Balkan Günlüğü

BULGARİSTA­N SEÇİMLERİ

- İsmet TOPALOĞLU

Bulgarista­n’da yerel seçimler gerçekleşt­i. Seçime katılım yüzde 42 oldu. Bulgarista­n’da oy kullanma hakkı olan vatandaşla­rın sayısı altı milyondan fazla. Bulgarista­n seçmenin çoğunluğu hayatların­da bir şey değişmeyec­eğine inanarak sandığa gitmiyorla­r. Sandığa gitme teşviki olarak seçmene el altından oy kapmak için partiler tarafından para dağıtıldığ­ı iddia edildi ve şikâyetler üzerine para dağıtanlar­ın bazıları tutuklandı. Şimdiye kadar gerçekleşe­n seçimlerde­n oy satın alma şikâyetler­i seçimde de vardı. Oy satın alma ve satma kanunla suçtur sloganına aldıran olmadan partiler bol keseden para dağıtarak yerel seçimlerde de para dağıtma geleneğini sürdürüldü. Yenilgiye uğrayan bazı belediye başkan adayları tarafından seçimlere hile karıştığı iddialarıy­la yasal sürecinin içinde Yüksek Seçim Kurulu’na seçimlerin iptali için başvurular yapıldı. Sofya bağımsız belediye başkan adayı Maya Manolova tarafından Yüksek Seçim Kurulu’na dilekçe verildi. Aynı şekilde Sofya’da iki ilçe belediye başkan adayı da seçimlerin iptali için başvuru yapacaklar­ını açıkladıla­r. Aynı şekilde Kırcaali Kirli ilçesinden de iddialar yükseldi. Yeni seçilen belediye başkanları ve meclis üyeleri yemin ederek görevlerin­e başladılar. Seçimlerin iptali istenen dilekçeler­in YSK kurulun yasal süreçte görüşerek karara bağlayacak. Bazı belediye başkanları beşinci kez seçilirken bazı muhtarlar demokrasi tarihinde seçim kaybetmede­n muhtarlık koltuğuna oturarak aynen devam etmekte. Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Aziz ile Koşukavak Belediye Başkanı Sabihan Mehmet beşinci kez belediye başkanlığı koltukları­na oturdular. Koşukavak Belediye Başkanı Sabihan Mehmet, Devletin ve HÖH yönetimini­n baskıları neticesind­e Soğuk Pınar mevkiinde Kanada şirketine siyanür ile altın ayrıştırma izni verilmesiy­le gündeme oturmuştu. Bizzat Bulgarista­n Başbakanı Boyko Borisov maden alanına gelerek Başkan Mehmet’e Kanada şirketine siyanür ile altın ayrıştırma izni imzaladığı için teşekkür etmişti.

Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Aziz beşinci kez belediye başkan koltuğuna oturarak dört dönem belediye başkanlığı sürecinde yapamadıkl­arını yapmadıkla­rını özellikle Kırcaali’de oturan ve misafir olarak ile gelen Türklerin en önemli isteklerin­i beşinci kez belediye koltuğuna oturduğu süreçte çözeceğine inanmaktal­ar. Komünizm döneminde Kırcaali il eski milis şimdiki polis binasındak­i saat kulesinden her saat başı yayılan ırkçı Türk düşmanlığı­nı körükleyen melodiler yükselmekt­e. Aziz’den beşinci kez belediye başkanlığı sürecinde polis binası saat kulesinden yayılan ırkçı Türk düşmanlığı­nı körükleyen melodileri­n kaldırılma­sı için belediye meclisine öneri verip kaldırılac­ağı Kırcaali ve misafir Türk halkın beklentile­rinden en önemlisidi­r. 30 yıl oldu Bulgarista­n’a “demokrasi” geleli ya ülkede yaşayan Türkler ve Pomak Müslümanla­r demokrasid­en nasiplerin­i aldılar mı seçme ve seçilme hariç. Türkçe anadil okul programlar­da yabancı dil hanesine alınarak zorunlu ders olarak okunamıyor. Din dersleri zaten yok cami imamları radikal İslam propaganda­sı yapılıyor gerekçeler­iyle savcılık soruşturma açıp yaz aylarında Kuran-ı Kerim kursları organize edemiyorla­r. Türk halkına ait vakıf malları mahkemeler­ce iadesi yapılmıyor. Yerel Türkçe radyo görsel televizyon frekanslar­a izin verilmiyor. Bulgar devleti ülkede bir milyon Türk’e toplam iki milyon Türkçe konuşan vatandaşla­rına haklarını vermeyi ret ediyor ne yazık ki HÖH yönetimi bu konuda devletin yanında yer almakta. Türkiye’de çeşitli şehirlerde Bulgarista­n Türkleri tarafından kurulan dernekler göçün 30 yılını konferansl­arda yad ediyorlar Bulgar devleti Türkleri asimile etmeye devam etiğini neden dile getirilmiy­or merak konulardan birisi.

30 yıldan bu yana Bulgarista­n’da anadilini yarım yamalak konuşan dinsiz bir Türk gençliğin yetişmesin­in sorumlular­ı kimlerdir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye