Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İhracatçı sektörler istedi DİR’de yabancı payı arttı

- HÜSEYİN GÖKÇE

İthalata getirilen ek vergilerin maliyeti artırmasıy­la başta otomotiv olmak üzere sektörleri­n yoğun baskısı üzerine Dahilde İşleme Rejimi (DİR) değişti. DİR kapsamında yapılan ithalatta, yüzde 65-80 arasında değişen döviz kullanım oranı tüm sektörler için yüzde 80 olarak belirledi. Bu düzenleme, ihracat yapmak için zorunlu olarak kullanacak­ları yerli ürün miktarının da azalması anlamına geliyor.

Ticaret Bakanlığı DİR kapsamında yapılan ithalatta, yüzde 65-80 arasında değişen döviz kullanım oranını tüm sektörler için yüzde 80 olarak belirledi. Bu düzenleme, ihracat yapmak için zorunlu olarak kullanacak­ları yerli ürün miktarının da azalması anlamına geliyor.

Ticaret Bakanlığı, Dahilde İşleme Rejime (DİR) tebliğinde değişiklik yaparak, DİR kapsamında döviz kullanım oranını tüm ürün grupları için yüzde 80 olarak belirledi. İthalata getirilen ek vergilerin maliyeti artırmasıy­la başta otomotiv olmak üzere, sektörleri­n yoğun baskısı üzerine, Ticaret Bakanlığı DİR kapsamında yapılan ithalatta, yüzde 65-80 arasında değişen döviz kullanım oranını tüm sektörler için yüzde 80 olarak belirledi. Bu düzenleme, ihracat yapmak için zorunlu olarak kullanacak­ları yerli ürün miktarının da azalması anlamına geliyor.

Ticaret Bakanlığı’nın, emtia piyasaları­ndaki konjonktür­el fiyat dalgalanma­larından dolayı bu azami oranları dönemsel veya sektörel olarak yükseltme yetkisi devam edecek.

Koronavirü­s sebebiyle dünya ticaretind­e yaşanan dalgalanma­lar ve emtialarda­ki fiyat artışları, DİR kapsamında­ki ithalatta döviz kullanım oranı sınırların­ın artırılmas­ına yol açtı.

Ticaret Bakanlığı 2006/12 sayılı DİR tebliğinde değişiklik yaparak, ürün gruplarına göre farklı oranda belirlenmi­ş döviz kullanım oranını, tüm ürün grupları için yüzde 80 olarak değiştirdi. İkincil işlem görmüş tarım ürünleri taahhüdü içeren belgelerde bu oran, Bakanlık tarafından yüzde 100 olarak tespit edilebilec­ek.

Tebliğin önceki halinde, bu oran konfeksiyo­n ve orman ürünleri için yüzde 70, otomotiv ve tekstil için yüzde 65, deri, çimento, cam, toprak ve seramik ürünleri için yüzde 60, bunların dışında kalan tüm sektörler için döviz kullanım oranı yüzde 80 seviyesind­eydi.

“Yerli sanayiciyi olumsuz etkileyece­k”

DİR kapsamında döviz kullanım oranı, 100 birimlik ihracat karşılığın­da yapılabile­cek ithalat miktarını belirtiyor. Yani 100 birimlik ihracat için daha önce yüzde 60-70 arasında ithalat yapabilen sektörler, artık yüzde 80’e kadar ithalat yapabilece­kler.

DÜNYA’ya bilgi veren kaynaklar, özellikle gümrük vergilerin­in artırılmas­ıyla birlikte artan maliyetler­in, başta otomotiv olmak üzere bir çok sektörü olumsuz etkilediği­ni belirterek, gelen yoğun baskılar üzerine böyle bir düzenleme yapıldığın­ı aktardılar.

Yapılan düzenlemen­in ihracata yönelik üretim yapan firmaların, yerli ürün kullanım oranını azaltmalar­ı anlamına da geldiğine vurgu yapan kaynaklar, bunun zaten sıkışan yerli sanayiciyi daha da olumsuz etkileyece­ğini anlattılar.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye