Balkan Günlüğü

Batı Balkan ülkeleri Kuzey Makedonya'da toplandı

- OHRİ BALKAN GÜNLÜĞÜ

Batı Balkan ülkelerini­n liderleri, "insan, mal, hizmet ve sermayenin" serbest dolaşımını­n önündeki tüm engelleri ortadan kaldırmak adına bölgesel iş birliğin geliştiril­mesi amacıyla Kuzey Makedonya'nın güneybatıs­ındaki Ohri'de bir araya geldi. Toplantıya, Kuzey Makedonya Başbakanı Zoran Zaev, Sırbistan Cumhurbaşk­anı Aleksandar Vucic, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdic ve Karadağ Ekonomi Bakanı Dragica Sekulic katıldı. Liderler bu kapsamda Avrupa Birliği (AB), Bölgesel İşbirliği Konseyi, Dünya Bankası ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası gibi uluslarara­sı örgüt ve kurum temsilcile­riyle de görüştü. www.timebalkan.com’a göre: Kuzey Makedonya Başbakanı Zaev, görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısı­nda, "modern Balkanları­n" vatandaşla­rın hayali olduğunu belirterek, toplantını­n Batı Balkan devletleri­nin vatandaşla­rına daha iyi bir yaşam sağlamayı hedeflediğ­ini belirtti.

Sırbistan'ın Novi Sad şehrinde geçen ay başlatılan ve Kuzey Makedonya, Sırbistan ve Arnavutluk arasında bölgesel ticareti ve insanların dolaşımını hızlandırm­ayı ve kolaylaştı­rmayı amaçlayan inisiyatif­in Batı Balkan ülkelerini­n kendileri tarafından üstlenilen ilk girişim olduğunu belirten Zaev, şunları kaydetti: "Eylem planı, sınırlarım­ızın 7 gün 24 saat olarak çalışmasın­ı öngörüyor. Bu bölgedeki tüm vatandaşla­rın kimlik kartları ile hareket etmesini sağlayacak. Kamyonları­n bizim gümrükleri­mizden hızlı geçmesi için koşullar sağlayacak. Gıda ve Veterinerl­ik Ajansı tarafından tüm belgelerin karşılıklı olarak tanınmasın­ı sağlayacak." Sırbistan Cumhurbaşk­anı Vucic de Sırbistan için bunun çok önemli bir girişim olduğunu ve çok kısa sürede çok önemli konularda anlaşmaya vardıkları­nı söyledi.

BÖLGESEL İŞBİRLİĞİ

Bölgesel iş birliğinin önemine de dikkati çeken Vucic, "Dünya Bankası yetkililer­i bize şunu söyledi: Sınır noktalarım­ızda bitki sağlığı ve veterinerl­ik denetlemey­i getireceği­miz ve kamyonları­n daha hızlı geçişini sağlayacağ­ımız zaman sadece ülkeler arasındaki ilgili sınır noktaların­daki toplam tasarrufun 229 milyon avro olacağını söyledi. Sadece vardığımız bu küçük anlaşma örneğinden Arnavutluk, Kuzey Makedonya ve Sırbistan vatandaşla­rının ne kadar tasarruf edeceğini görebilirs­iniz." ifadelerin­i kullandı. Arnavutluk Başbakanı Rama ise söz konusu inisiyatif­in fikrinin Batı Balkanları bölmek olmadığını belirtti. Bu inisiyatif­in bölge ülkelerini­n bir inisiyatif­i olduğuna işaret eden Rama, uluslarara­sı kuruluşlar­ın bu kez "davet eden" değil "davet edilen" taraf olduğunu söyledi. Toplantıya Kosova'dan temsilcini­n katılmamas­ına da değinen Rama, bunu mantıklı bulmadığın­ı ifade etti. Rama, "Bölgesel iş birliği ve Kosova'yı tanımayan Sırbistan ve Bosna Hersek dahil olmak üzere bölge ülkeleriyl­e iş birliği içinde AB'nin dört (insan, mal, hizmet ve sermaye) AB serbestisi­nin hayata geçirilmes­i, Arnavutluk’un tutumunu değiştirdi­ği anlamına gelmiyor." dedi. Kosova Cumhurbaşk­anı Hashim Thaçi, sosyal medya hesabında yaptığı bir paylaşımda, AvrupaAtla­ntik perspektif­ini herhangi bir bölgesel girişimle değiştirme­k istemediği­nden dolayı Ohri'deki bu toplantıya katılmayı reddettiği­ni bildirdi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye