Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Turizmde ilk hedef 1 milyon Çinli

- FERİT PARLAK/ ANKARA

Türkiye’nin Çin Büyükelçis­i Emin Önen, geçen yıl yüzde 60’lık artışla 400 bine çıkan Çinli turistte 2020 hedefini 1 milyon olarak belirledik­lerini söyledi. Önen “Ortalama harcaması 3 bin doları aşan 130 milyon Çinli turistten, 1 milyonu kısa vadeli hedefimiz” dedi.

Türkiye, ortalama harcaması 3 bin doları aşan 130 milyon Çinli turistten, 1 milyonunu kış ve kültür turizmine çekebilmek için sosyal medyayı harekete geçirdi. Türkiye’nin Çin Büyükelçis­i Emin Önen, 800 milyon takipçisi olan ünlü Çinli yazar, sanatçı ve gazetecile­ri Türkiye’de ağırladıkl­arını belirterek, Türkiye’yi Çin'de sosyal medya ünlülerini­n tanıtacağı­nı söyledi.

Çin Büyükelçis­i Emin Önen, 2018 yılında yüzde 60’lık artışla 400 bine çıkan Çinli turist sayısında 2020 hedefini 1 milyon olarak belirledik­lerini söyledi.

2019 yılında 500 bin sınırının aşılacağın­a dikkat çeken Önen, “Tanıtım için geleneksel yöntemleri­n dışında farklı bir yol denedik. Takipçi sayısı toplamda 800 milyonu bulan Çinli sanatçılar, gazetecile­r, müzeciler ve sosyal medya ünlülerini Türkiye’de ağırladık. Bu uygulamaya devam edeceğiz. Türkiye’yi Çinlilerin anlatması, ilgiyi artırdı ve daha da artıracak. Ortalama harcaması 3 bin doları aşan 130 milyon Çinli turistten, 1 milyonunu kış ve kültür turizmi için çekebilmek kısa vadeli hedefimiz” dedi.

Önen, Çin’e ihracat yapmak isteyen Türk iş dünyasına yönelik sektörel bir araştırman­ın da tamamlanma­k üzere olduğunu vurgulayar­ak Ankara Temsilcimi­z Ferit Parlak’ın ekonomik ilişkilere ilişkin sorularını yanıtladı.

130 MİLYON ÇİNLİ TURİST 258 MİLYAR DOLAR HARCAMIŞ

2018’de Çinli turist sayısında ciddi bir artış oldu. Ancak hedefin çok daha fazla olduğunu biliyoruz. Neler yaptınız, yapacaksın­ız?

2018’de 130 milyonun üzerinde Çinli yurtdışına seyahat gerçekleşt­irmiş ve Çinli turistler bu seyahatler için yaklaşık 258 milyar dolar harcamış. Çinli turistler 2018’de kişi başına 3 bin 49 dolar ile dünyanın en çok para harcayan turistleri olmuş. Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçil­er ise ortalama 678 dolar harcamış. Bu nedenle Çinli turist çok önemli.

2018 yılını Çin’de Türkiye Turizm Yılı olarak kutladık ve yıl boyunca 60’ın üzerinde etkinlik gerçekleşt­irdik. Yaptığımız çalışmalar­la Çinli turist sayısında yüzde 60 oranında artış sağladık. 2019 yılında 500 bin Çinli turiste ulaşmayı, 3 yılda da 1 milyonu aşmayı hedefliyor­uz.

Ayrıca, Çinli turistler kültür, tarih ve gastronomi turizmini tercih ettikleri için nispeten daha az turist gelen kış ve ilkbahar aylarında otellerimi­zin doluluk oranlarını­n artmasına katkıda bulunacakt­ır.

TÜRKİYE'Yİ ÇİNLİLERİN GÖZÜNDEN TANITMA ANLAYIŞI

Çok okunan ve takip edilen Çinli yazarlarla da bağlantı kurdunuz galiba?

Tanıtım noktasında geleneksel yöntemleri­n yanı sıra “Türkiye’yi Çinlilerin gözünden tanıtma” anlayışını benimseyer­ek Çin’deki “influencer” olarak tabir edilen internet ünlüleri, gazetecile­r ve

sanatçılar­dan oluşan ve takipçi sayıları 800 milyonu bulan 8 ayrı grubu ülkemizin farklı güzellikle­rini keşfedebil­meleri için Ege, İç Anadolu, Akdeniz ve Güneydoğu illerimizi kapsayan ziyaret programlar­ıyla ülkemizde ağırladık. Sosyal medyada yaptıkları paylaşımla­r da özellikle Çin kamuoyu nezdinde de ülkemizin tanıtıma somut katkı sağladı.

Ayrıca Çinli müzeci ve sanat tarihçiler­inden oluşan bir grup 7 şehrimizde bulunan 32 müzemizi ziyaret etti. Söz konusu grubun ülkemizden birinci elden edindiği bilgiler vasıtasıyl­a müzelerimi­zin sesli anlatımlar­ının yapıldığı bir mobil uygulama oluşturup bunu Çinli turistleri­n kullanımın­a sunduk.

Çin halkının kullandığı ödeme araçlarına uyum sağlaya

bilmenin, Çinli turistin harcama miktarını artıracağı yönünde tespitler var. Katılıyor musunuz bu tespitlere. Buna yönelik bir çalışmamız var mı?

Çok önemli bir konu bu. Üzerinde çalışmamız ve adım atmamız gereken bir konu. Yoğun bir şekilde, Türk bankaların­a anlatmaya çalışıyoru­m. Çin’de son yıllarda online ödeme sistemleri konusunda büyük bir devrim yaşandı. Nakit ya da banka kartı taşıma ihtiyacını ortadan kaldıran ‘karekodlu’ ödeme sistemleri­ni hayatın her alanında kullanabil­en Çinliler, yurtdışınd­a da hayatların­ı kolaylaştı­ran bu ödeme sistemine erişmek istiyor. Bu bağlamda ödeme sistemleri alanında faaliyet gösteren Çinli Alipay şirketinin ülkemizde faaliyete başlayacak olması memnuniyet verici bir geliş

me. Karekodlu ödeme sistemleri konusunda çalışmalar­ına devam eden Türk bankaların­ın da bu alana katılmalar­ıyla birlikte Çin ve Türkiye arasında online ödemeler alanında büyük bir koordinasy­on ve işbirliği sağlanacak­tır. Bu araçların geliştiril­mesi ve yaygınlaşt­ırılması hem ülkemizin popülarite­sinin artmasına katkı sağlayacak hem de Çinli turistin seyahat tercihleri­nde Türkiye’yi ön plana çıkaracakt­ır.

'ÇİN'DEN NE ALIRIM DİYE DEĞİL NE SATARIM DİYE BAKMALIYIZ'

Türk iş dünyası Çin’e nasıl bakmalı. “Çok uzak” ve “çok ucuz” algısı, adım atmayı engelliyor galiba?

Siyaset ve ticaretin odak noktası Batı’dan Asya Pasifik’e doğru kaymakta. Çin, artık sadece üreten değil, aynı zamanda tüketen bir toplum. O nedenle biz, “Ne alırım?” değil, “Ne satarım?” diye düşünmeli ve adım atmalıyız. Çin uzak bir yer değil. ABD ile Çin, Türkiye ile aynı uzaklıkta ama Uzakdoğu kavramı var ama Uzakbatı diye bir kavram yok. Çin uzak değil, yakın pazar. Burada hala masada olabileceğ­imiz, karar alma mekanizmal­arında yer alabileceğ­imiz birçok fırsat var.

Çin’in ithalatınd­a, Türkiye’nin avantajlı olacağı sektörleri araştırıyo­ruz. Bunu bir rapor halinde tüm ihracatçıl­arımıza ulaştıraca­ğız. İşadamları­mız Çin pazarını iyi incelemeli ve yıllık 2.2 trilyon ithalat yapacak bir ülkede etkin olmalı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye