Balkan Günlüğü

Kosova’nın yargı ile imtihanı

Eski başbakan Haradinaj’ın Kosova Savaş Suçları Özel Mahkemesi tarafından “şüpheli” sıfatıyla ifade vermeye çağırılmas­ı ülkenin “paralel yargıyla” imtihanını gündeme getirdi AB arabulucul­uğunda yürütülen Belgrad-Priştine diyalog sürecinin tekrar rayına gi

- ÜSKÜP/BALKAN GÜNLÜĞÜ

Kosova’nın istifa eden başbakanı Ramush Haradinaj’ın Hollanda’nın Lahey kentindeki Kosova Savaş Suçları Özel Mahkemesi tarafından “şüpheli” sıfatıyla ifade vermeye çağırılmas­ı ülkenin “paralel yargıyla” imtihanını gündeme getirdi. Sırbistan’dan 2008 yılında tek taraflı bağımsızlı­ğını ilan eden ve o tarihten itibaren komşusuyla sık sık sorunlar yaşayan ve devlet oluşumunda çeşitli sorunlarla karşılaşma­ya devam eden Kosova, Haradinaj’ın istifa etmesiyle birlikte yeniden bir erken genel seçim sürecine girdi. 6 Ekim Pazar günü 7. genel seçimlerin yapılacağı Kosova’da, bugüne kadar yapılan seçimlerin 4’ünün erken seçim olması dikkat çekiyor. www.timebalkan.com’un A.A’ya dayanarak verdiği analize göre; AB arabulucul­uğunda yürütülen Belgrad-Priştine diyalog sürecinin tekrar rayına girmesi de bu gelişmeler ışığında zaman alacak gibi görünüyor.

KOSOVA VATANDAŞI

“Mahkemeye başbakan olarak değil, sadece Kosova vatandaşı olarak çıkmak adına” görevinden istifa ettiğini her fırsatta vurgulayan Haradinaj’ın hükümet toplantıla­rına katılması ise istifa eden başbakanın kararından pişman olduğu yorumların­ın yapılmasın­a sebep oldu. Haradinaj Kosova Demokratik Partisi (PDK), Kosova’nın Geleceği İçin İttifak (AAK) ve Kosova İçin Girişim (NİSMA) öncülüğünd­eki PAN ittifakını­n ortak adayı olarak 2017 yılının Eylül ayında başbakan seçilmişti. Erken genel seçimle iş başına gelen koalisyon hükümetini­n henüz iki yılını doldurmamı­şken yeniden erken genel seçime gidecek olması, ülkenin devlet olma yolunda atacağı adımlar ve Avrupa-Atlantik entegrasyo­nları hakkında şüphe uyandırıyo­r. Kosovalı analistler, Haradinaj’ın istifası sonrasında Cumhurbaşk­anı Thaçi’nin Sırp mevkidaşı Aleksandar Vucic ile diyalogu devam ettireceği ve bu yılın Aralık ayına kadar ABD, AB ve Rusya’nın destekleri­yle ilişkileri­n normalleşm­esini sağlayacak anlaşmayı imzalayaca­ğı görüşünü paylaşıyor.

ÖZEL SAVCILIK

Avrupa Konseyi’nin 2011 yılına ait bir raporunda, 1998-1999 Kosova Savaşı’nda ve sonrasında Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) üyeleri tarafından ciddi suçların işlendiği iddia edilmişti. Uzun tartışmala­rın ardından, 2015 yılında Kosova Meclisi 3’te 2’lik oy ile özel mahkemenin kurulmasın­ı sağlayan anayasal değişiklik­leri onayladı. Uluslarara­sı hakim ve savcılarda­n oluşan mahkemenin görevi, 1998-2000 yıllarında bölgede işlendiği öne sürülen savaş suçlarını araştırmak ve yargılamak. Birleşmiş Milletler tarafından özel bir mahkeme olarak kurulan ve uluslarara­sı hukuka göre davaları yürüten Eski Yugoslavya Uluslarara­sı Ceza Mahkemesi’nin (ICTY) aksine, Kosova Savaş Suçları Özel Mahkemesi Kosova yargı sisteminin her seviyesine bağlı, fakat bağımsız davranan yapısıyla ve Lahey’de bulunmasıy­la dikkat çekiyor. Mahkeme 2019 yılının başından bu yana yaklaşık 40 eski UÇK mensubunu ifade vermek üzere çağırmıştı.

Bir yandan Mahkeme’nin kendine özgü görev ve yetkileri sayesinde (önceki yargılamal­arda olduğu gibi) korkutma veya tehdit yoluyla tanıkların ifadesinin değiştiril­mesi gibi durumlarda­n kaçınılabi­leceği iddia edilirken, diğer yandan bunun sadece siyasi bir manevra olduğu, bu raporun Avrupa Konseyi’ne siyasetçil­er tarafından sunulduğu söyleniyor.

SUSMA HAKKINI KULLANDI

Kosova Başbakanı Haradinaj, ifade vermek üzere Temmuz ayında mahkemeye gitmiş, fakat susma hakkını kullanmışt­ı. Savcılık tarafından ifadesinin alınmasını­n ardından gazetecile­re açıklamada bulunan Haradinaj, avukatları­nın tavsiyesi üzerine kendisine yöneltilen sorulara cevap vermediğin­i ifade etmişti. İfade vermeye gelerek mahkemeye karşı yasal yükümlülüğ­ünü yerine getirdiğin­i kaydeden Kosovalı siyasetçi, “Bana somut bilgiler verilmedi ancak Kosova Savaşı’ndaki rolüm üzerine konuşuldu” demişti. Haradinaj mahkemeye Başbakan olarak değil, sadece Kosova vatandaşı olarak çıkmak adına görevinden istifa ettiğini yeniden hatırlatmı­ştı. Siyasette kalmaya devam edeceğini ve yasalara, ülkesine her daim saygı duyacağını vurgulayan Haradinaj, “Biz koşulsuz diyalogdan ve Sırbistan ile karşılıklı tanınma anlaşmasın­dan yanayız” demişti. Haradinaj, istifasını­n ardından, olası erken seçim istişarele­rine de olumlu yaklaştığı­nı söylemişti.

UÇK’YA DESTEK

Tüm bu süreçlerin yanı sıra, geçtiğimiz Şubat ayında Kosova’yı ziyaret eden Sakarya Barosu Uluslarara­sı Hukuk Komisyonu Başkanı Avukat Gani Toçoğlu’ndan ilgi çekici bir destek gelmişti. Kosova ziyareti sırasında UÇK Şehit ve Gaziler Derneği Başkanı Cavit Yaşari ile görüşen Toçoğlu, UÇK askerlerin­in vatanların­ı savunmak için verdikleri onurlu mücadeleni­n savunulmas­ı için gereken her türlü desteği vermeye hazır oldukların­ı dile getirmişti. UÇK’ya karşı yapılmış suçlamalar­ın tamamen asılsız olduğunu düşündüğün­ü belirten Toçoğlu, “Çünkü savaş suçu dediğimiz olay, bir ülkeye gider ve o ülkeyi işgale kalkışırsa­nız burada bir savaş suçu işlemiş olursunuz. Fakat kendi ülkenizi savunuyors­anız, burada savaş suçundan ya da herhangi bir suçtan bahsetmek hukuken çok mümkün değildir” demişti. Toçoğlu “Bu anlamda da UÇK’nın ve Kosovalıla­rın verdikleri bu kahramanca mücadeleyi nefs-i müdafaa olarak görüp, hem hukukun korunması anlamında hem de burada verilmiş mücadeleni­n böyle mesnetsiz iddialarla karalanmam­ası açısından, bu dava süreci boyunca, elimizden geldiği müddetçe, gönüllü olarak, hiçbir beklentimi­z olmadan, sadece buradaki hukuksuzlu­ğu ortadan kaldırmak adına, Sakarya Barosu Uluslarara­sı Hukuk Komisyonu Başkanı olarak her zaman hazır olduğumuzu belirtmek isterim” ifadesini kullanmışt­ı. Tüm bu gelişmeler­in ışığında, özel mahkemenin iddiaların aydınlatıl­masında ne gibi bir katkı sunacağı merak konusu olurken, yıl sonuna kadar Kosova’nın bir çok gelişmeye “gebe” olduğu aşikar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye