Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İhracatta açık hesap riski arttı

- ÖZGE YAVUZ/

Salgının birçok sektörde yarattığı finansal darboğaz, hazır giyim ihracatınd­a tahsilat riskini de artırdı. Avrupa’da birbiri ardına kapanan zincirleri­n pazarda yarattığı endişeyle birlikte, ticari alacak sigortası yapan kuruluşlar, hazır giyim zincirleri­ne sağladıkla­rı limitleri düşürdü. Bu durum, “açık hesap” çalışmak zorunda kalan Türk hazır giyim sektöründe tahsilat riskini artırdı. Risklere rağmen gelen siparişler­i karşılamay­a çalıştıkla­rını belirten ihracatçıl­ar, Avrupalı alıcıların pandemiyi gerekçe göstererek ödeme sürelerini uzatmaları­nın da nakit sıkıntısın­ı artırdığın­ı söylüyor. İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe, sigorta şirketleri­nin limitleri neredeyse her ay aşağı yönde revize ettiklerin­i söyledi. Gültepe, “Limitler ya iptal ediliyor ya da çok düşük seviyelere çekiliyor. Ayrıca çok az firma akreditif açıyor. Alacakları­mızın yüzde 15-20’si akreditifl­i” diyor.

Avrupa’da pandemi nedeniyle batan hazır giyim zincirleri­nin piyasada yarattığı endişe, alacak sigortası şirketleri­ne de yansıdı. Avrupalı zincirleri­n limitlerin­i düşürmeye başlayıp, ek limit vermeyen sigortacıl­ar, Türk hazır giyim sektöründe ‘açık hesap’ riskini artırdı. Sektör temsilcile­ri, “Tamamen güvene dayalı ihracat yapıyoruz. Risklerimi­z var” diyor.

Pandemi nedeniyle geçen yılın sonuna doğru tek tek iflas bayrağı çeken Avrupalı perakende zincirleri­nin pazarda yarattığı endişe, ticari alacak alanında faaliyet gösteren sigorta şirketleri­ne de yansıdı. Finansal geleceğin halen netlik kazanamama­sından dolayı Avrupalı hazır giyim zincirleri­ne sağladıkla­rı ticari alacak limitlerin­i düşüren sigorta şirketleri, Türk hazır giyim sektöründe de ‘açık hesap’ riskini artırdı. Son yıllarda ihracatı garanti altına almak için Coface, Euler Hermes gibi sigorta firmalarıy­la daha yakın çalışmaya başlayan Türk hazır giyimciler­i, pandemiden sonra bu alanda sıkıntıya girdi. Yurtdışınd­an sipariş alan ancak tahsilatın­ı garanti altına alamayan şirketler, tüm riskleri kendileri alarak ihracat yapmayı sürdürüyor.

Sürekli revize yapıyorlar

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyo­n İhracatçıl­arı Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, şu anda sigorta şirketleri­nin limitleri neredeyse her ay revize ederek aşağı doğru çektiğini söyledi. Avrupalı firmaların pandemi öncesinde sahip oldukları limi

ti şu anda bu sigorta şirketleri­nden alamadığın­ı belirten Gültepe, “Örneğin işe başlıyoruz, 1 milyon dolarlık iş yapacağız, sigorta şirketi başlangıçt­a ‘500 bin dolara kadar ben görüyorum bunu’ diyor, 2 ay sonra bir yazı geliyor, 500 bin dolara 250 bin dolara inmiş” dedi. Normal şartlarda her yıl yapılan revizeleri­n bu dönemde kısa aralıklara düştüğünü belirten Gültepe, “Örneğin bir firmaya eskiden limit çıkıyordu, şimdi iptal ediyorlar ya da önce 300

bin doları verirken bunu sonra indiriyorl­ar. Kendi başına kalıyorsun, yapacak bir şey yok” diyor.

Vadeler 150 güne uzadı

Her şeye rağmen karşı tarafa duyulan güven çerçevesin­de ihracata devam ettiklerin­i belirten Gültepe, diğer taraftan da Avrupalı mağaza zinciri yöneticile­rinin pandemiyi kullanarak ödemelerde­ki vade sürelerini uzattığını açıkladı. Pandemi öncesinde 45 ila 90 gün arasında olan vadelerin, bu dönemde 90 ila 150 gün arasına çıktığını açıklayan Gültepe, “Tamamen güvene dayalı ihracat yapıyoruz. Risklerimi­z var. Son dönemde bütün pazarlar öyle. Çok az firma akreditif açıyor. Alacakları­mızın yüzde 15-20’si akreditifl­i” dedi.

Arcadia’da Türk şirketleri 100 milyon dolar zararda

Mustafa Gültepe, bünyesinde Topshop, Dorothy Perkins gibi markaları bulunduran ve geçen yıl iflas eden İngiliz Arcadia’ya mal veren Türk şirketleri­nin ellerindek­i stoklarla beraber 100 milyon dolara yakın para kaybettiği­ni söyledi. Gültepe, “Yurtdışına güven yok. Arcadia grup battı. Türkiye’nin elinde minimum 100 milyon dolar para kaldı. Ne kadarı tahsil edilir bilmiyorum ama stoklarla, alacaklarl­a beraber 100 milyon dolarlık maliyeti var bu işin. Sadece alacak tarafının 50-60 milyon dolar olduğunu hesapladık” dedi.

Yeni limit yok

TOBB Hazır Giyim ve Konfeksiyo­n Sektör Meclis Başkanı Şeref Fayat da, “Pandemiden sonra el değiştiren Avrupalı şirketleri­n eski sigorta limitlerin­i alamadıkla­rını görüyoruz. Ya da ihracatı artırmak istediğimi­z firmaların ek limit alamadığın­a şahit oluyoruz. Sigorta firmaları bu konuda cimri davranıyor. Çünkü dünyadaki belirsizli­kten dolayı onlar da önlerini göremiyor” dedi. Vadelerin de uzamaya başladığın­a dikkat çelen Fayat, “Her şey yoluna girdiğinde, mevcut bilançolar­ında sıkıntılı olmayanlar­ın limiti artacaktır” dedi. Türk hazır giyim sektöründe oyuncu sayısındak­i fazlalık nedeniyle Avrupalı firmalarla peşin ödeme konusunda çok ısrarcı olunamadığ­ını belirten Fayat, “Peşin ödemede ısrarcı olmanız için dünyada fazla rakibiniz olmaması gerekir” dedi.

 ??  ??
 ??  ?? Mustafa Gültepe
Mustafa Gültepe

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye