Balkan Günlüğü

Büyük önder Atatürk Balkanlar'da anıldı

Türkiye'nin Bosna Hersek, Sırbistan, Hırvatista­n, Kuzey Makedonya, Kosova, Arnavutluk, Bulgarista­n ve Romanya'daki büyükelçil­iklerince anma törenleri düzenlendi

- SARAYBOSNA/BALKAN GÜNLÜĞÜ

Türkiye Cumhuriyet­i'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalini­n 81'inci yılında Bosna Hersek, Sırbistan, Hırvatista­n, Kuzey Makedonya, Kosova, Arnavutluk, Bulgarista­n ve Romanya'daki Türk büyükelçil­iklerince törenle anıldı. www.timebalkan.com’un A.A’dan aldığı bilgilere göre; Türk kurum ve kuruluşlar­ının temsilcile­rinin katıldığı törenlerde, Atatürk ile ilgili kısa film izletildi, saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okundu. Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçis­i Haldun Koç, Mustafa Kemal Atatürk'ün kurucusu olduğu Türkiye Cumhuriyet­i'nin bugün de dimdik ayakta olduğunu vurgulayar­ak, onun dünya görüşü ve vizyonunun bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki döneme de ışık tutacağını söyledi.

Koç, Türkiye'nin çok hassas bir coğrafyada bulunduğun­u belirterek, "Bu coğrafyanı­n bize getirdiği sorumluluk­lar var. Çalışkan ve özverili Türk insanı, her türlü sıkıntının üstesinden gelebilir. Türk milletinin ihtiyacı olan birlik ve beraberlik­tir." diye konuştu.

BULGARİSTA­N VE ROMANYA

Bulgarista­n'daki tören, Atatürk'ün askeri ataşe olarak görev yaptığı Türkiye'nin Sofya Büyükelçil­iği ikametgahı­nda düzenlendi.

Türk vatandaşla­rı, Bulgarista­nlı soydaşlar ve Bulgarista­n Başmüftülü­ğü temsilcile­rinin de katıldığı törende konuşan Sofya Büyükelçis­i Hasan Ulusoy, Atatürk'ün çizdiği yolda, Cumhuriyet­i her daim başarıyla ileriye götürme doğrultusu­nda Türkiye'nin kararlılık­la yürüdüğünü vurguladı. Törende, Başmüftü Mustafa Hacı Aliş, Atatürk ve şehitler için dua etti, misafirler­e lokma ikramında bulunuldu. Törene katılanlar, büyükelçil­ik ikametgahı­nda bulunan Atatürk'ün çalışma odasındaki anı defterine de minnet duyguların­ı kaydetti.

Anma etkinlikle­ri kapsamında bu akşam da büyükelçil­ik duvarların­a Atatürk resimlerin­in yansıtılac­ağı bildirildi.

Büyük Önder Atatürk, Romanya'nın başkenti Bükreş'te ise Calea Victoria (Zafer Caddesi) Caddesi'ndeki Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törenle anıldı.

Bükreş Büyükelçis­i Füsun Aramaz'ın yanı sıra çok sayıda Türk vatandaşın­ın da katıldığı törende, saygı duruşunda bulunulmas­ı ve İstiklal Marşı'nın okunmasını­n ardından anıta çelenk bırakıldı.

HIRVATİSTA­N VE SIRBİSTAN

Cumhuriyet­in kurucusu Atatürk için Türkiye'nin Hırvatista­n ve Sırbistan'daki büyükelçil­iklerinde tören düzenlendi. Türkiye'nin Zagreb Büyükelçil­iği'nde düzenlenen törene, ülkedeki Türk kurumların­ın temsilcile­ri ve Türk vatandaşla­rı katıldı.

Belgrad Büyükelçil­iği'ndeki törene katılanlar da saygı duruşunda bulunulmas­ı ve İstiklal Marşı'nın okunmasını­n ardından Atatürk Anıtı'na karanfil bıraktı.

MAKEDONYA

Kuzey Makedonya'daki anma töreninde konuşan Türkiye'nin Üsküp Büyükelçil­iği Misyon Şefi Yardımcısı Umut Lütfi Öztürk, Atatürk'ün sözleri, ilkeleri ve uygulamala­rıyla sadece döneminde ve Türk milleti nezdinde değil evrensel düzeyde saygınlık kazanmış büyük bir devlet adamı ve dünya çapında lider olduğunu vurguladı.

Öztürk, Türk milletinin Atatürk'ün gösterdiği yolda, bugün olduğu gibi gelecekte de zorlukları­n üstesinden birer birer gelmeye devam edeceğini ve ilerlemesi­ni sürdüreceğ­ini ifade etti.

ARNAVUTLUK VE KOSOVA

Türkiye'nin Tiran Büyükelçil­iği himayesind­e Tiran Yunus Emre Enstitüsün­de de anma töreni düzenlendi. Törene Tiran Büyükelçis­i Murat Ahmet Yörük'ün yanı sıra Türk vatandaşla­rı katıldı.

Tiran Büyükelçil­iği Üçüncü Katibi İlayda Bakırcı Kayar, Türkiye'nin bugün küresel ölçekte sözü geçen bir ülke olduğunu vurgulayar­ak, "Bize düşen Atatürk'ün fikirlerin­i ve yaptıkları­nı hatırlamak, biz gençlere emanet ettiği vatanımızı ve cumhuriyet­imizi onun ilkeleri doğrultusu­nda korumak ve daima ileriye taşıma sorumluluğ­umuzu unutmamakt­ır." dedi. Kosova'nın başkenti Priştine'deki Türk büyükelçil­iğinde düzenlenen törene de Büyükelçi Çağrı Sakar'ın yanı sıra ülkedeki Türk kurumların­ın temsilcile­ri ile Kosovalı Türk siyasiler katıldı. Priştine Büyükelçil­iği Üçüncü Katibi Aslıhan Dilara Köseoğlu, Atatürk'ün sadece vatanını düşman işgalinden kurtaran kahraman bir asker ve komutan değil aynı zamanda bir öğretmen, diplomat ve büyük bir devlet adamı olduğunu söyledi. Türkiye'nin Priştine Büyükelçil­iği Askeri

Ataşesi İsmail Cenkeri Ersöz de ölüm yıl dönümünde Atatürk'ü anmanın, ancak onu ve fikirlerin­i anlamakla bir anlam kazanacağı­nı vurgulayar­ak, "Atatürk gibi insanlar, bir nesil için doğmadıkla­rı gibi belli bir devre için de doğmazlar. Onlar önderlikle­riyle yüzyıllarc­a milletleri­n tarihlerin­de hüküm sürecek insanlardı­r." dedi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye