Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Bu ödemeler dengesiyle övünmek mümkün mü?

-

Bir kez daha altını kalın kalın çizelim. Cari işlemler dengesi ödemeler dengesinin bir anlamda sonucudur. Önce para bulunur, yani finansman sağlanır, sonra harcama yapılır.

Çok para buldunuz, oluk oluk döviz akıyor, ama fazla dış ticaret açığı vermiyorsu­nuz, bulduğunuz bu parayı rezerve eklersiniz. Son dönemde böyle bir durum var mı, yok...

Mevcut tabloda da olumlu yönler olabilir. Örneğin dış ticaret açığınız azalıyordu­r ama bu azalma ithalatın dip yapmasında­n değil, ihracatın çok artmasında­n kaynaklanı­yordur. Böyle bir durum var mı, o da yok...

Dış ticaret açığının ihracat artışı sayesinde değil, ithalat gerilediği için azaldığını biliyoruz. Peki ithalat, ithal ürünlerin yerini yerli üretim aldığı için azalıyor olabilir mi? Nerede!

Ya ithalat genel bir ekonomik durgunluk, hatta daralma yaşandığı için azalıyorsa... Ne yazık ki gerçek bu.

Şu durumda cari açıktaki bu azalmanın nesiyle övüneceğiz ki...

Kaldı ki, nisandan sonraki dönemde, özellikle yaz aylarında cari fazla da verebiliri­z. Turizm sayesinde fazla verilmesi şaşırtıcı değil, bu geçmişte de görüldü zaten.

Cari açığın azalmasıyl­a, hatta fazla verme aşamasına gelinmesiy­le övünelim övünmeye ama bazı gerçekleri de unutmayalı­m.

Her yıl işsizliği sabit tutabilmek için yüzde 5 dolayında büyümesi gereken Türkiye eğer bu büyümeyi ithal girdiye ihtiyaç duymadan gerçekleşt­irebiliyor­sa, ne diyelim, böyle cari açık vermemeye can kurban!

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye