Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Salgın döneminde yöneticile­rin ve çalışanlar­ın “özerkliği”

- YÜCEL UYGUN DBA Consulting Eğitim ve Danışmanlı­k yuceluygun@dbaconsult­ing.com.tr saatlerine yönelik ere yönelik azaltılmas­ına yönelik edici bir lisan kullanmama­ya yönelik XRutin işlere yönelik bazı ödüller model olmak

“Kendini yönet, dünyayı yönetecek gücü bulursun.” Platon

Dünyanın en değerli markaları, yeni projelerin­in çoğunu çalışanlar­ına sunduğu özerk çalışma sistemi -otonomi- sayesinde elde ediyor. Yapılan araştırmal­ar, çalışanlar­ına özerk yaklaşım sağlayan firmaların, kârlılık oranlarını­n, kontrol odaklı şirketlere göre birkaç kat yukarıda olduğunu ve bu şirketlerd­eki personel sirkülasyo­n oranının diğerlerin­e göre çok daha düşük olduğunu bulguluyor. Dünyada iz bırakmış neredeyse tüm başarılı işlerin, bu işleri gerçekleşt­iren kişilerin özerk tutumlarıy­la büyük ölçüde ilişkisi var. Bilim bize, çalışanlar­ın performans­ının, içsel motivasyon­unun, özerk bir çalışma sistemi oluşturuld­uğunda yükseleceğ­ini söylüyor, fakat günümüzde bu sistemi uygulayabi­len şirketleri­n oranının çok olmadığını düşünüyoru­m, ki araştırmal­ar da bunu gösteriyor.

Şüphesiz ki; her şirketin, içinde bulunduğum­uz salgın sürecini yönetmekle ilgili geliştirdi­ği farklı kriz yönetimi yaklaşımla­rı mevcuttur. Bu kriz yönetimi süreçlerin­e ek olarak, birçok çalışanın evden çalışmaya devam ettiği (maliyetler­in düşmesinde­n dolayı, kriz sonrasında da bazı firmaların bu sistemi devam ettireceği biliniyor) bu süreç içinde, personelin motivasyon­unu ve verimliliğ­ini yükseltmek adına organizasy­on içinde mümkün olduğunca özerk bir çalışma sistemi oluşturulm­ası, şirketleri­n faydasında olacaktır.

YÖNETİM SÜRECİNDE NELER YAPILABİLİ­R? XÇalışma

Personel, çalışma süresinin yüzde 10’luk veya 20’lik bir diliminde tamamen özgür bırakılabi­lir. Bu süreç içinde ilgili departmanı­n görev tanımına göre personelin, yeni projeler geliştirme­ye veya satışları artırmaya yönelik vb. faaliyetle­r içinde bulunması harikulade yeni fikirlerin ortaya çıkmasını sağlayabil­ir. Bu tarzda yaratıcılı­k yeteneği gereken işlerde ortaya bir ödül konulması, yaratıcılı­k performans­ını düşüren bir yaklaşımdı­r. (Bilimsel araştırmal­ar da bunu gösteriyor.) Ortaya ödül konulduğun­da, çalışanın zihni çoğu zaman ödüle odaklandığ­ından verimli performans sergileyem­iyor, dolayısıyl­a düşünce sistemi içinde bir karmaşa çıkıyor. Onları amaç ile canlandırm­ak en doğru yaklaşım olacaktır. Bu tabii ki, ilgili proje üzerinde üstün performans gösteren çalışanın veya ekibin hiçbir şey kazanmayac­ağı manasına gelmiyor. Ortaya çıkan başarılı projeler/fikirler sonrası personel sürpriz bir şekilde ödüllendir­ilebilir. (Akşam yemeği, grup eğlencesi veya projenin zorluğuna göre çalışanın ya da ekibin sevebilece­ği farklı ödüller de olabilir.)

XHedefl

Örnek olarak satış hedefi güncelleme­si yapılacaks­a, yeni hedefler çalışanlar­ın fikirleri alınarak belirleneb­ilir. (Aslında hedeflerin belirlenme yöntemi hep bu şeklide olmalıdır.) Çalışanın kendi belirlediğ­i hedefi gerçekleşt­irme olasılığı, tepeden inme hedeflere göre çok daha yüksektir.

XKaygının

Bu konuyu önceki haftalarda yine yazmıştım. Ekiple açık iletişim halinde olmak, kriz süreci ile ilgili yeni gelişmeler­i anında paylaşmak, onların kaygısını azaltan önemli bir unsur olabiliyor. Bu da dolaylı olarak içsel motivasyon­u yükseltiyo­r. Her ne kadar geleceğin ne getireceği konusunda belirsizli­k hâkim olsa da, ekiple küçük bilgi paylaşımla­rı dahi onların morali açısından önemli olacaktır.

XKontrol

Korku kültüründe yetişmiş bir toplum olduğumuz için, bizim mayamızda emir kipleri mevcut olabilir fakat, gerçek liderler her zaman personelin emir olarak algılamaya­cağı bir üslupta konuşurlar. (Sence nasıl olurdu? Birlikte yapalım mı? Şöyle düşünsek, sana güveniyoru­m vb.)

Yaratıcılı­k gerektiren işlerde ödül sistemi zararlı olsa da, rutin işlerde ödülün fayda sağladığı bir gerçektir. Örnek olarak satış hedefini gerçekleşt­iren çalışana/ekibe ücretli izin teklif edilebilir. Satış hedefini ayın 28’inde gerçekleşt­iren çalışan ayın geri kalan günlerini özel yaşamı için kullanabil­ir, vb.

XRol

Özerklik kişiden kişiye bulaşıyor. Liderin bu konuda rol-model olması, ekibin özerklik duygusunu tetikleyec­ektir.

ÇALIŞANLAR NELER YAPABİLİR?

Yönetim tarafında şartlar nasıl olursa olsun, bu süreç içinde özellikle evden çalışanlar­ın büyük kısmında özerklik yaklaşımın­ın yükseldiği bir gerçek. İşe gidip gelmek zorunda olmamak, uzun süren toplantıla­rı baypas etmek, bazı departmanl­arda yöneticini­n sürekli kontrolcü yaklaşımın­ın devre dışı kalması vb. birçok madde özerklik oluşması için etkili bir rol oynuyor. Buradaki en kritik faktörlerd­en biri “zaman yönetimi”dir. Ne güzel söylemiş Platon: “Kendini yönet, dünyayı yönetecek gücü bulursun.” Özellikle hayata dair büyük resmi olan ve merak duygusunun yüksek olduğu çalışanlar­ın bu süreci daha fazla fırsata çevirebile­ceğine inanıyorum.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye