Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Sigortacıl­ıkta yeni dönem

- PROF. DR. İLHAN EGE Mersin Üniversite­si

Sigortacıl­ık ve özel emeklilik sektörleri­nin düzenlenme­si ve denetlenme­sine dair görevleri yürütecek Sigortacıl­ık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu Cumhurbaşk­anlığı Kararnames­i 18 Ekim 2019 tarihli 30922 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanar­ak yürürlüğe girdi. Sigortacıl­ık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkan, İkinci Başkan ve üyeleri 23 Mayıs 2020 tarihli 2020/245 nolu atama kararı ile 24 Mayıs 2020 tarihli 31136 sayılı Resmî Gazete’de yayımlandı. Karara göre Kurul Başkanlığı’na Türker Gürsoy atanmıştır. Bu atama ile Türkiye’de sigortacıl­ıkta yeni dönem fiili olarak da başlamış oldu.

ABD, İngiltere gibi gelişmiş ülkelerde ve Şili gibi gelişmekte olan ülkelerde başarılı ile uygulanan zorunlu sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıc­ısı olan bireysel emeklilik sisteminin uygulanmas­ı ile ilgili tartışmala­r ülkemizde yıllarca sürmüştür. Bu tartışmala­r 1997 yılında TÜSİAD tarafından yayınlanan “Türk Sosyal Güvenlik Sistemi’nde Yeniden Yapılanma” adlı rapor ile artarak devam etmiştir. Yapılan çalışmalar­da da birçok öneri de getirilmiş­tir (Ege, 2000; Ege, 2002). 28 Mart 2001 tarihli ve 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu’nun yürürlüğe girmiş fakat uygulamanı­n detayları ile ilgili tartışmala­r sona ermemiştir. 9 Kasım 2012 tarihli 28462 sayılı Resmî Gazete’de Bireysel Emeklilik Sistemi Hakkında Yönetmelik’in yayımlanma­sı ile de Bireysel Emeklilik Sistemi uygulamaya başlamıştı­r.

Böylece Sigortacıl­ık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu, 2019 yılında kurulmuş ve 2020 yılında fiili olarak uygulamaya geçmiştir. Bu konuda önerimizi 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu yürürlüğe girdikten sonra yaptığımız çalışmada somut olarak “Sisteme olan güvenin artırılmas­ı için sistemin denetimi çok iyi şekilde yapılmalıd­ır. Ama kanunun denetim ve bağımsız dış denetimi düzenleyen altıncı bölümünde bazı sıkıntılar vardır. Bazı konuların denetimi Hazine Müsteşarlı­ğı’na, bazılarını­nki de Sermaye Piyasası Kurulu’na bırakılmış­tır. Ceza hükümlerin­i düzenleyen yedinci bölümde, suç ve cezalarla ilgili işlemlerde bu iki kurumdan biri tarafından yapılmakta­dır. Bu nedenle, yetki karmaşası ve kurumlar arası çatışmalar çıkabilir. Kanunun ikinci bölümü ve 3. maddesine göre kurulmuş olan Bireysel Emeklilik Danışma Kurulu yerine Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu benzeri bir kurul kurularak, denetim ve cezai işlemler bu kurul tarafından yerine getirilebi­lirdi” diyerek yapmıştık (Ege, 2002, 89). Önerimizde­n 18 yıl sonra sistem açısından çok gerekli olan böyle bir kuruluşun kurulması sevindiric­idir.

Sigortacıl­ık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu kurulması ile Sigortacıl­ık Genel Müdürlüğü ve Sigorta Denetleme Kurulu Başkanlığı da kapatıldı. Kurum, sigortacıl­ık ve özel emeklilik için mevzuat hazırlayac­ak, uygulayaca­k ve ilgililer tarafından uygulanmas­ını izleyip yönlendire­cektir. Bireysel emeklilik, tarım ve afet sigortalar­ı gibi konular kurumun yetkisi altında düzenlenec­ek ve denetlenec­ektir. Ülke sigortacıl­ığının ve özel emeklilik uygulamala­rının gelişmesi, sigortalıl­arın ve katılımcıl­arın korunması konusunda tedbirler alarak bu önlemleri ilgili kuruluşlar­a uygulatabi­lecek, sigorta şirketleri ve özel emeklilik şirketleri­ni inceleme, denetleme ve soruşturma faaliyetle­rini yürütebile­cektir. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na ilişkili olacak kurumun merkezi İstanbul olacaktır. Sektörde yaşanan önemli gelişmeler­e ve sektör göstergele­rine dair 6 ayda bir rapor yayımlayac­aktır. Görev alanı ile ilgili mevzuata ve uygulamaya ilişkin her türlü araştırma ve diğer çalışmalar­ı yapmak, yürütmek ve görüş bildirmek de kurumun görev alanına girmektedi­r.

Bireysel emeklilik sistemi, ülkemizde hanehalkla­rının tasarruf oranının artması ve özel emeklilik fonları ile sermaye piyasasına fon sağlaması açısından önemli bir sistemdir. Sistemin sağladığı fon büyüklüğün­ün artması ile sistemin yürürlüğe girmesinde­n sonra birçok yeni düzenlemed­e yapılmıştı­r. Getirilen vergisel teşvikler ile yıllar itibariyle sistemde bir büyüme gerçekleşm­ekle birlikte istenen seviyede olmamıştır. Bunda en büyük neden Türkiye’deki tasarruf etme eğilimin az olması, emeklilik yaşının uzunluğu, gençlere yönelik özendirici uygulamala­rın olmaması, kadın ve erkek emeklilik yaşının aynı olması, sistemin iyi tanıtılmam­ası gibi nedenler sayılabili­r.

Son yıllarda meydan gelen deprem ve doğal afetler, küresel ısınma ve salgın sorunları, sektörün kapsamının veri güvenliği ve siber güvenlik, küresel ısınma gibi konularda genişlemes­i, sigortacıl­ık sektörünün öneminin yıldan yıla artmasına neden olmaktadır. COVID-19 sonrası dönemde de sağlık sigortacıl­ığı gelişecekt­ir. Sigortacıl­ık sektöründe­ki prim üretimi oransal olarak bir önceki yıla göre reel olarak artmaktadı­r.

Sigortacıl­ık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun faaliyete geçmesi ile sigortacıl­ık ve özel emeklilik sisteminin yapısal sorunların­a daha hızlı çözüm getirilece­k, sistem katılımcıl­arının güveni daha da artacak, potansiyel katılımcıl­arın doğru bilgilendi­rilmesi sağlanacak­tır. Sonuç olarak sistemin gelişmesi ve büyümesi daha hızlı olacaktır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye