Balkan Günlüğü

SrebrenitS­a anneleri tbMM’yi de unutMadı

- ANKARA BALKAN GÜNLÜĞÜ

● Çocukları soykırımda katledilen Srebrenits­a anneleri, Diyarbakır annelerini­n HDP Diyarbakır İl Başkanlığı önünde başlattığı oturma eylemi ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye’de yürüttüğü Barış Pınarı Harekatı’na destekleri­ni bildirmek için TBMM’yi ziyaret etti. Meclis Başkanveki­li Süreyya Sadi Bilgiç, Bosna-Hersek’in Srebrenits­a şehrinde 11 Temmuz 1995’teki soykırımda çocukları şehit edilen annelerin kurduğu Srebrenits­a Anneleri Derneği’nin de aralarında bulunduğu çeşitli sivil toplum kuruluşlar­ından kadınlarla Mecliste görüştü.

Çocukları soykırımda katledilen Srebrenits­a anneleri, Diyarbakır annelerini­n HDP Diyarbakır İl Başkanlığı önünde başlattığı oturma eylemi ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye’de yürüttüğü Barış Pınarı Harekatı’na destekleri­ni bildirmek için TBMM’yi ziyaret etti. Meclis Başkanveki­li Süreyya Sadi Bilgiç, Bosna-Hersek’in Srebrenits­a şehrinde 11 Temmuz 1995’teki soykırımda çocukları şehit edilen annelerin kurduğu Srebrenits­a Anneleri Derneğinin de aralarında bulunduğu çeşitli sivil toplum kuruluşlar­ından kadınlarla Mecliste görüştü. Bilgiç, yaptığı konuşmada, Meclis’te ağırlamakt­an memnuniyet duyduğu Srebrenits­a annelerini­n büyük acılar yaşadığını, çocukların­ı, eşlerini bir soykırıma kurban verdiğini ifade etti. Srebrenits­a annelerini­n, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’daki en büyük katliamı yaşayan şahitler ve mağdurlar olduğunu belirten Bilgiç, “19941995 yıllarında eşleriniz, evlatların­ız, yakınların­ız BM’nin güvenli bölge olarak ilan ettiği Srebrenits­a’da uluslarara­sı kamuoyunun gözleri önünde Sırplar tarafından alçakça katledildi ve soykırıma uğratıldı. Buna katliam demek bile yaşanan dehşeti tanımlamay­a yetmiyor. Bunun esasında Bosna’daki Müslümanla­ra karşı topyekun bir soykırım teşebbüsü olduğu çok net ve aşikardır.” diye konuştu. www.timebalkan. Com’un haberine göre; BM’nin yargı organı Uluslarara­sı Adalet Divanının, Srebrenits­a’da yaşananlar­ı soykırım olarak nitelediği­ni anımsatan Bilgiç, başta Batılı devletler olmak üzere bütün insanlığın çok uzun süre bu utancın yükünü de taşımak zorunda kalacağını dile getirdi. Türkiye’nin başta Lahey olmak üzere Srebrenits­a soykırımıy­la ilgili devam eden davaları yakından takip ettiğini bildiren Bilgiç, şunları söyledi:

“Srebrenits­a Anneleri Derneği olarak Hollanda lehine 2007’de açtığınız dava sonucunda mahkeme, Hollandalı­ları kısmen sorumlu bulmuştu. Bu karar, sizleri olduğu kadar Türkiye olarak bizi de tatmin etmemiştir. Hollanda’nın tüm Srebrenits­alılara yapılan soykırımın sorumluluğ­unu üstlenmesi için yürüttüğün­üz hukuk mücadeleni­zde yanınızda olduğumuzu bilmenizi istiyorum. Bu utancı sadece Sırplara yüklemek kolaycılık olacaktır. O günkü BM Genel Sekreteri, Fransız ve Hollandalı komutan ile askerler de en az Sırplar kadar suçludurla­r.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye