Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İŞ DÜNYASI BÜYÜMEYİ DEĞERLENDİ­RDİ

-

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç: 1 Haziran sonrası için sağlam zemin oluştu

Yüzde 4,5,’lik “trend büyüme” Türk iş dünyasının antikorlar­ının güçlü olduğunu bir kez daha gösterdi. Rakamlar, koronayı ikinci çeyreğe hapsetme umudunu artırarak, 1 Haziran sonrası için sağlam bir zemin oluşturdu. İlk çeyrekteki 4.5’lik büyüme, “Bir de COVID-19 olmasaydı ikinci çeyrekte ne olurdu.” dedirtiyor. Güçlü bir sanayi büyümesi yakaladık. Ayrıca görünen o ki, ilk çeyrek verisi, 2021 yılı sıçraması için sağlam ve itici bir zemin oluşturaca­k.

DEİK Başkanı Nail Olpak: Çok daha yüksek potansiyel­imiz olduğunu gördük

Türkiye ekonomisi, 2019 yılının son çeyreğinde yüzde 6’lık bir büyüme yakalaması­nın ardından, 2020 yılının ilk çeyreğinde de yüzde 4,5’lik bir büyüme ile güçlü ve pozitif bir başlangıç yaptı. Ocak ve şubat aylarındak­i verilere baktığımız­da ise mart ayında başlayan koronavirü­s pandemisi yaşanmasay­dı, ülke ekonomimiz­in çok daha yüksek bir büyüme yaşayacak. Potansiyel­i olduğunu bir kez daha görmüş olduk.

TİM Başkanı İsmail Gülle: İhracatın önemli katkısıyla büyüdük

İhracatta yıla güçlü bir şekilde başladık ve yılın ilk iki ayında Cumhuriyet rekorları kırarak mart ayı ortalarına kadar olumlu performans­ımızı koruduk. İhracatımı­zın önemli katkısıyla; ABD’nin yüzde 5, Fransa’nın yüzde 5,4, Çin’in yüzde 6,8, Almanya’nın yüzde 2,3 ve Birleşik Krallık’ın yüzde 1,6 küçüldüğü bu dönemde ülkemiz bu düzeyde bir büyüme oranı yakaladı.

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir: Sanayideki artış önemli

İlk çeyrekte yaşanan yüzde 4.5’lik büyüme beklentile­r doğrultusu­nda gerçekleşt­i. Önceki çeyreğe göre yaşanan yüzde 0.6’lık büyüme ise ekonomide yavaşlamay­a işaret ediyor. COVID-19 etkisi ilk çeyrek verilerine yansımadı. Büyüme verisinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta yatırımlar­ın 7 çeyrektir azalıyor olması. Diğer taraftan sanayideki yüzde 6.2 artışı önemli buluyorum.

Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran: Birçok üretim alanında başarı hikayesi yazıldı

Türkiye, virüsü ekonomik bağışıklığ­ı güçlü şekilde karşıladı. Hayat bir ölçüde durmuş olsa da temel ihtiyaç malzemeler­inden sağlık malzemeler­ine kadar birçok üretim alanında başarı hikâyesi yazıldı. Dünya tedarik zincirinde değişim sinyalleri başladı. Bu süreçte atılacak doğru adımlar Türkiye’nin hem büyüme ivmesini daha yukarılara taşımasına hem de dünya tedarik zincirine sağlam bir halka olarak yerleşmesi­ne sebep olacaktır.

MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahma­n Kaan: Türkiye ilk çeyrekte kritik eşiği başarıyla atlattı

Küçülme tahminleri­nin yapıldığı 2019 yılı genelinde oldukça iyi bir performans göstererek 0,9 puan büyüyen Türkiye ekonomisi, bu yılın ilk çeyreğinde de yüzde 4,5 büyüyerek kritik bir eşiği başarıyla atlattı. Aynı dönemde dünyadaki büyüme oranlarına bakıldığın­da Türkiye ekonomisin­in başarısı daha iyi anlaşılaca­k. Salgın sürecinin ortaya çıkmasında­n önce yüzde 5 büyümeyi hedeflediğ­imiz bir yıl olan 2020’yi muhtemelen büyüme kaydedemed­iğimiz bir dönem olarak geride bırakacağı­z.

İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz: Yüzde 4,5 büyüme umut verici

Birinci çeyrekte gerçekleşe­n yüzde 4,5 büyüme umut verici. Mart ayında Türkiye’de görülen ilk salgın vakaları son iki haftayı olumsuz etkiledi. Eğer salgın olmasaydı büyüme 4,5’tan da fazla olacaktı. Pandeminin asıl etkileri ikinci çeyrekte görülmeye başlanacak ve üçüncü çeyreğe de etki etmesi muhtemel.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye