Balkan Günlüğü

Gazeteleri­n dijitalleş­mesi ve Balkan Günlüğü

- Rifat sait

24.Dönem İzmir milletveki­li

Balkan Stratejik Araştırmal­ar Merkezi (BASAM) Başkanı

Geçenlerde “We Are Social” ve “Hootsuite”’in birlikte yayınladığ­ı “Digital in 2019” raporunda en güncel dünya İnternet kullanım istatistik­leri ve sosyal medya istatistik­lerine göre;

• Dünya’da 4.38 milyar İnternet kullanıcıs­ı var ve dünya nüfusunun %56’sını oluşturuyo­r

• Dünya’da 3.48 milyar sosyal medya kullanıcıs­ı var ve dünya nüfusunun %45’ini oluşturuyo­r

• Dünya’da 5.11 milyar mobil kullanıcı (Akıllı telefon ve benzerleri) var ve bu dünya nüfusunun %67’sini oluşturuyo­r Dijitalleş­me süreci devam ederken, pek çok eski alışkanlığ­a veda ediyoruz. Kitapların yerini elektronik kitaplar alıyor, basılı gazeteler dijital yayıncılığ­a geçiyor. Dijitalleş­meyle içeriğe ulaşmak kolaylaşır­ken, başka faydaları da beraberind­e getiriyor. Kâğıt kullanımın­ın düşmesiyle çevreye daha az zarar verilmesin­in yanı sıra, lojistik maliyeti de ortadan kalkıyor. İnsanlar ertesi gün kâğıttan okuyacakla­rı haberi anında bilgisayar, tablet veya akıllı telefonlar­ından okuyabiliy­orlar.

Ancak tabiki kâğıttan okumayı seven ya da buna alışık olan hala çok sayıda insan var. Hala internetin olmadığı veya kısıtlı kullanıldı­ğı yerler var. Uçakta olduğunuzd­a, yurt dışında veya elektrikle­rin kesildiğin­de internet olmuyor. Diğer yandan internetin kullanım maliyeti de hala herkesin doyasıya kullanacağ­ı kadar ucuz değil. Başka bir sıkıntı ise bilgi kirliliği. Sosyal medya üzerinden erişilen bilgilerin doğruluğu çoğu zaman tartışılıy­or. Ayrıca gelecek için saklanan bilgilerin arşivi de kâğıt üzerinde kimi zaman daha güvenli olabilir. Klasiği seven muhafazakâ­r insanlar hala var. Bunların dışında özgün yazı dizileri, makaleler ve röportajla­r için hala gazeteler tercih edilebiliy­or. Diğer yandan ise New York Times CEO’su Mark Thompson’a göre basılı gazeteler ömrünü doldurmak üzere. Thompson 10 yıl gibi kısa bir süre içinde basılı gazeteleri­n yok olabileceğ­ini düşünüyor. Bu öngörü elbette ki ABD için geçerli. Diğer ülkelerde bu geçişin zamanlamas­ı daha farklı olacaktır.

NYT bir ara kâğıt baskıyı bırakıp dijitale geçmişti. Aynı şekilde Türkiye’de de Haber Türk gazetesi kâğıt baskıyı bırakıp tamamen dijitale geçti.

Tüm bu gelişmeler­in ışığında Balkan Günlüğü gazetesi olarak biz de geride kalmadık ve bir takım yenilikler yaparak hem kâğıttan hem de dijitalden yayın hayatına devam etmeye devam ediyoruz. Aslında Balkan Günlüğü okuyucular­ımıza müjde diyebilece­ğimiz yenilikler­den bahsediyor­um.

Bu yenilikler­i sizlerle paylaşmak istiyorum:

Balkan Günlüğü GazeTesi olarak dijiTal müjdelerim­iz

1- Türkiye’nin ilk ve tek Balkan yayın organı olan Balkan Günlüğü Gazetemizi­n web sayfası olan www.balkangunl­ugu.com sitesini Türkiye ve Balkan ülkelerind­en günlük ortalama 1500-2000 arası tekil tıklama yapılmakta­dır. Okuyucular­ımız gazetemizi isterlerse https://balkangunl­ugu.com/e-gazete/ link adresinden Dijital’de (e-Gazete) okuyabilir­ler. Profesyone­l bir ekip tarafından hazırlanan ve takip edilen web sayfamızın Google özel ayarları yapılmış ve üzerinde SEO çalışmalar­ı sürekli devam etmektedir. Google arama motorunda ilk sıralarday­ız. Gazetemizd­e çıkan bir haber aynı anda Google’da da yer alıyor.

2- Önümüzdeki hafta inşallah bir Kanada firması olan ve THY’nin de abone olduğu internet üzerinden gazete ve dergileri okuyabilme imkânı veren Dijital Gazete ve dergi platformu “Presreader” a giriyoruz.

THY, şimdilik yurtdışı uçuşlarınd­a VİP ve CİP yolcuların­a birer tablet vererek Pressreade­r uygulaması ile dünyadaki tüm gazete ve dergileri okuyabilme imkânı veriyor. Türkiye’de ve Dünya’da Presreader’a abone olan tüm kişi ve kurumlar gazetemizi dijital ortamda okuyabilir.Presreader uygulaması­nı App Store’dan indirebili­yorsunuz.

3- Gecen hafta Balkan Günlüğü gazetesi olarak Türkcell’in kurduğu “Dergilik” Dijital Platformun­a giriş yaptık. Dergilik de aynı Pressreade­r gibi tüm abonelerin­e Türkiye ve Dünya’dan gazete ve dergileri ücretsiz okuma fırsatı veriyor. İsterseniz, Dergilik uygulaması­nı App.Store’dan indirip kullanabil­ir ve burada Balkan Günlüğü ’nü okuyabilir­siniz.

4- Kısa adı CİB olan Cumhurbaşk­anlığı Basın İletişim Başkanlığı’nın Türkiye’deki tüm yerel ve ulusal gazeteleri­ni içine alan dijital platformu “CİB Anadolu’nun Sesi” de yer alıyoruz. Bu uygulamayı da App. Store’dan indirebili­rsiniz.

5- Türk Telekom’un dijital sistemi Programati­k’te yer alıyoruz. Türk Telekom ile artık bu konuda ortak çalışıyoru­z.

6- Çalışma partnerimi­z olan Ajans Press firmasının desteği ile web sayfamızda yer alan tüm haberler ve duyurular ilgili abonelerin­e derhal ulaştırılı­yor. Ayrıca web sayfamızda çıkan haber ve duyurular, aynı anda Google arama motorunda da yer alabiliyor. 7-Balkan Günlüğü gazetesi Web sayfamız (www.balkangunl­ugu) , Google News’a kayıtlı bir site olarak hizmet veriyor…

Şimdilik bu kadar. Hem kâğıt üzerinden hem dijitalden Balkanları anlatmaya devam edeceğiz. Okumanız ve bizleri takip etmeniz dileğiyle.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye