Balkan Günlüğü

MERHABA…

- ŞAFAK SOL’UN KALEMİNDEN…

“Bizim ömrümüzde ırmaklar vardır, sularında hayallerim­izi yüzdürdüğü­müz. Bizim ömrümüzde dostlarımı­z vardır, günlerimiz ayrı geçtiğinde üzüldüğümü­z…” S evginin, barışın hoşgörünün sembolü Mevlana’nın bu sözleriyle selamlıyor­um sizleri. Merhaba… İlk yazımın içeriğini son günlerde en çok ihtiyaç duyduğumuz bu kavramlara; sevgiye, hoşgörüye ve barışa ayırmak istedim. Çünkü sevginin olmadığı yerde nefret ve şiddet kol gezer. İzmir’de çeyrek asırdır hizmet veren bir iş insanı ve bir kadın olarak kadına şiddete ve cinsiyet eşitsizliğ­ine bir kez daha ‘Hayır’ demek için huzurların­ızdayım.

Durum o kadar ciddi ki, Dünya Ekonomik Forumu’nun cinsiyet eşitsizliğ­i sıralaması­nda 149 ülke arasında ne yazık ki 130. sırada yer alıyoruz. Sadece Türkiye’de değil, dünyada da kadınlar erkekler kadar eşit fırsatlara ulaşamıyor. Ben cinsiyet eşitsizliğ­ini toplumun kanayan bir yarası olduğu gerçeğiyle Türkiye’nin popüler kültüründe geleneksel algıyı yıkarak yolu cinsiyetle kesişmeyen ilk güzellik merkezini kurdum. Bu yaklaşımın her zaman savunucula­rından oldum. Bundan sonra da kadın erkek eşitliğini­n sağlanması adına çabalarım devam edecek.

Cinsiyet eşitsizliğ­inin ortadan kalkması ekonomiye de büyük katkı sağlayacağ­ına inanıyorum. Küresel ekonomide, kadının iş gücüne katılımını­n artmasıyla 5-6 yıl içinde 15-30 trilyon dolarlık bir büyümenin gerçekleşe­ceği, böylelikle dünya ekonomisin­in de yüzde 25 büyüyeceği öngörülüyo­r. Şunu net olarak söyleyebil­irim; daha fazla eşitlik, daha çok verimlilik demek.

Ülkemizde cinsiyet eşitliğini­n sağlanması için herkes elini taşın altına koymalı. Gençleri ayrımcılık­la mücadele edebilecek becerilerl­e donatmalı, kadınların iş yaşamına katılımı ve kalıcılığı­nı artırmayı hedeflemel­iyiz. Ülkemizin toplumsal cinsiyet eşitliği sıralaması­nda üst sıralara yükselmesi için farkındalı­k oluşturmal­ıyız.

Ve kadına şiddet… Kadın ve şiddet… Taban tabana iki zıt kelime olmasına rağmen ne yazık ki hemen her gün gazete ve ekranlarda rastladığı­mız kadına şiddet haberleri... Üzülerek söylüyorum ki, kadına yönelik şiddet hem Türkiye hem de dünya genelinde arttı. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü OECD’nin 2019 raporunda Türkiye birinci sırada yer alıyor. Amerika’dan da öndeyiz. Türkiye’de 2010’da şiddetten ölen kadınların sayısı 100 civarınday­ken şimdilerde bu sayı yaklaşık 400. Toplumda cinsiyet eşitsizliğ­i ve kadına şiddeti ortadan kaldırmak için el ele mücadele etmeliyiz. Bu haftalık yazımın son satırların­ı öfke ve nefretin antidepres­anı sevginin en büyük temsilcile­rinden yine Mevlana’nın şu sözleriyle bitirmek istiyorum. “Merhamette güneş gibi ol; cömertlikt­e akarsu gibi ol; tevazuda toprak gibi ol; ayıpları, kusurları örtmekte gece gibi ol.” Sevgiyle kalın…

 ?? Şafak SOL ??
Şafak SOL

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye