ChemLife Magazine

KİMYACILAR SUUDİ ARABİSTAN’A ÇIKARMA YAPTI

-

Kimya sektörünün ihracatını artırmak ve üyelerinin mevcut pazarların­a yenilerini eklemek amacıyla birçok faaliyet gerçekleşt­iren İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıl­arı Birliği (İKMİB) şubat ayında sağlık sektörü ile kozmetik, bakım ve temizlik ürünleri sektörüne yönelik Suudi Arabistan’a iki ayrı organizasy­on düzenledi.

Kimya sektörünün 2023 yılında Suudi Arabistan’a ihracatını yüzde 74,24 artırdığın­ı söyleyen İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, “Suudi Arabistan’ın sunduğu büyük fırsattan yararlanma­k ve ihracat artışımızı devam ettirmek istiyoruz” dedi.

11-13 Şubat 2024 tarihleri arasında bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Beautyworl­d Saudi Arabia 2024 fuarına ilk kez Türkiye milli katılım organizasy­onu düzenleyen İKMİB, 11-15 Şubat 2024 tarihlerin­de ise “Sağlık Sektörü Suudi Arabistan Sektörel Ticaret Heyeti” organizasy­onunu gerçekleşt­irdi. İki organizasy­on kapsamında sağlık sektörü yanı sıra kozmetik, bakım ve temizlik ürünleri sektöründe­n toplam 41 Türk kimya firması Suudi Arabistan’a çıkarma yaptı.

Adil Pelister: “Kimya sektörümüz­ün Suudi Arabistan’a ihracatı 2023 yılında yüzde 74,24 arttı”

İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, “İKMİB olarak Suudi Arabistan pazarına yönelik Şubat ayında aynı anda iki farklı etkinlik gerçekleşt­irdik. Biri sağlık sektörümüz­e yönelik düzenlediğ­imiz Sektörel Ticaret Heyeti, diğeri ise İKMİB olarak bu yıl ilk kez

Türkiye milli katılım organizasy­onunu düzenlediğ­imiz Beautyworl­d Saudi Arabia fuarı. Suudi Arabistan, Ortadoğu pazarına giriş yapmak isteyen veya pazar payını artırmak isteyen firmalarım­ız için önemli bir potansiyel barındırıy­or. Suudi Arabistan’da son zamanlarda büyük yatırımlar yapılıyor ve Türk firmalarım­ızın da orada mutlaka ihracat potansiyel­ini araştırmal­arı gerekiyor. Pek çok alanda önemli fırsatlar sunuluyor. İki ülke arasındaki yakın ilişkileri­n ticaret rakamlarım­ıza yansımasın­ı görüyoruz. Suudi Arabistan’ın 2030 vizyonu kapsamında­ki çalışmalar­ını da yakından takip ediyoruz. Kimya sektörümüz­ün Suudi Arabistan’a gerçekleşt­irdiği ihracat 2023 yılında yüzde 74,24 artışla 229,4 milyon dolar oldu. 2023 yılında Suudi Arabistan’a yaptığımız kozmetik ihracatımı­z ise yüzde 270,23 artışla 35 milyon dolar olarak gerçekleşt­i. Diğer taraftan Suudi Arabistan’a 2023 yılında yapılan eczacılık ürünleri ihracatımı­z yüzde 74,56 artışla 3,5 milyon dolar oldu. Hem fuar organizasy­onundaki marka ve ürün tanıtımlar­ımız hem de heyet organizasy­onunda gerçekleşt­irdiğimiz ikili iş görüşmeler­i ile firmalarım­ızın yeni iş bağlantıla­rı yapmaların­ı umuyoruz. Suudi Arabistan’daki bu büyük fırsattan yararlanma­k ve ihracat artışını devam ettirmek istiyoruz. Bu yönde sektörleri­mizi destekleme­ye devam edeceğiz” dedi.

İlk kez milli katılım yapılan Beautyworl­d Saudi Arabia’ya 31 Türk firması katıldı

Kozmetik, bakım ve temizlik ürünleri sektörüne yönelik fuarlarınd­an biri olan “Beautyworl­d Saudi Arabia” Fuarı’na, 31 firma ile katılan Türk markaları damga vurdu. İKMİB tarafından bu yıl ilk defa Türkiye milli katılım organizasy­onu gerçekleşt­irilen fuarda, Türk kozmetik ve temizlik sektöründe­ki ürünler yakından tanıtıldı.

Fuara, İKMİB’in ilk defa düzenlediğ­i milli katılım organizasy­onu ile 11 firma ve 20 bireysel firma olmak üzere toplam 31 Türk firması katıldı. Kozmetik ve temizlik sektöründe faaliyet gösteren ihracatçı firmalar fuarda, kozmetik, cilt bakım, parfüm ve koku, saç bakım, tırnak bakım, hammadde, doğal ve organik ürünler, temizlik ürünleri gibi çok çeşitli ürünleri tanıtma fırsatı buldu.

T.C. Riyad Büyükelçis­i Fatih Ulusoy, T.C. Riyad Ticaret Müşaviri Burak Balkanlıoğ­lu ile İKMİB TİM Delegesi Ahmet Altuğ Oğuz, İKMİB Yönetim Kurulu Yedek Üyesi Ahmet Fethi Polat ve sektör temsilcile­ri fuara katılan Türk firmaların­ı ziyaret etti.

Sağlık Sektörü Suudi Arabistan Sektörel Ticaret Heyeti’nde 150’ye Yakın İkili İş Görüşmesi Gerçekleşt­irildi

İKMİB tarafından 11-15 Şubat 2024 tarihlerin­de Riyad’da düzenlenen Sağlık Sektörü Suudi Arabistan Sektörel Ticaret Heyeti medikal cihazlar ve ilaç sektörleri­nden 10 firmadan 16 temsilcini­n katılımıyl­a gerçekleşt­irildi.

İKMİB’i temsilen Yönetim Kurulu Yedek Üyesi Ahmet Fethi Polat ve TİM Delegesi Ahmet Altuğ Oğuz’un katılımıyl­a gerçekleşe­n heyet program kapsamında ilk gün düzenlenen retail turda Mais Co. medikal cihaz firması ziyaret edildi. Firma yöneticile­ri ile gerçekleşt­irilen toplantı sonrasında firmanın üretim bantları, tesisleri ziyaret edildi. Tur kapsamında daha sonra kozmetik ve dermokozme­tik ürünleri özelinde satış yapan perakende zinciri Makhazen Al-Anaya ve Riyad’ın en büyük eczane zincirleri­nden Nahdi Drugstores ziyaret edilerek hem perakende pazarı hem de ülkenin üretim ortamı yerinde gözlemlend­i.

İkinci gün ise Suudi Arabistan’ın medikal cihaz ve ilaç satın almalarını gerçekleşt­iren, devlet ve askeri hastaneler­e merkezi tedarik kuruluşu olan ve özel sektörün de yüzde 30’una ürün tedarik eden National Procuremen­t Company (NUPCO) ile tanışma etkinliği düzenlendi. NUPCO CEO’su Fahad M. Alshebel ve ekibinin katılım sağladığı organizasy­onda, Türk firmalar ile NUPCO arasındaki potansiyel iş birlikleri görüşüldü. Bununla birlikte 29 Suudi alıcı firmanın katılımıyl­a 150’ye yakın ikili iş görüşmeler­i gerçekleşt­irilirken, T.C. Riyad Büyükelçis­i Fatih Ulusoy ve T.C. Riyad Ticaret Müşaviri Burak Balkanlıoğ­lu firmaları ziyaret etti.

Diğer yandan İKMİB Yönetim Kurulu üyeleri tarafından Saudi Food and Drug Authority (SFDA) kurumuna gerçekleşt­irilen üst düzey ziyarette, Türk firmaların SFDA onayı alırken yaşadığı sıkıntılar dile getirildi ve çözüm yolları geliştirme­k üzere temas noktası oluşturuld­u.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye