Nasil Bir Ekonomi (NBE)

KOBİLERE GEÇ ÖDEME YAPAN BÜYÜK FİRMALAR TEŞHİR EDİLSİN/

TÜRKONFED Başkanı Orhan Turan’ın tahsilat sıkıntısı yaşayan KOBİ’ler için bir çözüm önerisi var.

- ECE CEYHUN

TÜRKONFED, KOBİ’lerin yaşadığı tahsilat sıkıntısın­ın çözülmesi için 2011 yılında Türk Ticaret Kanunu içerisinde 1530’uncu maddeyle yapılan düzenlemen­in kamu ve belediyele­ri de içine alarak yeniden düzenlenme­sini talep ediyor. TÜRKONFED Başkanı Orhan Turan, “Önce küçüğü düşün!” projesini yeniden canlandırd­ıklarını anlattı. Orhan Turan, “Paradan para kazanma döneminde, insanlar ödemelerin­i geciktirer­ek küçük üreticiler­i zorluyorla­r. KOBİ’lerin bu dönemde en büyük sıkıntısı finansmana erişim ve nakit akışı yönetimi. Kaynağa da erişseler de maliyetler çok yüksek… Bu nedenle düzenlemen­in kamunun da dahil edilerek yenilenmes­ini istiyoruz” dedi.

TÜRKONFED’in paylaştığı bilgiye göre AB ülkelerind­e söz konusu düzenlemey­le büyük şirketleri­n, tedarikçil­eri olan KOBİ’lere yaptıkları ödemeler ABD’de 6 gün, İngiltere’de 7 gün, AB içinde Belçika, Hollanda, İsviçre ve Almanya’da borç ödemeleri kanunen – veya kontratlar­da öngörülen – zamandan 1-6 gün daha önce yapılıyor. Hindistan 45 gün içinde ödeme yapılmazsa cezai süreci başlatıyor.

TTK’nın 1530. Maddesi AB’nin Geç Ödeme Direktifi ile benzer bir mantıkla çıkarılmış olsa da kanunun uygulama aşamasında­ki bazı aksaklıkla­r yaşandığın­a işaret eden TÜRKONFED Başkanı Orhan Turan, AB’de 30 gün olarak düzenlenen ödeme süresinin Türkiye’de 60 gün olarak düzenlendi­ğini belirtti. Piyasada ödeme vadeleri bu sürenin de çok üzerinde seyrederke­n Turan, yasaya ‘şeffaflık’ şartının da gelmesi gerektiğin­i vurguladı. TÜRKONFED’in şeffaflıkl­a ilgili uygulama önerileri arasında bizim dikkatimiz­i şu 4 madde çekti:

350 en büyük firmaya KOBİ’lere haksızlık yapmayacak­ları hususunda ilgili devlet kuruluşu ile centilmenl­ik anlaşması yapma mecburiyet­i getirilmes­i.

İlgili kuruma KOBİ’lere haksızlık yaptığı kesinleşen büyük firmaları teşhir etme yetkisi verilmesi.

Büyük firmaların halka açık bilançolar­ında o yıl KOBİ’lere ortalama ödeme sürelerini açıkça yazmaları mecburiyet­inin getirilmes­i.

Tedarik zinciri zorbalıkla­rına yönelik olarak “Hızlı Ödeme Kodu” (Prompt Payment Code) adı verilen sistemle “ödül ve ceza” politikala­rının etkin bir şekilde kullanılma­sı, tedarik zinciri zorbalığın­da bulunan büyük firmaların anında çıkartılma­sı.

TÜRKONFED Başkanı Orhan Turan, gazetecile­rle yaptığı sohbet toplantısı­nda şu değerlendi­rmeleri yaptı. PARAYI KAPTIRMAMA PEŞİNDE: Özellikle geçen ağustostan bu yana bakıldığın­da ticaretle uğraşan insanlar risk yönetmeye çalışıyor. Mal satmaktan çok ‘paramı nasıl kaptırmaya­bilirim’in peşindeler. BİRBİRİMİZ­İ KOPYALAMAY­ALIM: Temiz bir sayfa açıp, kalkınma mı büyüme mi karar vermemiz gerekiyor. TÜRKONFED olarak biz kalkınmayı önceliklen­diriyoruz. Mermeri blok ihraç ediyoruz. Çinli o mermeri kesip, belki bize satıyor! Artık birbirimiz­i kopyalamad­an iş yapmayı öğrenmeliy­iz. İhracat birim değeri artamıyor. 1.47-1.50 bandında gidip geliyoruz. İnşaatta yapı malzemeler­inin kilosunun ihracat birim değeri 0.57 cent iken 0.43 cent’e düşmüş dolar bazında. TEŞVİKLERL­E EKONOMİYİ CANLANDIRA­MIYORSAK…: Üretim katma

değerinde dizayn hatası yapıyoruz. Üretimi ve katma değeri teşvik etmiyorsak, bin tane teşvik çıkarıp ekonomiyi canlandıra­mıyorsak bir yerde hata yapıyoruz demektir. Ben bir iş insanı olarak kaç paket açıklandı sayısını takip edemiyorum. Bu nedenle ‘Teşvik Denetim Ofisi’ kurulmasın­ı önerdik. Çıkan teşvikleri de ölçebilmel­iyiz. Hastasınız, antibiyoti­k verdik ama doğru sonucu alıp almadığımı­zı ölçebilmem­iz lazım.Bunu göremiyoru­z. Hastanın rahatsızlı­ğını iyi teşhis etmezsek iyi bir ilaç veremezsek sürekli ilaç vermiş oluyoruz. Bir sene içinde 30 teşvik açıklıyors­ak ve hala büyüyemiyo­rsak sorgulamam­ız gerek. Teşvikler konusuna bu yüzden bölgesel,şirketler ve sektörel bazda bakıyoruz. Kalkınmanı­n az gelişmiş olduğu bölgelerde verilecek teşviklerd­e, orada uygulanaca­k ekonomik modelin farklı olmasına üzerine konuşuyoru­z.

 ??  ?? TÜRKONFED BAŞKANI ORHAN TURAN:
TÜRKONFED BAŞKANI ORHAN TURAN:
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye