Nasil Bir Ekonomi (NBE)

MB: Salgın tedbirleri toparlanma­yı destekleye­cek

MERKEZ BANKASI YILIN İLK FİNANSAL İSTİKRAR RAPORU’NU YAYIMLADI

-

TCMB Finansal İstikrar Raporu’nda salgın sonrasında uygulamaya konulan parasal ve mali tedbirleri­n ekonominin üretim potansiyel­ini destekleye­rek finansal istikrara ve salgın sonrası toparlanma­ya katkı yapacağı kaydedildi.

Merkez Bankası’nın (TCMB) yılın ilk Finansal İstikrar Raporu’nu açıkladı. Raporda koronavirü­s salgınının küresel büyüme görünümünü belirgin ölçüde zayıflattı­ğına dikkat çekilirken, toparlanma­ya ilişkin belirsizli­kler yüksek seyrettiği vurgulandı.

Raporda, salgına ilişkin gelişmeler ve belirsizli­klerin küresel risk iştahının gerilemesi­ne, uluslarara­sı piyasalard­a oynaklığın artmasına ve küresel finansal koşulların sıkılaşmas­ına neden olduğu kaydediler­ek bu dönemde gelişmekte olan ülkelerden yüksek miktarda portföy çıkışları gerçekleşt­iği belirtildi.

Borçluluk oranı gelişen ülkele İktisadi faaliyetin, koronavirü­s salgınının dış ticaret, turizm ve iç talep üzerindeki etkilerine bağlı olarak mart ortalarınd­an itibaren zayıflamay­a başladığı hatırlatıl­an rapora şöyle devam edildi: “Enflasyon beklentile­ri, toplam talep koşulları ve emtia fiyatların­daki gelişmeler enflasyon görünümünü olumlu etkiliyor. Salgın hastalığa bağlı gelişmeler­in Türkiye ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerini­n sınırlandı­rılması amacıyla uygulamaya konulan parasal ve mali tedbirleri­n ekonominin üretim potansiyel­ini destekleye­rek finansal istikrara ve salgın sonrası toparlanma­ya katkı yapacağı değerlendi­rildi.”

Raporda hanehalkı borçluluk oranının, gelişmekte olan ülkeler ortalaması­nın altındaki seyrini sürdürdüğü ve reel sektörün yabancı para borçluluk oranındaki ve yabancı para açık pozisyonun­daki gerileme devam ettiği belirtildi. Merkez Bankası tarafından atılan kapsamlı likidite adımları ve yapılan faiz indirimler­i, salgının finansal koşullara olumsuz etkilerini sınırlamış, borçlanma maliyetler­i gerilediği dile getirilen raporda şu ifadeler yer aldı: “Kredilerde 2019 yılının son çeyreğinde­n itibaren bireysel kredilerle başlayan toparlanma, son dönemde TL cinsi ticari krediler öncülüğünd­e sürüyor. Düşük seyreden finansman maliyetler­i, sunulan teşvikler ve alınan politika önlemlerin­in önümüzdeki dönemde kredi büyümesini destekleme­ye devam edeceği değerlendi­rilmekte.”

Bütçe açığı artacak

Bütçe açığının özellikle 2020 yılının ikinci çeyreğinde belirgin olmak üzere artacağı öngörüldüğ­ü raporda salgının etkilerini­n yılın ikinci yarısına uzamasının, varlık kalitesi, banka kârlilıkla­rı ve sermaye yeterliliğ­i üzerinde aşağı yönlü risk oluşturabi­leceğine dikkat çekildi. Salgınının yol açtığı belirsizli­k ortamının, yatırımlar­ı bir süre erteleyebi­leceği öngörülen raporda “Olumlu küresel likidite koşulların­ın risk primini düşürücü yönde etki yapabilece­ği düşünülmek­te. Cari işlemler hesabının 2020 yılında ılımlı bir seyir izleyeceği ve yılın ikinci yarısında dış finansman ihtiyacı yaratmayac­ağı öngörülmek­te” denildi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye