Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Destekleme­diği tarımla milyarlar kazanan ülke

Yazarımız Ali Ekber Yıldırım, Avustralya’da tarım sektörünü yerinde inceledi, gözlemleri­ni kaleme aldı.

- Yazı dizisi bugün DÜNYA’da.

Dünyanın öbür ucundaki ülke Avustralya, tarımı destekleme­den ürettiğini­n yüzde 70’ini ihraç ediyor, yılda 43 milyar Avustralya doları (1 Avustralya Doları4 TL) gelir sağlıyor. Son 30 yıllık dönemde destekler büyük oranda kaldırıldı. Proje bazında, yeni teknoloji geliştiren, inovatif çalışmalar­la verimlilik sağlayan, yeni ürün geliştiren­lere hibe desteği sağlanıyor. Türkiye’de çiftçilere ödenen ürün bazlı destekler, burada yok. Uzmanlara göre, destek azaldıkça verimlilik artıyor. Çiftçi destek olmadığını bilerek üretim yapıyor. İstedikler­i ürünü daha verimli üretiyorla­r. Ülkede 1953 yılında 202 bin çiftlik varken, bugün 85 bin çiftlik var. Tarımın doğrudan desteklenm­emesi, küçük üreticiliğ­in yeterli gelir elde edememesi nedeniyle işletmeler birleşerek ayakta kalıyor.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) araştırmas­ına göre dünyanın en mutlu 10 ülkesi arasında yer alan Avustralya, dünyanın en büyük adası, en küçük kıtası olarak bilinir.

Hint Okyanusu ile Büyük Okyanus arasında uzanan Avustralya, “Dünyanın öbür ucundaki ülke” olarak da tanımlanır.Tarımsal üretimi ve ihracatı ile dikkat çeken önemli ülkelerind­en biri olan Avustralya, tarımı destekleme­den ürettiğini­n yüzde 70’ini ihraç ederek 43 milyar Avustralya doları gelir sağlıyor. Kuraklık başta olmak üzere, İklim değişikliğ­inden en çok etkilenen ülkeler arasında yer alan Avustralya, koyun yetiştiric­iliğinde, buğday, şeker, kanola, süt ve süt ürünleri üretiminde dünyanın önemli ülkeleri arasında yer alıyor. Avustralya, tarımsal üretimi en çok merak edilen, ilgiyle izlenmesi gereken ülke- elerden birisi. Avustralya’nın Ankara Büyükelçil­iği Kültür İşleri ve Projeler Sorumlusu Elif Barutçuoğl­u Wade’nin girişimi, Büyükelçi Marc Innes Brown’un daveti ve Avustralya Dışişleri Bakanlığı’nın organizasy­onu ile Bloomberg HT’den Tarım Editörü İrfan Donat ile birlikte bu ülkenin ta- arımsal yapısını, politikası­nı, uygulamala­rı- ını yakından görmek yetkililer­den bilgi almak ak üzere 1-8 Haziran tarihleri arasında kapsamlı bir programa katıldık. İzmir’den 1 Haziran 2019’da saat 10.00’da başlayan yolculuğum­uz, İstanbul-Abu Dhabi ve oradan da Sidney’e ulaştığımı­zda 2 Haziran saat 17.30’ugösteriyo­rdu. 17.30’u gösteriyor­du. Sidney SidneyHava­limanı’ndagezinin Havalimanı’nda gezinin koordinatö­rü Dışişleri Bakanlığı’ndan Tasha Levine ve Elif Barutçuoğl­u Wade bizi karşıladı ve bir haftalık program başladı. (*) 1 Avustralya doları 4 TL

 ??  ??
 ??  ?? Ali Ekber YILDIRIM
Ali Ekber YILDIRIM
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye