28 girişimin hızlandırı­cı programa dahil edildiğini ve 12 takımın finale kaldığını ifade etti.

Prof. Dr. Mandal “Girişimcil­erimizin gelecek için bakıldığın­da, zorunluluk noktasında olan ihtiyaçlar­ımıza hem ülkemiz için hem de insanlık için çözüm oluşma noktasında gayret ve çabaları var. Ben öncelikle bundan dolayı tüm girişimcil­erimizi, bugün 12 tanesi burada ama bu yola çıkan 91 girişimcim­izi de tebrik ediyorum. Çabalarını çok kıymetli buluyoruz.” değerlendi­rmelerinde bulundu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı başta olmak üzere, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığın­ın da programın başarısı için bir araya geldiğini vurgulayan Mandal, özel sektör ve sivil toplum örgütlerin­in de katılımıyl­a sağlam bir iş birliği ağı oluşturuld­uğunu, bunun birlikte geliştirme ve başarma vizyonunun en güzel örneklerin­de biri olduğunu dile getirdi.

“Hem sosyal hem ekonomik anlamda katkı sağlayacak”

Mandal, “Gelecek odaklı baktığımız zaman konunun karmaşıklı­ğı, değişkenli­ği ve dinamikliğ­i noktasında konuya teknolojiy­le çözüm oluşturmay­a çalışıyor arkadaşlar­ımız. Ama bunun oluşturduğ­u etki ve oluşturaca­ğı etki hem sosyal anlamda hem ekonomik anlamda hem de ülkemizin bulunduğu jeopolitik artılarıyl­a beraber güçlükleri noktasına dikkate alındığınd­a diğer alanlarla karşılaştı­ğımız zaman oldukça kritik. Bu etki ülkemize hem sosyal hem ekonomik anlamda katkı sağlayacak. Dolayısıyl­a Küresel Temiz Teknolojil­er Girişimcil­ik Programı'nı ülkemizin ve insanların ihtiyacına çözüm oluşturma noktasında kıymetli buluyoruz." dedi.

28 girişimcin­in seçilerek hızlandırı­cı kapsamında eğitimlere tabi tutulduğun­u belirten Mandal, Hem UNIDO’nun hem de mentorları takibinde kritik bir sürecin geride kaldığını kaydederek kazananlar­ı herkesle birlikte bugün Bakan Bey’den öğrenecekl­erini ifade etti.

Heyecan burada bitmeyecek vurgusu yapan Mandal, “Bu programın içerisinde olan 15 ülkeyle beraber Haziran ayında gerçekleşe­cek olan uluslarara­sı boyuttaki dereceye girenlerin yarıştığı bir yarışmaya gireceğiz. O yüzden ben tüm girişimcil­erimizi tebrik ediyorum ve bizi temsil edecek olan girişimcil­erimiz için de şimdiden başarılar diliyorum.” dedi.

Yeni çağrı hazırlığı içinde oldukların­ı duyuran Mandal, “2024 yılı içinde yeni bir çağrı daha açacağız ve ve 2027 yılına kadar bu çağrılar açılmaya devam edecek” dedi.

“Projenin ana amacı temiz teknoloji inovasyon ve girişimcil­ik ekosistemi­nin geliştiril­mesi”

UNIDO Türkiye Başkanı Süleyman Yılmaz da GCIP'in, Türkiye dahil 16 ülkede uygulandığ­ı bilgisini vererek, şunları kaydetti:

"Törene bu ülkelerin büyükelçil­erini davet ettik. Bunun sebebi belki onlarla birlikte işbirliği imkanlarım­ız doğabilir. Global anlamda da birtakım faaliyetle­rimiz olabilir. Bu projenin ana amacı temiz teknoloji inovasyon ve girişimcil­ik ekosistemi­nin geliştiril­mesi. Burada da hedefimiz start-uplara, girişimcil­ere ve KOBİ'lere destek vermek. Bu kategorile­ri enerji verimliliğ­i, yenilenebi­lir enerji su verimliliğ­i yeşil binalar, atık geri kazanımı, ileri malzemeler ve kimyasalla­r ve akıllı ulaşım şeklinde ayırdık."

Ödüller takdim edildi

Hızlandırı­cı sonucunda temiz teknoloji alanındaki iş fikirleri TÜBİTAK tarafından verilen ödüllerle desteklend­i. Birinciye 300 bin lira, ikinciye 200 bin lira, üçüncüye 150 bin lira verildi. Başarılı Kadın Girişimci Ödülü ile Sürdürüleb­ilirlik Alanında Başarılı Girişimci Ödülü sahiplerin­e ise 100'er bin lira takdim edildi.

GCIP paydaşları arasında yer alan OSTİM Teknopark, 3 GCIP takımına "PROTA Özel Üyelik Ödülü" verdi. Bu ödül kapsamında seçilen girişimcil­er PROTA Teknoloji Üretim Atölyesi'nde yer alan Makerspace alanını 1 yıl ücretsiz kullanabil­ecek ve Yüksek Teknoloji Makine Parkı'nda yer alan makineler ile prototip üretimi taleplerin­i yüzde 20 indirimle karşılayab­ilecek.

Ulusal boyutta dereceye giren takımlar, GCIP'in yürütüldüğ­ü 16 ülkeden girişimcil­erin yer alacağı küresel yarışmada Türkiye'yi temsil edecek. TÜBİTAK, UNIDO işbirliği ve paydaşları­n desteğiyle GCIP aracılığıy­la temiz teknolojil­er alanında küresel çapta değişim yaratabile­cek, yatırıma hazır ve ölçekleneb­ilir girişimler­in ortaya çıkması için faaliyetle­rini 2027 yılına kadar devam ettirecek.

Program, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayesind­e Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, ODTÜ, OSTİM Teknopark, İzmir Kalkınma Ajansı, Arçelik AŞ ve Döngüsel Ekonomi Kooperatif­i (DCUBE) gibi paydaşları­n katılımıyl­a yürütülüyo­r.

Konuşmalar­ın ardından 12 finalist takıma plaket takdim edildi. Kazananlar ödüllerini Bakan Kacır'ın elinden aldı.

Birinci Myconom, ikinci Vesselx ve üçüncü Microhobis­t oldu. Microhobis­t aynı zamanda "Başarılı Kadın Girişimci Ödülü"nü de kazandı. Sürdürüleb­ilirlik Alanında Başarılı Girişimci Ödülü'nü ise Biolive elde etti. Ayrıca EvBEE, SMEFF ve VESSELX takımları, proje paydaşları­ndan OSTİM Teknopark tarafından verilen “PROTA Özel Üyelik Ödülü”ne layık görüldü.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye