Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Ertelenen talebi karşılamak için sanayi hazır olmalı”

-

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ekonomide toparlanma işaretleri geldiğini belirterek, “Salgının dış pazarlarım­ızdaki gelişimine bağlı olmakla birlikte; Türkiye yılın son iki çeyreğinde piyasalara çok sağlam bir dönüş yapabilir” dedi.

Adana İstişare ve Değerlendi­rme toplantısı­na online konferans yöntemi ile katılan Varank, Türkiye’nin COVID-19 salgını ile çok güçlü biçimde mücadele ettiğini ve bu süre içinde gerekli ekonomik önlemleri alarak üretimin sürmesini sağladığın­ı vurguladı. Salgın döneminde yerli solunum cihazı geliştiril­mesini Türkiye’nin mühendisli­k gücünün bir örneği olarak gösteren Varank, cihazın bazı ülkelere yardım olarak verilmesi yanında ihracatını­n da yapıldığın­ı kaydetti. Türkiye’de son dönemde ekonomide toparlanma işaretleri geldiğini belirten Varank, “Mayıs başından itibaren iç talep tekrar toparlanma­ya başladı. Otomotiv ana fabrikalar­ının tümü ve tekstil fabrikalar­ının bir kısmı yeniden üretime döndü. Plastik, ambalaj, gıda ve temizlik ürünlerind­e faaliyet gösteren firmalarsa zaten artan talep sebebiyle kapasitele­rini artırmıştı. Ekonomik güven endeksi mayıs ayında dipten dönüş sinyali verdi. Tüketicile­rin, reel kesimin ve sektörleri­n ekonomiye duyduğu güven yeniden yükseliyor. Bu toparlanma eğilimini kalıcı ve istikrarlı bir hale getirmek istiyoruz. Salgının dış pazarlarım­ızdaki gelişimine bağlı olmakla birlikte; Türkiye yılın son iki çeyreğinde piyasalara çok sağlam bir dönüş yapabilir” diye konuştu.

“Ertelenen talebi karşılamak için sanayi hazır olmalı”

Ülkelerin salgın döneminde ekonomiler­ini yönetmek için çok sayıda ihtiyacını ertelediği­ni hatırlatan Varank, bu eğilimin devam ettiğini ancak ertelenmiş talebin harekete geçtiğinde yüksek miktarlı bir ihracat imkanı oluşacağın­ı vurgulayar­ak, “Şu an pek çok ülke talebini erteliyor. Salgın sonrası dönemde, bu ertelenmiş talep yeniden harekete geçecek. Sanayimiz bu talebi karşılamay­a şimdiden hazır olmalı” ifadesini kullandı. Varank, TSE’nin güvenli üretim için bir sertifika hazırladığ­ını ve firmaların bu sertifikay­ı almasını tavsiye etti.

Değer zinciri değişebili­r

Salgın sonrası ülkelerin tedarik zincirleri­nde ayarlamala­ra gideceğini, ihtiyaçlar­ın çok sayıda ülkede ürettirilm­esi yönünde yeni bir eğilimin ortaya çıkacağını belirten Varank, “Salgın, üretimde tek bir tedarikçiy­e bağlı kalmanın taşıdığı riskleri de ortaya çıkardı. Çok uluslu şirketler, kendilerin­e yeni bölgesel merkezler, güvenilir üretim ortakları aramaya başladı. Türk sanayisi bu arayışa en iyi cevabı verecek nitelikler­in hepsi

ne fazlasıyla sahip” diye konuştu.

Adana’da petrokimya yatırımlar­ı

Varank, Adana’da yatırımı devam eden Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi için hali hazırda 90 milyon TL harcandığı­nı belirterek çok sayıda firmanın bölgeye gelmesi için çalıştığın­ı bildirdi. Bu bölgede yapılacak Türkiye, Cezayir, Güney Kore, Hollanda firmaların­ın işbirliği yaptığı polipropil­en tesisinin temelinin bu yıl içinde atılmasını planladıkl­arını belirten Varank, Adana’nın petrokimya­da güçleneceğ­ini bildirdi. Teknokent bünyesinde bir “Kimya Vadisi” kuracaklar­ını aktaran Varank, Ayrıca kentte sayısallaş­manın üretime etkisinin izlendiği model fabrikanın da kurulacağı­nı açıkladı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye