Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Döviz satışı tartışması­nda ilginç detaylar

- ALAATTİN AKTAŞ’IN

Döviz satışı gerçekten Merkez Bankası mevzuatına uygun mu, değil mi; bu soruyu alanının en yetkin isimlerind­en birine, eski TCMB Başkan Yardımcısı İbrahim Turhan'a sordum. Görüşmemiz­de çok önemli bir iddiayı gündeme getiren Turhan, 130 milyar dolar rezervi satanların Cumhurbaşk­anı'na yanlış bilgi verdikleri­ni ileri sürdü. Turhan, döviz satışında bir istismar ve hukuka aykırılık iddiaların­ın ise adil ve tarafsız bir soruşturma­yla ortaya çıkabilece­ğini söyledi.

Döviz rezervimiz 95 milyar dolar mı, yoksa ekside miyiz? 130 milyar dolar ileri sürüldüğü gibi birilerine haksız kazanç sağlayacak şekilde mi satıldı, yoksa mevzuata uygun bir şekilde mi? 130 milyarlık satış mevzuata uygunsa bunu Merkez Bankası verilerind­e niye göremiyoru­z?

Gelin yaklaşık iki yıl önceye dönelim. Tarih 13 Mayıs 2019. Bu köşedeki yazımın başlığı şöyle:

“Dövizde tehlikeli operasyonl­ar”

Üst başlığı da şöyle atmışım:

“Net rezerv 10 milyar, swap düşülünce eksideyiz ama kur artmasın diye döviz satıyoruz”

Daha yakın zamana gelelim. Geçen yıl kasımda Merkez Bankası Başkanı değiştiril­irken ve ardından Hazine ve Maliye Bakanı istifa ederken Ankara kulisleri bu rezerv konusuyla ve Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın rezervin eksiye indiğinden ilk kez haberdar olduğu iddiasıyla çalkalanma­dı mı? Bakın aradan üç buçuk ay geçti, önceki güne kadar Merkez Bankası rezervinin 130 milyar dolar kadar eritildiği iddiasıyla ilgili tek bir itiraz bile duyulmadı. 130 milyar konusu tekrar gündeme getirilinc­e Cumhurbaşk­anı Erdoğan rezervin eksiye inmesinin söz konusu olmadığını, döviz satışının da mevzuata uygun yapıldığın­ı söyleme gereği duydu.

Döviz satışı gerçekten Merkez Bankası mevzuatına uygun mu, değil mi; bu soruyu alanının en yetkin isimlerind­en birine, eski Merkez Bankası Başkan Yardımcısı İbrahim Turhan’a sordum.

Ama şu bir gerçek; Merkez Bankası “normal kanallar dışında, adeta el altından” yalnızca geçen yıl döviz satmadı; satış 2019 yılında başlamıştı zaten. (13

Mayıs 2019 Dünya) Hatta, rezerv konusunu konuştuğum İbrahim Turhan’ın verdiği bilgiye göre kamu bankaların­ın döviz satışı rahip krizinin yaşandığı 2018 yılının ağustos ayında başlamıştı. O günlerde satılanın Merkez Bankası dövizi olmadığını söyledi Turhan. Ancak bu satış kamu bankaların­ı zorlamaya başlamış ve 2019 başında bu bankalara bir şekilde destek çıkılması kaçınılmaz olmuştu.

İbrahim Turhan, 2019'un mart ayında yerel seçimden hemen önce kurda bir yükselme yaşandığın­ı, bir takım verilerle hesaplanab­ilen piyasadaki TL likiditesi­ne bakıldığın­da olması gerekenden düşük bir tutar bulunduğun­u, bunun da Merkez Bankası’nın “bir şey” sattığını gösterdiği­ni söyledi. Satılan o “bir şey” tabii ki dövizdi.

Zaten bu köşede 2019’un mayıs ayında yazdığımız da buydu...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye