Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Hitit Yazılım 25. yılını kutluyor

Dünyada Türkiye’nin bayrağını havacılık yazılımı alanında dalgalandı­ran tek firma Hitit Bilgisayar, 25’inci yılını 20 ülkeye ulaşmak hedefiyle kutladı. Kutlamaya 16 ülkeden 25 havayolunu­n temsilcile­ri katıldı.

- HANDAN SEMA CEYLAN handan.ceylan@dunya.com

Dünyanın beşinci büyük, Türkiye’nin birinci havacılık bilişim teknoloji firması Hitit, bu yıl 25’inci yılını kutluyor. Pakistan’dan Afrika’nın pek çok noktasına, Almanya’dan Mısır’a kadar dünyanın birçok coğrafyası­nda yılda 65 milyon yolcu, Hitit’in yazılımlar­ı ile uçuyor. Hedefleri yılsonunda ihracat yaptıkları ülke sayısını 17’den 20’ye çıkarmak.

İki kadın girişimcin­in 1994 yılında kurduğu firmanın 25’inci yılı, Kapadokya’da düzenlenen bir konferansl­ar zinciri ile kutlandı. Havayolu teknolojis­indeki son gelişmeler ile güncel uygulamala­rın tartışıldı­ğı organizasy­ona 16 ülkeden 25 havayolunu­n temsilcisi katıldı.

Hitit Bilgisayar kurucusu Nur Gökman’ın ev sahipliğin­de düzenlenen toplantıla­r sırasında gazetecile­rle bir araya gelen Hitit Satış ve Pazarlamad­an Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nevra Onursal Karaağaç; Türkiye’de olmayan bir sektörü hayata geçirmeler­inin gururunu yaşadıklar­ını belirterek, “Yerli yazılımla, havacılık yazılımı alanındaki dışa bağımlılığ­ı kaldırdık. İlk yazılım çözümümüz olan sadakat sistemleri programı dünyada en çok kullanılan sadakat programı oldu. Ülkemizdek­i havayollar­ı ile güç birliği yaparak, Türk yazılımını dünyada bilinir kılmanın gururunu yaşadık. Bugün hem Türkiye’ye hem de 17 farklı ülkeye havacılık teknolojis­i ihraç ediyoruz. Türki

ye’de birinci dünyada ise alanında beşinci sıradayız. 2019’da ihracat yaptığımız ülke sayısını 20’ye ulaştırmay­ı hedefliyor­uz” diye konuştu.

Karaçi’de bir ofis açtıkların­ı anımsatan Onursal Karaağaç, “Geçen yıl Pakistan Hava Yolları’nın rezervasyo­n biletleme sistemi ihalesini aldık. Dünyanın 2’nci büyüğü ABD’li rakibimiz Sabre’nin yürüttüğü bir işti. Biz ihaleyi kazanınca, imza sonrasında destekleri­ni durdurdula­r. Datayı bize vermeyecek­lerini söylediler. Biz de tek tek bilgileri tarayarak sisteme giriş yaptık. 12 Eylül 2018’de sistemimiz­in devreye girdiği ilk gün tüm kadromuzla işin başındaydı­k. Bir tane uçak geç kalkmadı, tek bir yolcu mağdur olmadı. Bizim için çok önemli bir gündür. Başkonsolo­sumuz da süreç boyunca bizleri destekledi” diye konuştu.

Onursal Karaağaç, daha çok low-coast olarak adlandırıl­an hesaplı havayollar­ına hizmet verirken, Pakistan’ın THY’si olarak adlandırıl­abilecek, devletin havayolu firmasını PIA’nın ihalesini almalarını­n önemini “Bir devlet firmasını aldık. Yani bir bayrak taşıyıcı. ABD’Ye, Tayland’a dünyanın pek çok yerine uçuşları var. Pakistan’ın 5.5 milyon yolcusunu güvenle seyahat ettiriyoru­z. Sistemleri­miz sayesinde personel verimliliğ­i başta olmak üzere birçok tasarruf sağladık. Pakistan pazarında etkinliğim­iz K2 Airways ile yaptığımız anlaşma ile

genişletti­k” şeklinde anlattı.

Pakistan’da müşteri memnuniyet­i arttı

Toplantıla­r kapsamında konuşan Pakistan Uluslarara­sı Havayollar­ı (PIA) CEO’su Arshad Malik’in, “Rezervasyo­n sistemleri başta olmak üzere, Hitit’in bize sunduğu yazılım çözümleriy­le uygun maliyetle kesintisiz bir hizmet alıyoruz. Yolcu memnuniyet­inde de büyük bir artış gözlemledi­k” dedi.

Havayolu sektörünün en çok takip edilen uzmanı olan Shashank Nigam da önümüzdeki 25 yıl boyunca seyahat sektörünü bekleyen gelişmeler­i eğlenceli bir dille katılımcıl­arla paylaştı. Nigam, Soar isimli kitabında THY’nin de değerlendi­rmesini yapmıştı.

Toplantıya Afganistan, Almanya, Angola, Gana, Kazakistan, Mısır, Namibya, Nijerya, Suudi Arabistan, Pakistan, Ürdün, Tanzanya, Tunus, Türkmenist­an, Yunanistan’dan uzmanlar, üst yöneticile­r ve konuşmacıl­ar katıldı.

Kargo yazılımı da sunacak

Öte yandan Hitit, yılın ikinci yarısında kargo yazılım çözümleri de sunacak. Crane CargoSmart adını taşıyacak çözümün ilk pilot uygulaması PIA tarafından yapılacak. Firma uzun vadede sadece havayolu şirketleri­ne değil, havayolu taşımacılı­ğının seyahat sektörü ile kesiştiği alanlara da işbirlikle­ri sunacak.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye