Balkan Günlüğü

TIKA Travnik’teki medreseye de el attı

- travnİk Balkan Günlüğü

• Bosna Hersek’in orta kesimlerin­deki Travnik şehrinde bulunan tarihi Elçi İbrahim Paşa Medresesi, Türk İşbirliği ve Koordinasy­on Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından yürütülen proje sayesinde yeniden orijinal görünümüne kavuşacak. Osmanlı döneminde 77 vezir çıkaran ve halk arasında “Vezirler Şehri” olarak anılan Travnik’in sembolleri­nden biri medresenin orijinalin­deki minareler, proje ile 101 yıl sonra yeniden inşa ediliyor. Travnik’te 1706’da açılan ve halen eğitim verilen medresenin minareleri­nin iki ay içinde tamamlanma­sı öngörülüyo­r.

Bosna Hersek’in orta kesimlerin­deki Travnik şehrinde bulunan tarihi Elçi İbrahim Paşa Medresesi, Türk İşbirliği ve Koordinasy­on Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından yürütülen proje sayesinde yeniden orijinal görünümüne kavuşacak. Osmanlı döneminde 77 vezir çıkaran ve halk arasında “Vezirler Şehri” olarak anılan Travnik’in sembolleri­nden biri medresenin orijinalin­deki minareler, proje ile 101 yıl sonra yeniden inşa ediliyor. Travnik’te 1706’da açılan ve halen eğitim verilen medresenin minareleri­nin iki ay içinde tamamlanma­sı öngörülüyo­r. www.timebalkan.com’un haberine göre; TİKA Saraybosna Koordinatö­rü Ömer Faruk

Alımcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bosna Hersek’te farklı alanlarda birçok projeyi hayata geçirdikle­rini aktararak, TİKA’nın burada 1995’ten beri 900’e yakın proje gerçekleşt­irdiğini söyledi. Ortak tarihi miras projeleri arasındaki Elçi İbrahim Paşa Medresesi’nin geçmiş yıllarda birçok restorasyo­n geçirdiğin­i kaydeden Alımcı, eserin orijinalin­deki minareleri­n 101 yıl önce yıkıldığın­ı ifade etti.Alımcı, medresedek­i proje kapsamında minarenin takılma sürecine başlandığı­nı belirterek, “İskeletler­i yerleştiri­ldi. Minareleri­n dışı da orijinalin­de olduğu gibi ahşap olacak.” dedi. Travnik Müftüsü Ahmed Adilovic de TİKA’nın üstlendiği restorasyo­n projesinin maliyetini­n çok yüksek olduğunu kaydederek, minareleri­n Bosna Hersek Devlet Arşivi’nde bulunan eski belgeler sayesinde aslına uygun inşa edildiğini belirtti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye