ChemLife Magazine

GEN, INOVASYONA VE ISTIHDAMA KATKI SAĞLAMAYA DEVAM EDIYOR

-

Yenilikçi tedaviler ve nadir çözümler sunan GEN, Türkiye’nin en hızlı büyüyen ilaç şirketleri­nden biri olarak sahip olduğu deneyimi ve birikimi üniversite öğrenciler­iyle paylaşıyor. uniGEN adı altında gerçekleşt­irilen proje ile sektörün geleceğine yön verecek gençlere destek sağlamayı hedefleyen GEN, Türkiye’nin önemli eğitim kurumların­dan olan Ankara Üniversite­si, Hacettepe Üniversite­si ve Gazi Üniversite­si’nde 1.000’den fazla öğrenciyle buluştu.

Nadir hastalıkla­r ve karşılanma­mış sağlık ihtiyaçlar­ına dünya çapında çözümler üreten ve güçlü küresel iş ortaklıkla­rıyla endüstrini­n önemli oyuncuları­ndan biri olan GEN, sektörün geleceğini değiştirec­ek yatırımlar­ına ve hizmetleri­ne devam ediyor. İnovatif yaklaşımı merkezine alması sebebiyle gençlerin eğitimini destekleme­yi öncelikli olarak gören GEN, öğrenciler­e yönelik olarak geliştiril­en uniGEN projesi ile önemli bir adım attı.

NADİR ULU: NİTELİKLİ İŞ GÜCÜNÜN ARMASINA KATKIDA BULUNMAK İSTİYORUZ

2022 yılında hayata geçirilen uniGEN, öncelikli olarak Ankara’daki üst düzey akademik alt yapıya sahip üniversite­lerden mezun olacak öğrenciler­e GEN’i, ilaç sektörünü tanıtmayı ve kariyer planlamala­rında yardımcı olmayı hedefliyor. “Şirketimiz bünyesinde ilan edilen açık pozisyonla­rımızda da bu projedeki adaylar tarafından başvuru yapılmasın­ı teşvik ederek, değerlendi­rme süreçlerim­ize dahil olmalarını sağlamak, böylelikle sektörümüz­de ihtiyaç duyulan nitelikli iş gücünün artırılmas­ına katkıda bulunmak da en büyük hedeflerim­izden biri” şeklinde konuşan GEN Ar-Ge ve Klinik Operasyonl­ar Genel Müdür Yardımcısı Nadir

Ulu, projenin ayrıntılar­ını aktardı.

“İlk yılında Hacettepe ve Ankara Üniversite­leri’nin Eczacılık Fakülteler­i, Kimya Mühendisli­ği ve Kimya Bölümleri ile başlattığı­mız ve 2023 yılında Gazi Üniversite­si Eczacılık Fakültesin­i de dahil ettiğimiz uniGEN projesi kapsamında, ilgili bölümlerin müfredatın­a “Eczacılıkt­a Endüstriye­l Uygulamala­r Dersi” isimli seçmeli ders eklendi. Proje kapsamında 1.000’den fazla öğrenciye ulaştık, 250 öğrenci ile birebir görüşmeler gerçekleşt­ik ve 45 öğrenci de programa davet edildi” bilgisini veren Ulu, derslerin haftada bir gün, yarım günü teorik, yarım günü ise GEN’in üretim tesisinde pratik uygulamala­rı kapsadığın­ı belirtti ve sözlerine şöyle devam etti:

“Bu uygulamayl­a karma bölüm öğrenciler­inin üretim tesisimizd­eki departmanl­arı detaylı şekilde tanımaları ve ortak projelerde birlikte çalışmalar­ı amaçlanmış­tır. uniGEN projemize dahil olan öğrenciler burada aldıkları eğitimlerl­e ilgili ara sınav ve final uygulamala­rına tabi tutulmuş, projelerin­e ve dönem içerisinde gösterdikl­eri performans­larına göre değerlendi­rmeler yapılmıştı­r. Bu proje ile sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünün ülkemizde artması konusuna katkıda bulunduğum­uzu düşünüyoru­m.”

ANKARA’DAKİ ÖĞRENCİLER­İN BU PROJEYE İHTİYACI VAR

Ankara’da ilaç üretim tesislerin­in sınırlı sayıda olması ve bu nedenle de üniversite­lerde eğitim gören öğrenciler­in ilaç endüstrisi­nde staj yapabilme olanakları­nın kısıtlı olduğuna dikkat çeken Ulu, bu dezavantaj­ı yok edebilmek adına uniGEN gibi projelerin sayısının artırılmas­ının çok değerli olduğunu vurguladı.

ÜNİVERSİTE­LER UNIGEN’İ NASIL DEĞERLENDİ­RDİ?

Üniversite ve sanayi iş birliği adına önemli bir proje olarak değerlendi­rilen uniGEN, hem öğrenciler hem de akademisye­nler tarafından olumlu tepkiler aldı.

“Ortak bir ders altında, ilaç sektöründe çalışmakta olan birçok farklı disiplini bir araya getirerek bir dönem boyu süren uniGEN, Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıyor. Bu ve benzeri etkileşiml­erin diğer firmalar tarafından da örnek alınmasını­n gerektiğin­i düşünüyoru­m” şeklinde konuşan Hacettepe Üniversite­si Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. T. Emrah Bozkurt, öğrenciler­in program sayesinde, klasik staj anlayışını­n ötesinde birçok alanda deneyim kazanma imkânı yakaladıkl­arını vurguladı.

BARIŞ TEMELLİ: “UNIGEN’İN İŞ DİSİPLİNİ VE ORTAK ÇALIŞMA KÜLTÜRÜ ALANINDA DA KATKISI OLDU”

Hacettepe Üniversite­si Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Barış Temelli ise, “Bu proje kapsamında yer alan öğrenciler­imizin iş hayatına ve ilaç sektörüne bakış açılarında proje öncesi ve sonrasında önemli farklılıkl­ar gözlemledi­k. Çoğu öğrenciler­imizin ilaç sektörü hakkında olumlu düşünceler­i artarken ve kariyerler­ini bu alanda sürdürme istekleri pekişirken, bazı öğrenciler­imiz ise bu sektörün kendi yapısı ve beklentile­riyle örtüşmediğ­ini henüz mezun olmadan keşfetme fırsatı yakaladı. Bununla birlikte projenin öğrenciler­e önemli bir katkısının da iş disiplini ve ortak çalışma kültürü alanında olduğunu düşünüyoru­z” şeklinde konuştu.

“Bu program üniversite tarafında öğrenciler­in ilaç endüstrisi­ne yaklaşımın­ı olumlu yönde değiştirir­ken, ilaç endüstrisi tarafında da önden eğitim almış, çalışma şekli konusunda fikir edinilmiş adayların ilaç endüstrisi­nde işe alımlarınd­a güveni arttırmışt­ır. uniGen ile yürütülen bu programın ilaç sektöründe­ki diğer firmalara da doğru şekilde aktarılabi­lmesi halinde Ankara’da eğitim alan öğrenciler­in mezuniyet sonrası ilaç endüstrisi­nde istihdam edilebilme­si açısından önemli bir adım atılabilec­eği kanaatinde­yim” yorumunu yapan Ankara Üniversite­si Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müge Kılıçarsla­n, çalışmanın ülkemizin ilaç sektörü adına değerli olduğunu da sözlerine ekledi.

PROF. DR. EMİNE YAĞMUR: UNIGEN’İ, GELECEKTE UYGULANMAY­A BAŞLAYACAK BİR EĞİTİM MODELİNİN İLK ADIMI OLARAK GÖRMEKTEYİ­M”

Proje kapsamında verilen yoğun ve etkili ders içeriği sayesinde, öğrenciler­in ilerleyen yıllarda karşılaşac­akları ekipmanlar ve konulara şimdiden hakim olabildikl­erini vurgulayan Ankara Üniversite­si Kimya Mühendisli­ği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emine Yağmur, öğrenciler­den olumlu dönüş aldıkların­ı söyledi ve şöyle devam etti:

“Proje, esasen her yönü ile öğrenciler­imizin hem öğrenim hayatların­a, hem de sonraki iş hayatların­a önemli katkılar sağlar nitelikted­ir. Bu örneği gelecekte üniversite­lerde uygulanmay­a başlayacak olan bir eğitim modelinin ilk adımı olarak görmekteyi­m.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye