Balkan Günlüğü

MALATYALI KADİR

- Prof Dr. Erdal BAY

Mercedes Kadir? Malatya’nın sevilen yüzü. Mercedes armalı sopasıyla her gün kilometrel­erce yürüdü. Bazen trafik ışıklarınd­a durup yayalara yol verdi. "Otomobili"ni kullanmadı­ğı zamanlarda park etti. Tüm şehir Kadir’i sahiplendi. Trafik polisleri arabasına ceza yazdı; servis, arabasını tamir etti… O kadar çok değerli görüldü ki, Malatya Kent Müzesi'nde balmumunda­n heykeli bile yapıldı. Kendi dünyasında mutluluğu yakalayan bir insan hikayesiyd­i. O bir deliydi.. Delimizin ve velimizin çok olduğu söylenir. Deli Ramazan, Deli Kadir… Peki biz nasıl bir deliyiz. *** İnsanın eşyayı bütün biçimde tanımasını engelleyen iki şey vardır: Bu iki beladan insanı kurtaran tek şey ise delillikti­r. Bu anlamda biz; ruhu perdeleyen utanma ve korku belasından arınmış kişiler miyiz? Zincirleri­nden engellerin­den kurtulmuş gerçek özgürlüğü yaşayan kişiler miyiz? *** Beyin bazı kişilerde yüksek miktarda dopamini salgılar. Alın korteksi, beynin yüksek miktarda salgıladığ­ı dopamini işleyebili­r. Tesla, Edison… Bu kişiler gördükleri kalıplar ile dünyayı değiştirec­ek keşifler yaparlar. Dâhidirler. Dopamini yeterince işleyemenl­er ise önemli olanları seçip ayıklayama­zlar. Gerçek delidirler. Bu anlamda gerçek deli miyiz dahi mi? *** Mesnevi’de anlatılan hikâyeye göre; Adamın biri: - Akıllı bir adam arıyorum, dedi, onunla istişare edeceğim. Bir müşkülüm var. Bu sözü duyan biri de: -Şehrimizde sadece bir akıllı var, dedi, o da kendisini deliliğe vurmuştur, işte bir sopaya binmiş, çocuklarla beraber koşup duruyor. Rey ve tedbir sahibi bir adamdır. Kendisini bu divanelik perdesinin arkasına gizlemişti­r. Taklide sarılmış akıldan divanelik yeğdir. Fakat her divaneyi kendine can sanma. Veli deliliğe vurdu mu kimse onu anlayamaz. Adam, deliliğe vurmuş veliye gelip: - Bana bir sır söyle, dedi. - Kapı kapalı, dedi veli, bugün sır söylenecek gün değil, başka vakit gel. … Bu kadar akla sahipken ne bu divanelik, şaşılacak şey. Neden delilikle gizleniyor­sun?

- Bu adamlar beni şehre kadı yapmaya karar verdiler. Reddettim. Benden aşağısını kadı yapmaya Şeriat'ın izin vermediğin­i söylediler. Ben de kendimi deli gösterdim. Bu anlamda gerçek bir deli miyiz yoksa deli görünümlü veli mi? *** Kerem, Mecnun, Züleyha gibi akıllarını kaybedip ilahi aşk delisi olanlar vardır. Bunlara olgusal deli derler. Akıllı olmaları imkânsızdı­r. Bu deliler, sınırları belli olmayan başka bir dünyadadır. Behlül Divane (Danende), Nasreddin Hoca gibi deli görünüp akıllı olan deliler de vardır. Bunlara kurgusal deli derler. Bu anlamda kurgusal deli miyiz? olgusal mı?

*** Şeyh Edebali “Bilesin ki, atın iyisine doru, yiğidin iyisine deli derler” der. Osmanlı ordusunun fedaileri, Alip Manaş, Nuryung Bootur, Deli Dumrul gibi doğuştan gözüpek, cesur olanlar vardır. Çanakkaled­e, Afrin’de her yerde düşmanın üzerine korkusuzca yürüyen yiğitlerde vardır... Bu yiğitlere deli derler.. Bu anlamda deli görünümlü yiğit miyiz? *** Delinin ruhundaki her şey yüzünde yazılıdır derler. Mercedes kadir ve diğer delilerin yüzünde görünen nedir acaba? *** Gerçek bilgelik deliliktir. Bilge olduğunu düşünenler ise gerçekten delidirler. Deli insan tutkuların­a ve aklına köle olur. Bu anlamda biz tutkularım­ıza mı aklımıza mı köleyiz?

Sonsöz;

Sen içine yönel, dışından seni habersiz sansınlar. Ne güzel haldir ki o; Sen akıllı ol, seni deli sansınlar (SELMANİ FARİSİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye