Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Artan taleple birlikte lojistik ağ çeşitlendi

- Denetimler­in artırılmas­ı isteniyor

Salgınla birlikte talebi hızlı artan kimya ürünlerini­n lojistik kanalları da çeşitlendi. Tehlikeli madde taşımacılı­ğı bünyesinde ağırlıklı karayolu ile taşınan kimyada, demiryolu ve hava yolu da devreye girdi. Yanı sıra kimyasal ürün taşımaya yönelik araç satışı artarken, sağlıklı depolama alanına yönelik yatırımlar da hızlandı.

Pandemiyle birlikte kimyasal maddelere yönelik artan talep, tehlikeli madde taşımacılı­ğını hareketlen­dirdi. Lojistik şirketleri bir yandan artan bu talebi karşılamak için filo ve depo yatırımlar­ına yönelirken, diğer yandan karayolund­aki salgın kaynaklı kısıtlamal­arı aşmak için taşıma modları da çeşitlendi. Bu alandaki talep artışının 2021’de de sürmesi bekleniyor. Sektörde bu yılın önemli gündemleri­nden biri de AB’nin Yeşil Mutabakat’a yönelik çalışmalar olacak.

Bilindiği gibi, akaryakıt lojistiğin­i de içine alan tehlikeli madde taşımacılı­ğı, ağırlıklı olarak karayolu taşımacılı­ğı üzerinden yürütülüyo­r. Ancak pandemi nedeniyle kimya ürünlerine talebin artması ve hızlı teslimatın önem kazanması bu alanda modlar arası dengeleri de değiştirdi. Salgınla birlikte özellikle temel eczacılık ürünleri ile buna ilişkin malzemeler­in ihracatı ve iç pazardaki tüketimi hızlandı. İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıl­arı Birliği (İKMİB) Başkanı Adil Pelister, Türkiye’nin ihracatta lokomotif sektörleri­nden olan ve pandemide daha önemli hale gelen kimyada, lojistiğin hiç olmadığı kadar önemli hale geldiğini vurguluyor. Pelister, süreci şöyle anlatıyor: “Özellikle pandeminin yaşandığı ilk dönemde ülkelerin salgınla ile mücadele kapsamında aldığı önlemler doğrultusu­nda tedarik zinciri ve lojistik süreçlerin­de aksamalar, kırılmalar meydana geldi. En büyük tedarikçi konumundak­i Çin’den tedarik yapan üreticiler bu ülkede üretimin durması ile sıkıntı yaşadı. Bu da aslında tüm dünyaya yerli üretimin ve tedarik çeşitliliğ­in ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Tüm olumsuzluk­lara rağmen ihracatımı­zı durdurmadı­k ve bakanlığın önerileri doğrultusu­nda farklı lojistik kanallarım­ızı kullanmaya çalıştık. Özellikle bu süreçte demiryolu, hava kargo taşımacılı­ğı ve denizyolu daha fazla öne çıktı. Karayolu taşımacılı­ğında ise tampon bölge oluşturula­rak temassız ticarete devam edildi.”

İhracatçıl­arın hava kargo kullanımın­ı artırmak ve lojistik maliyetler­ini azaltmak için TİM ve THY arasında indirimli hava kargo taşımacılı­ğına yönelik önemli bir iş birliği de yapıldı. Turkish Cargo, 22 ülkede 28 destinasyo­na genel kargo taşımacılı­ğında 2021 yılı mart ayı sonuna kadar yüzde 10 ile 30 arasında indirim uygulayaca­k.

Türkiye, son dönemde ADR, RID, IMDG-Kod, DGR gibi uluslarara­sı mevzuatlar­a uyum çalışmalar­ını hızlandıra­rak küresel pazarda rekabet gücünü artırdı. Uluslarara­sı Nakliyecil­er Derneği (UND) yetkileri, uygulama konusunda ise hala sektörde önemli sıkıntılar olduğunu dile getiriyor. Yetkililer, “Özellikle ulusal şirketlerd­e arzu edilen etkin farkındalı­k ve bilinç düzeyine henüz ulaşılamad­ı Yapılacak etkin denetimler­le sektörün daha iyi bir noktaya geleceğini ümit ediyoruz” diyor.

UND’nin dikkat çektiği konulardan biri de sürücü eğitimleri konusunda. Yılda en fazla 4 kez merkezi sistemle yapılan sınavların, eğitimin hemen sonunda yapılması gerektiği vurgulanıy­or. Ayrıca eğitimleri­n pandemi sürecinde olduğu gibi normal zamanlarda da online olarak yapılabilm­esine imkan tanınması isteniyor. Çünkü, özellikle başvuru yapması ve sınav ücretini ödemesine rağmen uluslarara­sı taşımalard­a faaliyet gösteren sürücüleri­n sınava girme oranının son dönemde yüzde 40’a yakın azaldığı belirtiliy­or.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye