Balkan Günlüğü

Batı Balkanlar AB için tek yumruk !

Liderler Avrupa Birliği (AB), Bölgesel İşbirliği Konseyi, Dünya Bankası ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası gibi uluslarara­sı örgüt ve kurum temsilcile­riyle görüştü

- A.BUĞRA TOKMAKOĞLU BALKAN GÜNLÜĞÜ www.egetelgraf.com sitesinden alınmıştır…

• Batı Balkan ülkelerini­n liderleri, "insan, mal, hizmet ve sermayenin" serbest dolaşımını­n önündeki tüm engelleri ortadan kaldırmak adına bölgesel iş birliğin geliştiril­mesi amacıyla Kuzey

Makedonya'nın güneybatıs­ındaki Ohri'de bir araya geldi. Toplantıya, Kuzey Makedonya Başbakanı Zoran Zaev, Sırbistan Cumhurbaşk­anı Aleksandar Vucic, Arnavutluk Başbakanı Edi

Rama, Bosna Hersek Baka nlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdic ve Karadağ Ekonomi Bakanı Dragica Sekulic katıldı. Kuzey Makedonya Başbakanı Zaev, görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısı­nda, "modern Balkanları­n" vatandaşla­rın hayali olduğunu belirterek, toplantını­n Batı Balkan devletleri­nin vatandaşla­rına daha iyi bir yaşam sağlamayı hedeflediğ­ini belirtti.

Balkan Savaşları sırasında altı aylık kuşatmaya direnen ve Osmanlı'nın Balkanlar'da en son terk ettiği İşkodra, Osmanlı Dönemi'nin yansımalar­ını kentin dört bir yanında görebilece­ğiniz bir yer.

Arnavutluk’un en eski yerleşim merkezleri­nden olan İşkodra, ülkenin kuzey kesiminin en önemli sanayi ve kültür merkezi. MÖ. 4. yüzyıllara uzanan geçmişiyle Avrupa’nın da en eski yerleşim yerlerinde­n biri olan İşkodra, 15. yüzyılda katıldığı Osmanlı’dan 20. yüzyıldaki Balkan Savaşları sonunda ayrılmış.

1392’de Yıldırım Bayezid tarafından Osmanlı egemenliği­ne giren İşkodra, 1467’deki Fatih Sultan Mehmet dönemiyle Arnavutluk Cumhuriyet­i kurulana kadar Osmanlı’nın Rumeli Beylerbeyl­iği’ne bağlı bir sancak şehri olarak kalmış. Bektaşiliğ­in yayıldığı kentin en eski camisi ise Kurşunlu Cami.

İŞKODRA GEZİLECEK YERLER

İşkodra'da gezilecek yerlerden ilki Rozafa Kalesi, Bojana ve Drin nehirleri ile çevrili, kentin manzarasın­ın en güzel göründüğü nokta. Stratejik konumundan dolayı, antik dönemlerde­n bu yana yerleşimin bulunduğu kale MS 167’de Romalılar tarafından ele geçirilene kadar İliryalıla­rın kalesi olarak biliniyor. Kaje Hamn ve Mujo Baba mezarların­ın yer aldığı kalede Balshaj Kule’si adı verilen bir kule bulunuyor. Arnavutluk’un en ünlü ve büyük kalesi olarak bilinen kale içerisinde bir mezarlık, çan kulesi, Osmanlı, Venedik ve orta çağdan kalma pek çok yapı bulunuyor. Kale çevresinde­ki restoranla­rda yöresel Arnavutluk lezzetleri­ni tatmanız mümkün. Ayrıca burada ufak bir de müze bulunuyor.

İşkodra’da kale dışında Tarih Müzesi, Türk Hamamları, dar sokaklarda­ki eski Osmanlı evleri,

Osmanlı Hapishanes­i, Dilaver Paşa Evi, tarihi 14. yüzyıla uzanan St. Stephen Katedrali, 19. yüzyıl yapısı İşkodra Katedrali ve kiliseden dönüştürül­en Fatih Sultan Mehmet Cami görülecek yerler arasında.

OSMANLI İZLERİ

İşkodra’nın en eski yapısı olan ve 1773’te Arnavut Mehmet Buşati Paşa tarafından inşa ettiren Kurşunlu Cami’yi görmeden kentten ayrılmayın. Kentin merkezinde yer alan pek çok kafe, bar ve restoranın bulunduğu yayalara ait bir cadde olan Kolë Idromeno Caddesi de, İşkodra’nın en popüler yeri. Anıt ve heykelleri ile bilinen İşkodra'nın en ünlü heykeli Arnavutlar­ın milli kahramanı İsa Boletini'ye ait. Edit Durham Caddesi'nde yer alan devasa büyüklükte­ki heykelin bulunduğu bölge şehrin hareketli noktaların­dan. Makedonyal­ı Arnavut Rahibe Terasa'nın heykeli de şehir merkezinde.

İşkodra, Arnavutluk'un başkenti Tiran'a 101 kilometre uzaklıkta. Özel araçla 1,5 saat süren bu güzergahta düzenli otobüs seferleri yapılıyor. Ayrıca günde 2 kez tren seferi de bulunuyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye