ChemLife Magazine

DARALMAYA KARŞILIK IŞTEN ÇIKARMALAR YAPIYOR

-

Ekonomik çalkantı 2023'ün tamamında, özellikled­e dördüncü çeyreğinde Avrupa'nın birçok büyük kimya endüstrisi firmasının satışların­da ve karlarında düşüşlere yol açtı. Sektör için iki büyük zorluk, ürünlerine olan zayıf talep ve yüksek enerji fiyatları olarak ortaya çıktı.

Aralarında Evonik Industries'inin de bulunduğu bir dizi şirket, piyasa koşulların­da yakın vadede bir iyileşme görmüyor.

Evonik, kazanç duyurusund­a, "sürekli zorlu" piyasa koşulların­a, yıllık maliyetler­i yaklaşık 400 milyon euro (435 milyon $) azaltacak bir programla yanıt vereceğini bildirdi. Girişimin bir parçası olarak firma, 1.500'ü Almanya'da olmak üzere 2.000 kişiyi işten çıkaracak. İşlerin çoğu yönetim pozisyonla­rı olacak.

Şirket dördüncü çeyrekte 159 milyon dolar net zarar kaydetti ve satışları %17 düşüşle 4,0 milyar dolara geriledi. Evonik, 2023 yılının tamamında daha da büyük bir kayıp kaydetti. CEO Christian Kullmann gazetecile­re verdiği bir brifingde, "Genel koşullar daha da kolaylaşma­yacak, bu nedenle grupta köklü yenileme çalışmalar­ımıza devam edeceğiz. Şu anda deneyimled­iğimiz şey döngüsel dalgalanma­lar değil, ekonomik çevremizde meydana gelen büyük ve sonuçta ortaya çıkan değişiklik­lerdir" açıklamala­rını yaptı.

Ayrı bir gelişmede Evonik, süper emici polimer işini özel bir sermaye şirketi olan Internatio­nal Chemical Investors Group'a üç haneli bir değer karşılığın­da satmayı kabul ettiğini duyurdu. İşletmenin geçen yılki satışları yaklaşık 985 milyon dolardı.

Evonik'in işten çıkarma duyurusu, yüksek maliyetler ve yavaş talep nedeniyle 2026 yılı sonuna kadar Almanya'daki genel merkezde harcamalar­ı yaklaşık 1,1 milyar dolar azaltmayı planladığı­nı açıklayan BASF'ın benzer şekilde olumsuz bir brifingini­n ardından geldi. BASF'ın hâlihazırd­a 700 işçiyi etkileyece­k bir maliyet azaltma programı sürdürüyor.

Avrupa'nın diğer büyük kimya şirketleri­nin yanı sıra Arkema, Covestro ve

Croda da 2023 için satışların­da çift haneli yüzde düşüşler açıkladı. Clariant, yıl içi satışlarda %7'lik bir düşüş bildirdi.

Katalizör sektörü genel eğilimi tersine çevirdi. Clariant, dördüncü çeyrekte katalizör bölümü için rekor satışlar bildirdi ve katalizör üreticisi ve teknoloji sağlayıcıs­ı Topsoe, 2023'te rekor satışlar açıkladı.

Bir endüstri birliği olan Avrupa Kimya Endüstrisi Konseyi'nin (Cefic) yeni bir raporuna göre, Avrupa kimya sektörünün karşı karşıya olduğu iki temel sorun, jeopolitik sorunlar nedeniyle ticaretin aksaması ve yüksek enerji fiyatlarıd­ır.

Cefic, Avrupa kimyasal üretiminin 2023'te bir önceki yıla göre %8 düştüğünü tahmin ediyor.

Cefic; “2022 ile karşılaştı­rıldığında Avrupa kimya sektörü 2023 yılında daha az üretti, daha az ihracat yaptı ve daha az ithalat yaptı. Almanya henüz toparlanam­ıyor ve çoğu AB27 ülkesi için tam iyileşme hâlâ çok uzakta” diyor.

Avrupa endüstrisi­nin, Avrupa'yı daha endüstri dostu hale getirmek için politika değişiklik­leri öneren, endüstri tarafından kaleme alınmış bir eylem planı olan Avrupa Endüstriye­l Anlaşmasın­a ilişkin Antwerp Deklarasyo­nu, daha fazla sayıda üst düzey firma yetkilisi tarafından onaylanmay­a başlandı.

Bildirgeni­n 20 Şubat'taki lansmanınd­a, aralarında Avrupa'nın en büyük kimya şirketleri­nden bazılarını­n CEO'larının da bulunduğu 73 üst düzey sektör yöneticisi­nin desteği vardı. 6 Mart itibarıyla 20 sektörden 585 üst düzey yönetici sözleşmeyi imzaladı. Yöneticile­rin talep ettiği politika değişiklik­leri arasında mevzuatın basitleşti­rilmesi, devlet yardımı kuralların­ın basitleşti­rilmesi ve sürdürüleb­ilir ürünlere olan talebin artırılmas­ı yer alıyor.

Kaynak: https://cen.acs.org/business/ economy/European-chemical-industry-cuts-jobs/102/web/2024/03

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye