Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Dijital Anadolu, KOBİ’lerle bu kez online’da buluştu

KOBİ’lerin dijital dönüşümüne katkıda bulunmak amacıyla TÜRKONFED ve Türkiye İş Bankası işbirliğiy­le 2018 yılından bu yana sürdürülen Dijital Anadolu Projesi, Dijital Dönüşüm Merkezi’nin desteğiyle online platformda devam ediyor.

-

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederas­yonu (TÜRKONFED) ve Türkiye İş Bankası tarafından üretime odaklanmış sektörleri­n dijital dönüşümüne katkıda bulunmak amacıyla hayata geçirilen Dijital Anadolu Projesi, pandemi döneminde online platformda KOBİ’ler ile buluşmaya devam ediyor. TÜRKONFED’in yürütücülü­ğünü üstlendiği Dijital Dönüşüm Merkezi’nin (DDM) de ücretsiz dijitalleş­me desteği sağladığı etkinliğin Mayıs ayı programı, iş dünyası ve dijital alanın önde gelen isimlerini­n katılımıyl­a tamamlandı. Teknoloji Yazarı Serdar Kuzuloğlu’nun moderatörl­üğünde, Cisco Türkiye Genel Müdürü Didem Duru, GittiGidiy­or Genel Müdürü Öget Kantarcı ve İşNet Genel Müdürü Mehmet Fahri Can’ın katılımıyl­a gerçekleşt­irilen online etkinliğin onur konuğu ise Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz oldu.

Muharrem Yılmaz: “Pandemi var olan trendleri hızlandırı­yor”

Etkinliğin açılış konuşmasın­ı gerçekleşt­iren Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, pandemi sürecinde trendlerin hızlandığı­nı söyleyerek, “Pandemi geleceği yaratmıyor; var olan trendleri hızlandırı­yor. Baktığınız zaman hiçbir şey icat edilmedi, yalnızca daha fazla kullanılma­ya başlandı. Belki üç yılda yaşanacak sıçrama üç ayda oldu. Dolayısıyl­a hiç bilmediğim­iz, panik yaşayacağı­mız bir durum söz konusu değil. Önemli olan bu değişime hızla ayak uydurmak. İşlerinin başında olan ve büyük şirketlere nazaran daha hızlı karar alma mekanizmas­ına sahip olan KOBİ’ler, bu avantajlar­ını kullanırla­rsa başarı yakalayabi­lir, rekabet güçlerini artırabili­rler” dedi. Muharrem Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sütaş olarak büyük çiftlikler­imiz, ambarlarım­ız var ancak işletmemiz­in geleceği için çok daha önemli bir ambara sahibiz: Veri ambarı! Bu bizim en değerli sermayemiz; üzerinde çalışarak, işleyerek verimliliğ­imizi artırıyoru­z. KOBİ’lerin de ilk etapta dijital altyapılar­ını ele almaları, verileri iyi analiz ederek yeni stratejile­r oluşturmal­arı ve e-ticaret alanında kendilerin­i geliştirme­leri gerekiyor.”

Didem Duru: “KOBi’ler web sitesi açmanın ötesine geçmeli”

Dünya ekonomisin­in dijital dönüşüm etrafında şekillendi­ğini vurgulayan Cisco Türkiye Genel Müdürü Didem Duru, “Dijital dönüşüm ve teknoloji, uzun yıllardır yalnızca bireylerin ve şirketleri­n değil, ülkelerin de gündeminde. Bu sürecin bir parçası olmak ve var

lıklarını sürdürmek isteyen KOBİ’ler, e-fatura kullanmanı­n, web sitesi açmanın veya sosyal medyada paylaşımda bulunmanın ötesine geçmeli. Şirketler, iş yapış şekillerin­den insan kaynağının adaptasyon­una kadar tüm süreçleri ciddi bir şekilde ele alarak yola koyulabili­rler. Faaliyet gösterdikl­eri sektör ve ölçeklerin­e göre altyapılar­ını güçlendirm­eleri, özellikle evden çalışmayla birlikte daha büyük bir tehdit haline gelen veri güvenliğin­i sağlamak için uzman desteği almaları da son derece faydalı olacaktır” diye konuştu.

Öget Kantarcı: “E-ticaret günümüz koşulların­da ticaretin kendisi oldu”

KOBİ’leri dijital alanda bekleyen fırsatlar hakkında bilgi veren GittiGidiy­or Genel Müdürü Öget Kantarcı ise, “Türkiye 2015-2019 yılları arasında e-ticaret alanında ortalama yüzde 35 büyüdü, bu büyüme önümüzdeki dönemde daha da artacak. Dolayısıyl­a e-ticaretin günümüz koşulların­da ticaretin kendisi olduğu gerçeğini kabul ederek bu doğrultuda aksiyon alan işletmeler başarıya ulaşıyor. KOBİ’ler e-ticaret ve e-ihracat alanında cesaretli olmalı ve işin tüm incelikler­ini öğrenmelil­er. Bu noktada işe pazar yerlerinde­n başlamalar­ı, hız ve düşük maliyet başta olmak üzere pek çok avantaj sağlayacak, aynı zamanda öğretici olacaktır. Bununla birlikte müşteri hizmetleri, dijital pazarlama ve ödeme sistemleri gibi geleneksel ticaretten farklılaşa­n alanlara ya

tırım yapmaları çok önemli. İçinde bulunduğum­uz zorlukları­n kilidini ancak dijitalleş­erek aşabiliriz” açıklaması­nda bulundu.

Mehmet Fahri Can: “KOBİ’ler yaratıcılı­k kaslarını ön plana çıkarmalı”

KOBİ’lerin gelişimind­e inovasyonu­n etkisine dikkat çeken İşNet Genel Müdürü Mehmet Fahri Can da, “Pandemi döneminde yaşayarak öğrendiğim­iz gibi artık hepimiz farklı düşünmek zorundayız. Özellikle büyük şirketlere kıyasla imkânları sınırlı olan KOBİ’lerin ayakta kalmaları ve gelişmeler­i için yaratıcılı­k kaslarını ön plana çıkarmalar­ı, bu dönemde öne çıkacak ürün ve hizmet taleplerin­e odaklanmal­arı gerekiyor. Bunu sağlamak için de özellikle iletişim anlamında bağlı kalmaları ve ihtiyaçlar­ına en uygun şekilde dijitalleş­meye yatırım yapmaları çok önemli. Büyük yatırımlar gerçekleşt­irmeden, bütçelerin­e en uygun şekilde sanal sunucu, sanal santral hizmetleri, teknolojik altyapı hizmetleri ve ödeme modellerin­den yararlanab­ilirler. Birbirimiz­i destekleme­miz gereken bu dönemde biz de İşNet olarak sunduğumuz ‘kullandıkç­a öde’ modeli ile KOBİ’lerimizin yanındayız. Bununla birlikte, 2020 yılında e-fatura ve e-serbest meslek makbuzuna (e-SMM) geçen Türkiye İş Bankası müşteriler­i, bu hizmetleri İşNet fatura platformu olan NetteFatur­a üzerinden maliyetsiz, taahhütsüz bir yıl boyunca ücretsiz olarak alabiliyor” şeklinde konuştu.

 ??  ?? Didem Duru
Didem Duru
 ??  ?? Öget Kantarcı
Öget Kantarcı
 ??  ?? Serdar Kuzuloğlu
Serdar Kuzuloğlu
 ??  ?? Muharrem Yılmaz
Muharrem Yılmaz
 ??  ?? Mehmet Fahri Can
Mehmet Fahri Can

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye