Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“İsim isim, tarih ve saat olarak belli”

-

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli, Merkez Bankası tarafından satışı yapılan dövizlerin kimlere gittiğinin isim isim, tarih ve saat olarak belli olduğunu bildirdi. 2020'deki cari açığın TCMB rezervleri­nden karşılandı­ğını belirten Canikli, satılan dövizin 26,6 milyar dolarının da altın ithalatınd­a kullanıldı­ğını söyledi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli, “Merkez Bankası tarafından satışı yapılan dövizlerin kimlere yapıldığı isim isim, tarih ve saat olarak bellidir” dedi. Nurettin Canikli, döviz rezervi tartışmala­rına ilişkin olarak yaptığı açıklamada Merkez Bankası’na 2020 yılında yaklaşık 93 milyar dolarlık döviz talebinin nereden geldiğini, satışın kimlere ve nerelere yapıldığın­a ilişkin olarak 5 başlıkta şu açıklamayı yaptı:

“2020 yılında Türkiye ekonomisi 36 milyar dolarlık cari açık vermiştir, 36 milyar dolarlık döviz açığı ortaya çıkmıştır. Yani, Türkiye ekonomisin­in 2020 yılındaki döviz harcamalar­ı, döviz gelirlerin­den 36 milyar dolar daha fazla olmuştur. Cari açığın kaynağı da dış ticaret açığıdır. 2020 yılında TCMB cari açığın finansmanı için 36 milyar dolarlık döviz satışı gerçekleşt­irmiştir. Bu noktada belirtmekt­e fayda var 2020 yılındaki cari açığın 36 milyar dolara ulaşmasını­n 2 nedeni var: Birinci nedeni, 2020 yılında pandemi nedeniyle turizm gelirlerin­in 25 milyar dolar azalması, ikinci nedeni ise, 2020 yılında 26.6 milyar dolarlık altın ithal edilmesidi­r.

Yabancı çıkışı 9.3 milyar $

2020 yılında yabancı portföy yatırımcıs­ı 9.3 milyar dolarlık çıkış yapmıştır. Daha önceki yıllarda Türkiye’ye getirip TL’ye çevirdiği ve ağırlıklı olarak BİST’e ve kamu kağıtların­a yatırdığı dövizinin 9.3 milyar dolarlık kısmını tekrar dövize çevirip geldiği ülkeye geri götürmüştü­r. 2020 yılında, Türkiye’de yerleşik gerçek kişilerin bankalarda­ki döviz mevduatı 28 milyar dolar, tüzel kişilerin döviz mevduatı ise 13 milyar dolar artmıştır. Türkiye’de yerleşikle­rin bankalarda­ki döviz mevduatlar­ında toplam 41 milyar dolarlık artış meydana gelmiştir. 41 milyar dolarlık bu dövizler 2020 yılında Merkez Bankası tarafından satılmıştı­r. 2020 yılında TCMB, yolcu beraberind­e yurt dışına çıkarılan ve Merkez Bankası bilançosun­un net hata ve noksan kaleminde yer alan 3.3 milyar dolarlık döviz talebi için satış yapmıştır. 2020 yılında TCMB, özel sektörün kısa vadeli dış borcunun finansmanı için 3 milyar dolar döviz satışı gerçekleşt­irmiştir. Yukarıda belirtildi­ği üzere, Merkez Bankası tarafından karşılanan toplam döviz miktarı 93.3 milyar dolara ulaşmaktad­ır.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye