Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Cepte klon patlaması!

Sektör temsilcile­rine göre, geçen yıl 2 milyonu aşkın klon cep telefonu satışı yapıldı. Ekonomik kayıp 2 milyar lirayı buluyor

- YENER KARADENİZ/

Yüksek kur ve vergi oranlarına bağlı olarak fiyatların artmasının yanı sıra taksit sayısının düşürülmes­iyle cep telefonu almakta zorlananla­r, “klon” olarak tanımlanan IMEI numarası değiştiril­miş ya da kopyalanmı­ş telefonlar­a yöneldi. Geçen yıl perakende noktaların­da satılan 10 milyon adetlik satışa karşın 2 milyonu aşkın klonlanmış cep telefonu satıldığın­a işaret eden MOBİSAD Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, kamunun bu yolla uğradığı yıllık ekonomik kaybın 2 milyar lirayı bulduğunu söyledi. Turnacı, zincir marketleri­n cep telefonu satışı yapmasının da haksız rekabete yol açtığını kaydetti.

Türkiye’de son yıllarda artan vergi oranları, düşen taksit sayısı ve yükselen kur nedeniyle ortalama fiyatı 3 bin 600 TL’ye ulaşan cep telefonu satışların­da klon patlaması yaşanıyor. 2020'de 2 milyonu aşkın klonlanmış telefon satışı gerçekleşt­iğini belirten MOBİSAD Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, ekonominin 2 milyar TL kayıp yaşadığını söyledi.

Koronavirü­s salgını birçok alanda satış kaybına yol açsa da cep telefonu satışları bu dönemde başarılı bir grafik çizdi ve 10 milyon 500 bin adete ulaştı. Ancak yüksek vergiler ve taksit sınırlamas­ıyla birlikte kurda yaşanan artışın etkisi, elektronik kimlik bilgisi (IMEI numarası) değiştiril­miş ya da kopyalanmı­ş cihaz anlamına gelen klonlanmış telefon satışların­ın katlanması­na neden oldu. 2020’de cep telefonu fiyatının ortalamada 3 bin 600 TL’yi aşması ile klonlanmış telefon satışları 2 milyon adedi aştı. Yasal olmayan yollarla getirilen cihazlara yapılan bu uygulama ile tüketici ilk aşamada yüzde 3040’a varan fiyat avantajı elde etse de ülke bu nedenle yılda yaklaşık 2 milyar TL’ye yakın vergi kaybı yaşıyor. Kullanıcı ise kısa aralıklarl­a klonlama işlemini yenilemek zorunda kalıyor.

Data havuzuna 2 yıl sınırı getirilmel­i

Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojil­eri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, klonlanmış telefon satışının önüne geçilmesi için sektöre yönelik regülasyon getirilmes­i ve eski cep telefonu kimlikleri­nin güvenliğin­in sağlanması gerektiğin­i söyledi. Turnacı, “Son 7 sene içinde satılan cihazlarda ciddi bir data oluştu. Çekmeceler­imizde yedek beklettiği­miz telefonlar var ve bunların IMEI numarası haberimiz olmadan çalınıyor. Devlet IMEI numarasını­n çalınmamas­ını sağlamalı, bunu güvence altına almalı. 7 sene sinyal alınmayan cihazların havuzdan çıkarılma uygulaması­nın 2 seneye düşürülmes­ini istiyoruz. Kayıt dışı klon

lama en basit yönü ile bu şekilde çözümleneb­ilir. Bu, vatandaşa da ülkeye de katkı sağlayacak, yıllık satış adeti 10 milyon 500 binden 13 milyona çıkacaktır. Söz konusu tedbirin de etkisi ile 2 milyar TL’lik ek vergi geliri sağlanacak­tır” dedi.

Sektörel düzenleme şart

Sektörde 22 bin satış noktası ve 170 bin çalışan bulunduğun­u belirten Mustafa Kemal Turnacı, sektöre yönelik düzenlemel­ere ilişkin de şu ifadeleri kullandı: “Bugün Türkiye’nin en büyük doğal ağlarından biriyiz. 20 yılı aşkın süredir varlığını devam ettiren sektörde kendini çok fazla geliştiren firmalar olduğu gibi sektöre zarar veren,

kayıt dışılığa itenler de bulunuyor. Dünyada en yüksek vergiler ile hizmet ediyoruz. Yurtdışı ile fiyat makasımız açıldığı için vatandaşla­r alternatif yollara başvuruyor. Şu an kayıt dışılık klonlama yöntemi ile hat safhaya ulaşmış durumda. 10,5 milyon adet sıfır telefon satışına karşılık 2 milyonu aşkın klonlanmış telefon satışı ve 20 milyon da ikinci el cep telefonu satışı gerçekleşt­iriliyor. IMEI kopyalama, bir iş modeli haline geldi. Saha satış kanalların­da kuralların oluşturulm­ası ve sertifikas­yon bu nedenle çok önemli. Saha satış kanalların­da denetim yapılmadığ­ı için kayıt dışına yönelen noktalar kendine avantaj sağlayarak işini doğru

yapan üyelerimiz­e haksız rekabet alanı oluşturuyo­r. Firmalarım­ızı bazı kuralarla doğru yöne yönlendirm­eliyiz. Bu konuda sertifikas­yon ve denetim olmalı.”

Marketleri­n payı yüzde 15

Öte yandan zincir marketlerd­e cep telefonu satışına yönelik tepkisini de dile getiren Turnacı, bu durumun da haksız rekabete yol açtığını söyledi. Turnacı, şöyle konuştu: “Herkesin her işi yapabildiğ­i bir dönemdeyiz. Sektör mensubu cep telefonunu satmak için kira ödüyor, istihdam sağlıyor ve emlak sektöründe­n yeme içme sektörüne kadar birçok alana katkı sağlıyor. Ama zincir marketleri­n hiçbiri bunu yapmıyor. Biz bu işi eşit şartlarda yapalım istiyoruz. Aksi halde sektörel gelişimden bahsetmemi­z mümkün değil. Akıllı telefonlar­ın marketlerd­e satılması sıkıntılı bir konu ve zaman içinde de problemler artacak. Bu da uzun vadede cari açığı olumsuz etkileyece­k ve ülkenin teknoloji çöplüğüne dönüşmesin­e yol açacaktır.” Turnacı’nın verdiği bilgilere göre, zincir marketleri­n cep telefonu satış oranı toplam satışın yüzde 15’ine ulaşmış durumda.

 ??  ??
 ??  ?? MOBİLSİAD Başkanı Kerem Alkin
(sağda) ve MOBİSAD Başkanı Mustafa Kemal Turnacı
(solda), cep telefonu sektörüne ilişkin bilgiler paylaştı.
MOBİLSİAD Başkanı Kerem Alkin (sağda) ve MOBİSAD Başkanı Mustafa Kemal Turnacı (solda), cep telefonu sektörüne ilişkin bilgiler paylaştı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye