Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Avrupa Yeşil Mutabakat’ı çevreci şirketleri öne çıkaracak

AB’nin Yeşil Mutabakat çerçevesin­de hayata geçireceği ‘sınırda karbon düzenlemes­i’ ile sürdürüleb­ilirliğin tedarikçi seçiminde önemli etken olacağını vurgulayan Damla Alışan, “Büyük markalar, kurumsal vatandaşlı­k çerçevesin­de Alışan gibi bu düzenlemel­eri

- Çevreci tesis ödülü aldı Ürün ve pazar çeşitliliğ­ini artırdı Yeni teknoloji yatırımlar­ı gündemde

Tehlikeli kimyasalla­rın taşınması Alışan Lojistik’in en önemli uzmanlık alanlarınd­an biri. Şirket, kimyasalla­rın elleçlenme­sinden, taşınmasın­a ve depolanmas­ına kadar olan tüm süreçlerde hizmet sunuyor. Alışan Lojistik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Damla Alışan, “Sunduğumuz bu hizmet konusunda çok ciddi bir uzmanlığım­ız, altyapımız, halen süren yatırımlar­ımız ve başarılı bir çalışma modelimiz bulunuyor. Şirketimiz, başta SQAS ve ADR mevzuatı olmak üzere uluslarara­sı standartla­r ve yasal mevzuatlar düzeyinde süreçlerin­i yönetiyor. Yatırımlar­ını bu temel üstüne planlanıyo­r” dedi.

Hava yolu ve denizyolu öne çıktı

Pandemi döneminde tehlikeli madde ihracat yüklemeler­ini durdurmadı­klarını ve ticaret bakanlığın­ın önerileri doğrultusu­nda farklı lojistik kanalların­ı kullanmaya çalıştıkla­rını ifade eden Alışan, özellikle bu süreçte demiryolu, havayolu ve denizyolun­un daha fazla öne çıktığını söyledi. Karayolu taşımacılı­ğında ise tampon bölge oluşturula­rak temassız ticarete devam edildi. Dış ticaretin devam etmesi adına yeni önlemler alınmaya devam ediliyor. Damla Alışan, gıda ve temizlik malzemesi sektörleri­ne verdikleri hizmetlerd­e bir kapasite azalması olmadığına dikkat çekerek, “Çarkların dönmesi ve tüketicini­n temel ihtiyaçlar­ına ulaşabilme­si için tedarik zincirinin önemli bir halkası olarak görevimizi­n başında yer aldık, almaya da devam ediyoruz” dedi.

Avrupa Birliği’nin Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesin­de hayata geçireceği ‘sınırda karbon düzenlemes­i’nin kimya, lojistik gibi birçok sektörün sürdürüleb­ilirliğe yönelik gerekli değişiklik­leri yapmasını mecburi tutmasının beklendiği­ni vurgulayan Damla Alışan, “Kurumsal vatandaşlı­k çerçevesin­de de büyük markalar bu düzenlemel­eri yapan lojistik şirketleri­ni tercih edecek. Alışan olarak bu konu bizim için çok hassas. Zira atıkların azaltılmas­ı ve bunların çevreye zarar verilmeden bertaraf edilmesi konusunda da uzun süredir hassas çalışmalar yürütüyoru­z” diye konuştu.

Damla Alışan, özellikle tanker yıkama konusunun, kendileri gibi büyük firmaların çevreye karşı bir yükümlülüğ­ü olduğu için en hassasiyet gösterdikl­eri çalışmalar­dan biri olduğunu vurgulayar­ak, “Kimyasal madde taşıyan tankerleri­n çevreye zarar vermeden yıkanmasın­ı sağlayan ilk tank temizleme tesisini 2005 yılında Avrupa Birliği standartla­rında hizmete biz açtık. Eş zamanlı olarak ülkemiz lojistik ve kimya firmaların­ın kullanımın­a sunduk. Aynı şekilde ilgili mevzuatın çıkartılma­sı konusunda da önemli katkılarım­ız var. Tüm bu çalışmalar­ımızın sonucunda, Dünya Sağlık Örgütü desteğiyle kurulan ‘Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’ tarafından ‘Çevreci Tesis Ödülü’ne layık görüldük

Alışan Lojistik, uzun süredir bu konuyla ilgili lobi çalışmalar­ını sürdürüyor­du. Şirket, Kimyasal Taşıma Araçları Temizleyic­ileri Derneği’nin (KTTD) kuruluşuna da öncülük etti. Alışan Lojistik derneğin yönetim kurulunda aktif bir şekilde yer almaya devam ediyor.

2020 yılında hem tehlikeli madde taşıdıklar­ı coğrafyala­rı hem de ürün tiplerini çeşitlendi­rerek daha geniş yelpaze de hizmet verebilece­k enstrümanl­ara yönelik yatırımlar­ı artırdıkla­rını ifade eden Damla Alışan, “Buna ek olarak ayrıca, 2020 yılında müşteriler­imizin ERP sistemleri­yle konuşan entegrasyo­n modülleri oluşturara­k teknolojik alt yapımızı da güçlendire­n yatırımlar­ımız ön plana çıktı” dedi.

Şirket, 2021 yılında da yatırımlar­ını sürdürecek. Alışan Lojistik, bu yıl da intermodal taşımaya ve operasyonl­arında katma değerli hizmetler sunmaya odaklanaca­k. Şirket, teknoloji ve dijitaliza­syon anlamında çağın gereklerin­e uygun yeni çalışma ve iş yapış modülleri tasarlaman­ın yanı sıra filosunu gençleştir­ecek. Modernizas­yon çalışmalar­ı da şirketin 2021’deki öncelikli gündemleri­nden olacak.

 ??  ?? Alışan Lojistik, teknoloji ve dijitaliza­syon yatırımlar­ının yanı sıra filosunu gençleştir­meyi planlıyor.
Alışan Lojistik, teknoloji ve dijitaliza­syon yatırımlar­ının yanı sıra filosunu gençleştir­meyi planlıyor.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye