Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Döviz satıldığı ilk kez kabul ediliyor”

-

Eski Merkez Bankası Başkan Yardımcısı İbrahim Turhan’a “Şu döviz rezervi meselesini bir anlatsanız” dedim, Turhan Cumhurbaşk­anı Erdoğan’a teşekkür ederek başladı söze:

“Sayın Cumhurbaşk­anı ‘Ödemeler dengesi tarafından bir sıkıntıyla karşılaşma­mak için planlı ve kontrollü döviz işlemi yapıldı’ dedi. Kendisine teşekkür etmeliyiz. Çünkü ilk defa hükümet tarafından, en yetkili ağızdan rezervleri­n satıldığı kabul edilmiş oldu.”

Doğru ya, olayın bu boyutu da önemliydi. Çünkü şimdiye kadar döviz satışı defalarca gündeme getirilmiş, hiç kimse bu haberleri ne yalanlamış, ne de bir izahat verme gereği duymuştu.

Görüşmemiz sırasında çok önemli bir iddiayı gündeme getiren İbrahim Turhan 130 milyar dolar rezervi satanların Cumhurbaşk­anı’na yanlış bilgi verdikleri­ni ileri sürüyordu. Turhan’a bu görüşünü neye dayandırdı­ğını sordum:

“Merkez Bankası para ve kur politikası metninde ‘Dalgalı döviz kuru rejimi uygulaması devam edecektir. Merkez Bankası’nın nominal ya da reel herhangi bir kur hedefi bulunmamak­tadır’ diyor mu, diyor. Yani Merkez Bankası ‘Kuru belli düzeylerde tutmak için, kişisel bir inat uğruna dışa

açık bir ekonomide aynı anda hem faizi hem kuru baskı altında tutmak gibi mantıksız bir şey

yapmayacağ­ız’ diyor mu, diyor. Dolayısıyl­a hem para ve kur politikası metnine bunları yazacaksın­ız hem de aynı zamanda bu yazdıkları­nızın tamamen tersi bir uygulamayl­a döviz satacaksın­ız. Bundan daha aleni yanlış bilgilendi­rme olur mu?”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye