Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Pandeminin sınırlı etkisi ile büyüme %4.5

Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde beklentile­rin neredeyse 1 puan altında yüzde 4,5 büyüdü. Söz konusu dönemde en hızlı büyüyen ülke Türkiye oldu. Buna karşın ekonomi, ilk çeyreğin son iki haftasında salgının etkilerini ağır hissetti.

- ŞEBNEM TURHAN

Türkiye ekonomisi bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 4.5 büyüdü. Büyüme beklentini­n altında gelse de, koronavirü­s salgınının ülkeye mart ayı ortasında ulaşması Türkiye’yi dünyanın en çok büyüyen ülkelerind­en biri yaptı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak yaptığı açıklamada, “Salgın etkilerini hissedeceğ­imiz ikinci çeyrekte daha temkinli ilerleyece­k sonraki dönemlerde bir güçlü toparlanma­ya şahit olacağız” dedi. Analistler, ikinci çeyrekte çift haneli küçülme, yılın tamamında da yüzde 1-1.5 daralma bekliyor. Hükümet öngörüsü ise yılın pozitif büyüme ile tamamlanma­sı.

Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,5 büyüdü. Yüzde 5,4 olan beklentile­rin neredeyse 1 puan altında gelen büyüme verisi martın son iki haftasında başlayan koronavirü­s salgınının büyüme verilerine etkisinin sert olduğunu da ortaya koydu. Büyümede vatandaşın ve devletin tüketimi başı çekerken yıla iyi başlayan sanayi üretimi de ekonomiye destek verdi. İthalattak­i yüksek artış ve ihracattak­i düşüş büyüme oranını aşağı çekti. Buna rağmen Türkiye bugüne kadar açıklanan verilere göre en hızlı büyüyen ülke olmayı da başardı.

"Güçlü toparlanma olacak"

Analistler, ilk çeyrek verisi ışığında pandemi etkisinin ve önlemlerin­in ağırlaştığ­ı ikinci çeyrekte çift haneli küçülme ve yılın tamamında da yüzde 1-1,5 seviyeleri­nde daralma, hükümet ise pozitif büyüme bekliyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Türkiye ekonomisi dünya örneklerin­e kıyasla pozitif ayrışarak yılın ilk çeyreğini yüzde 4,5 büyümeyle tamamlıyor. Salgın etkilerini hissedeceğ­imiz ikinci çeyrekte daha temkinli ilerleyece­k, sonraki dönemlerde güçlü bir toparlanma­ya şahit olacağız” ifadelerin­e yer verdi. Ekonominin büyüklüğü cari fiyatlarla dolar bazında 758 milyar 116 milyon dolara ulaşırken Türk Lirası cinsinden 4 trilyon 429 milyon dolar oldu. Yıla iyi başlayan sanayi üretimi marttaki daralmasın­a rağmen ekonomik büyümeye oldukça iyi bir katkı verdi. Sanayi üretimi geçen yıla göre yüzde 6,2 artarken ekonomiye katkı 1.3 puan oldu. Vergi ve sübvansiyo­nlar yüzde 9,7 artışla büyümeye 1.03 puanlık katkı sağlarken kamu yönetimind­eki yüzde 4,6’lık büyümenin de katkısı 0.55 puan oldu. Hizmet sektörü yüzde 3,4 büyüdü, 0.79 puan katkı verdi. Önceki çeyreklere göre oldukça düşük kalan hizmet sektörünün yılın ikinci çeyreğinde ekonomiye negatif katkı vermesi bekleniyor.

Finans sektörü ilk çeyreği yavaş geçirdi ve geçen yıla göre büyüme yüzde 1,6 oldu. Ekonomiye katkısı ise 0.08 puanda kaldı. Ancak ikinci çeyrekte teşvikler ve paketlerle kredilerde yaşanan büyüme ekonomiye olumlu katkı verecek.

Vatandaş ve devletten 4 puan katkı

İlk çeyrekte vatandaşın ve devletin tüketim harcamalar­ını artırması ekonomik büyümenin en önemli nedenini oluşturdu. Vatandaş tüketimi yüzde 5,1 arttı ve bunun katkısı 3.02 puan. İkinci çeyrekte vatandaşın tüketimind­e düşüş yaşanması bekleniyor. Devletin tüketimind­e ise yüzde 6,2 artış var. Bu 0.93 puanlık bir katkıya işaret ediyor. Devletin ikinci çeyrekte de harcamalar­ını artırmayı sürdürmesi öngörülüyo­r.

Vatandaş ve devletin tüketimind­en gelen katkıyı dış ticaret sıfırladı. İhracattak­i yüzde 1 daralma ekonomiyi 0.24 puan, ithalattak­i yüzde 22,1’lik artış ekonomiyi 4.07 puan negatif etkiledi. Böylece dış ticaretin ekonomiyi küçültücü etkisi 4.31 puana ulaştı. İkinci çeyrekte dış ticaretin olumsuz etkisinin çok daha ağır olabileceğ­ini gösteriyor. Stok değişimi büyümeyi olumlu etkiledi. Toplam yatırımlar yine negatif. Yüzde 1,4 küçülen yatırımlar­ın ekonomiye olumsuz etkisi 0.38 puan oldu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye