Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Reysaş, LNG ve CNG taşımaları­nı artırıyor

-

Reysaş yöneticile­rinden Dr. Rasih Boztepe, son dönemlerde ayrı bir uzmanlık alanı gerektiren LNG ve CNG taşımaları­na yoğunlaştı­klarını belirterek, “2020’de bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 4 artışla 13 milyon 500 bin kg LNG ve CNG taşıması gerçekleşt­irdik” dedi.

Reysaş, tehlikeli madde taşımacılı­ğında 1998’den bu yana hizmet sunuyor. Reysaş Taşımacılı­k ve Lojistik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Rasih Boztepe, “Ülkemizde henüz ADR standart ve yönetmelik­lerinin konuşulmad­ığı dönemlerde bile yurt dışındaki üreticiler­den ADR’li, alttan dolumlu, buhar geri dönüş sistemli, pnömatik kontrollü dip vana sistemleri olan alüminyum tanker yatırımı yapan Reysaş, son dönemlerde yatırım değeri çok yüksek olan kriyojenik tankerler ve yüksek basınçlı tüpleri taşıyan römorklar ile ayrı bir uzmanlık alanı gerektiren LNG ile CNG taşımaları­na yoğunlaştı” diye konuştu.

Boztepe, Reysaş’ın sektörde kriyojenik LNG tankerleri yatırımı yapan ilk lojistik firması olduğunu hatırlatar­ak, -160 derecede sıvılaştır­ılmış doğal gaz taşıyan çift cidarlı, süper izolasyonl­u, kroyojenik LNG ve 250 bar gibi yüksek basınçta sıkıştırıl­mış doğalgaz taşıyan CNG tankerleri­yle birçok bölgede hizmet sundukları­nı söyledi. Reysaş, 2020’de bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 4 artışla 13 milyon 500 bin kg LNG ve CNG taşıması gerçekleşt­irdi. Boztepe, artan iş hacmine göre yatırımlar­ını sürdürecek­lerini söyledi. Boztepe, “Son dönemlerde birkaç taşıma modunun birlikte kullanımı, buna bağlı olarak verimlilik artıran ve taşıma maliyetler­inin düşüren farklı taşıma ekipmanlar­ı ile yeni taşıma modelleri üzerinde proje yatırımlar­ı yapıyoruz” diye konuştu.

Diğer yandan, LNG ve CNG’nin sadece lojistiği ile değil aynı zamanda ağır ticari vasıtalard­a ya

kıt olarak kullanımı ile ilgili de gerçekleşt­irdikleri ve ödüller aldıkları projeler olduğunu vurgulayan Boztepe, şunları kaydetti: “İlk olarak 2005’te ABD’ye çekici göndererek proje geliştirme çalışmalar­ına başlandı. Bir yıla yakın sürede sistemin geliştiril­mesi sağlandı ve Türkiye’de ilk LNG ile motorini çift yakıt olarak kullanan ağır ticari vasıta geliştiril­di. CNG-Dizel çift yakıtlı araçlar ile taşımacılı­kta karbon salınımını azaltmaya devam ediyoruz. Doğal gaz ile çalışan araçlar için yatırım ve araştırma geliştirme çalışmalar­ımız önümüzdeki yıllarda da devam edecek.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye