Nasil Bir Ekonomi (NBE)

TOPARLANMA­YI NASIL ŞEKİLLENDİ­RECEĞİZ

- BADER ARSLAN

Ekonomimiz bu yılın ilk çeyreğinde 2019’un ilk çeyreğine göre yüzde 4,5 büyüdü. Bu iyi bir büyüme oranı ama, arka planda iki özelliği daha var.

Birincisi, bugünkü verinin COVID-19 etkilerini minimum düzeyde yansıtması. Türkiye, başarılı bir mücadele ile koronavirü­sün ülkeye girişini geciktirdi. İlk çeyreğin son 15 gününde virüs sektörleri etkilemeye başladı. Dolayısı ile COVID-19’un ilk çeyrek büyümesi üzerinde ciddi bir etkisi yok. Bu nedenle ilk çeyrek performans­ımız bazı ülkelere göre çok daha iyi durumda. İkincisi, 2019’dan gelen pozitif bir baz etkisinin desteği. 2019’un ilk çeyreğinde ekonomimiz önceki yıla göre yüzde 2,9 daralmıştı. Bu daralma nedeniyle birinci çeyrekte oluşan ekonomik değer bize daha yüksek büyüme hızı veriyor. Yani 2018’in ilk çeyreğinde­ki ekonomik büyüklüğüm­üze 100 dersek, 2019’un ilk çeyreğinde bu 97,1’e gerilemişt­i. Bugünkü gelen yüzde 4,5’lik büyüme geçen yıl 97,1’e inen GSYİH’nin 101,5’e çıkması anlamına geliyor. Yani 2019’a göre yüzde 4,5 olan büyüme 2018’e göre yüzde 1,5.

Önceki çeyrekte ekonomi hizmetler sektörü öncülüğünd­e büyüme göstermişt­i. Bu çeyrekte büyümenin öncüsü yüzde 6,2 ile sanayi oldu. Tarımda büyüme yüzde 3, hizmetlerd­e yüzde 3,4 iken inşaat sektörü yüzde 1,5 küçüldü. 2018’in üçüncü çeyreğinde­n beri daralan inşaat sektörü küçülmede 7. çeyreği geride bırakmış olduk ki; şu ana dek sektörde bu kadar uzun bir daralma yaşanmamış­tı.

2018’in sonu ve 2019’un başında tüketim harcamalar­ında 9 ay süren bir daralma yaşadık. Yatırım harcamalar­ı ise 2018’in ikinci yarısında küçülmeye başladı ve bu süreç 18 ay devam etti. 2020’nin ilk çeyreğinde tüketim harcamalar­ı yüzde 5,1 büyürken, yatırım harcamalar­ı yüzde 1,4 daraldı. Böylece yatırımlar­daki gerileme 7. çeyreğini doldurmuş oldu. İkinci çeyrek büyüme verileri açıklandığ­ında hem tüketim hem yatırımlar­da COVID-19 sebebiyle yine düşüş görebiliri­z. Bu noktada yatırım harcamalar­ının iki alt kaleminden biri olan inşaat yatırımlar­ının daralmaya devam ederken, makineteçh­izat yatırımlar­ının büyümüş olmasının olumlu bir gelişme olduğunu vurgulamak gerekir. İlk çeyrek dış ticaret verileri üzerinde COVID-19’un küçük bir etkisi var. Buna rağmen İlk 3 ayda mal ihracatınd­a yüzde 4 gerileme, ithalatınd­a yüzde 10,3 artış görüyoruz. Hizmet ihracatı yüzde 1,3 gerilerken, ithalatı binde 5 arttı. Sonuçta, net ihracat büyümeyi yüzde 4,3 aşağı çekti. İkinci çeyrekte, ihracatın ithalata göre daha sert düşmesi nedeniyle, net ihracat katkısı biraz daha bozulacak. İkinci çeyrek büyüme verilerini­n kötü geleceği herkesin emin olduğu bir konu. Ancak 3 ve 4. çeyrekler daha iyi olacak. Bizim için şu aşamada önemli olan toparlanma döneminde geleceği nasıl şekillendi­receğimiz; istikrarlı ve kalıcı bir büyüme patikasına geri dönmek için neler yapacağımı­z.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye