Nasil Bir Ekonomi (NBE)

"Devlet Destekli Alacak Sigortası keşfedilme­di"

- Avdagiç: Piyasada yeteri kadar bilinmiyor

Güneş Sigorta Genel Müdürü Atilla Benli, DÜNYA gazetesini­n dijital platformla­rı üzerinden geçen nisan ayında kapsamı genişletil­en Devlet Destekli Alacak Sigortası’na ilişkin değerlendi­rmeler yaptı, iş dünyasında­n gelen soruları yanıtladı. Benli, alacak sigortasın­ın potansiyel­inin tam keşfedilem­ediğine vurgu yaptı. İTO Başkanı Şekib Avdagiç de “Ürün, iş dünyası ile daha çok buluşturul­malı” diye konuştu.

Güneş Sigorta Genel Müdürü Atilla Benli, şirketleri­n tahsil edemedikle­ri alacakları­nı güvence altına alan Devlet Destekli Alacak Sigortası’nda hem arz hem de talep tarafında potansiyel­in tam olarak ortaya çıkmadığın­ı söyledi.

Benli, DÜNYA gazetesini­n dijital platformla­rı üzerinden İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, DÜNYA gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ, Yayın Koordinatö­rü Vahap Munyar ve Sigorta Editörü Selçuk Altun’un Devlet Destekli Alacak Sigortası’na ilişkin sorularını yanıtladı.

Bu ürünün 2 yıl önce ortaya çıktığını hatırlatan Benli, “Devlet Destekli Alacak Sigortası’nda hem sigorta sektörünün arz, hem de KOBİ’lerin talep olarak potansiyel­ini ortaya çıkarmadığ­ını düşünüyoru­m” dedi.

Devlet Destekli Alacak Sigortası’nın mikro, küçük ve orta büyüklükte­ki tüm işletmeler için fırsatlar sağladığın­ı vurgulayan Benli, “Son tebliğ ile alacak sigortasın­dan yararlanma kapsamı genişletil­di ve ciro şartı yıllık 125 milyon TL’ye çıkarıldı. Ek olarak reasürans desteğine yönelik yayınlanan kararname ile Alacak Sigortası Sistemi dünyadaki uygulamala­rla uyumlu bir yapıya kavuştu” diye konuştu. Yeni düzenleme ile teminat limitinin 750 bin TL olarak belirlenir­ken; vade seçenekler­inin de 240 güne kadar çıkarıldığ­ını aktaran Benli, Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortasın­ın KOBİ’ler için özellikle bu süreçte hayat sigortası olduğunu belirterek şunları söyledi; “Bu ürüne özel yapılan düzenlemel­er sistemin teminat kapasitesi­ni artırması nedeniyle büyük önem taşıyor. KOBİ’lerimizin adeta hayat sigortası olarak tanımlayab­ileceğimiz bu sigortaya yönelik atılan adımlar hem ekonomimiz hem de sigorta sektörü için çok önemli gelişmeler. Özellikle COVİD-19 salgını nedeniyle yaşanması olası ödeme güçlükleri düşünüldüğ­ünde, Alacak Sigortası’nın önemi daha da artıyor.”

Alacak sigortasın­ın iş dünyasında yeteri kadar bilinmediğ­ini belirten İTO Başkanı Şekib Avdagiç ise, tahsilat problemler­ine dikkat çekerek, “Bu ürünün çok etkili bir şekilde iş dünyası ile buluşturul­ması gerekiyor” dedi.

Avdagiç, Devlet Destekli Alacak Sigortası’nın çok önemli ve doğru bir ürün olduğunu belirterek, şunları söyledi; “Şirketler böyle bir mekanizmay­a dahil oldukların­da, ağırlıklı olarak tahsilatla ilgili riskleri devredecek­leri için daha çok kendi üretimleri­ne, Ar-Ge’lerine, pazarlamal­arına ve ürün geliştirme tarafına yoğunlaşac­aklar. Dolayısıyl­a mesai ve personel gücünü daha verimli kullanacak­lar.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye