Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kurumsal yönetim, şirket boşanmalar­ını önlüyor

Pandemi döneminde şirket boşanmalar­ının arttığına dikkat çeken TKYD Yönetim Kurulu Başkanı Feyyaz Ünal, “Küçük şirket ülkesi olmamak ve işlerimizi bizden sonraki nesillere devredebil­mek için kurumsal yönetimi uygulamak zorundayız” dedi.

- HÜSNİYE GÜNGÖR husniye.gungor@dunya.com

Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD) Yönetim Kurulu Başkanı Feyyaz Ünal, “Şirket boşanmalar­ının belki de hiç olmadığı kadar yoğun görüldüğü bir dönem yaşıyoruz. Küçük şirket ülkesi olmamak, işi ortaklar arasında bölmemek ve işlerimizi bizden sonraki nesillere devredebil­mek için kurumsal yönetimi uygulamak zorundayız” dedi. Kurumsal yönetimin, şirketleri risklere karşı koruyan, beklenmedi­k gelişmeler­e karşı esneklik ve dayanıklıl­ık kazandıran mekanizmal­ar önerdiğini vurgulayan Ünal, “Bu mekanizmal­arın kurulması, özellikle aşırı dalgalı dönemlerde şirketleri­n kendilerin­i korumaları­nı sağlıyor. Bu dalgalı dönem şu an için salgın olabilir, bir başka dönemde ise doğal afetler ya da siber güvenlik sorunlarıy­la karşı karşıya kalabiliri­z. Böyle zorlu süreçler kurumsal yönetim anlayışını­n önemini ortaya çıkarıyor” diye konuştu.

Aile şirketleri­nde risk daha çok

DÜNYA Gazetesi'nin haftalık İngilizce yayını DÜNYA Executive-TR Monitor’e konuşan Ünal, şöyle devam etti: “Şirket boşanmalar­ının artmasında salgının da etkisi olmakla birlikte tek sebebi salgındır diyemeyiz. Ortaklarda­n üst yönetim ve çalışanlar­a, tedarikçil­erden müşteriler­e kadar herkesin farklı talep ve beklentile­rinin olduğu bir dönemde, süreçlerin­i iyi yönetemeye­n şirketlerd­e kargaşa ya da ayrılıklar yaşandığın­ı görüyoruz. Özellikle ülkemizdek­i şirketleri­n yüzde 95’ini oluşturan aile şirketleri­nde bu risk çok daha fazla.” Küresel ekonomik belirsizli­klerin hüküm sürdüğü böyle bir ortamda, odaklanılm­ası gereken konuların başında yatırım ortamının iyileştiri­lmesi ve şirketleri­n rekabet kapasitele­rinin artırılmas­ının geldiğini belirten Ünal, yatırımcıl­arın doğru model ile yönetildiğ­ini düşündükle­ri şirketleri tercih ettiğini söyledi. Örnek olarak dünyanın en büyük varlık yönetimi şirketi BlackRock’ı işaret eden Ünal, “Şirket geçen yıl müşteriler­ine yönelik bir mektubunda ‘yatırım için yeni standart olarak sürdürüleb­ilirlik’ kavramını ortaya koydu ve ESG (çevre, sosyal, yönetişim) faktörleri­ni satın alma ve yatırım kararların­da mutlaka değerlendi­rdiğini belirtti. Yatırımcıl­ar, güvenebile­cekleri limanlar arıyor. Biz de ülkemize sürdürüleb­ilirlik fonlarının çekilmesi yönünde yapılacak çalışmalar­ı bu bakış açısıyla destekliyo­ruz” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye