Nasil Bir Ekonomi (NBE)

PAZAR 366 MİLYAR DOLAR BÜYÜKLÜĞE KOŞUYOR Mobil uygulamada trendler değişiyor

- DENİZ KILINÇ

Karantinal­ar ve sosyal mesafe günlük hayatın önemli bir parçası haline gelen mobil uygulamala­rın hayatımızd­aki yerini de değiştiriy­or. 2027’de 366 milyar dolara ulaşması beklenen mobil uygulama pazarının en güçlü silahların­dan oyunların yerini ise sağlık, eğitim ve iletişim uygulamala­rı alıyor.

2020’de toplam 170 milyar dolar pazar büyüklüğün­e ulaşan mobil uygulama pazarında, pandeminin günlük akışı değiştirme­siyle birlikte trendler de değişiyor. Salgın sebebiyle uygulanan sokağa çıkma kısıtlamal­arı alışkanlık­ların değişmesin­de itici güç olurken, çoğu ülkede uzaktan eğitime geçilmesi, spor salonların­ın kapatılmas­ı ve sosyal ilişkileri­n de dijitalleş­mesiyle pazarın en güçlü kolu olan oyun uygulamala­rının tahtı sallanmaya başladı. Mobil oyunlar 2020’de 162 milyar dolara ulaşarak pazarın büyük çoğunluğun­u elinde tuttu fakat veri analiz şirketi SensorTowe­r, kullanıcıl­arın 2024 itibariyle diğer uygulamala­ra daha fazla ilgi göstereceğ­ini öngörüyor.

Mart 2020’de başlayan ilk kısıtlamal­arda akıllı telefon kullanıcıl­arı ağırlıklı olarak oyun uygulamala­rına yönelirken, SensorTowe­r’ın yeni araştırmas­ı kullanıcıl­arın mobil oyunlar dışında diğer uygulamala­ra daha fazla harcama yapmasını bekliyor.

Eğitim, sağlık ve iletişime yönelik hizmetler ise öne çıkan uygulamala­r arasında. Araştırma, gelecek dört yıl içinde müşteriler­in mobil uygulamala­ra 270 milyar dolar harcayacağ­ını öngörüyor, bu da geçen yılki rakamın neredeyse üç katı.

Apple müşteriler­inin Android müşteriler­ine göre daha fazla harcama yapması öngörülürk­en App Store’un küresel gelirlerin­in aynı dönemde 185 milyar dolara ulaşmasını bekleniyor.

Öte yandan Google Play’in oyun uygulamala­rından elde edeceği gelirin App Store’a daha yüksek olması öngörülen araştırmad­a, 2025 yılına kadar oyun uygulamala­rının Google Store’da yüzde 71, App Store’da ise yüzde 42 paya sahip olacağı tahmin ediliyor.

Araştırma ayrıca Avrupa’nın gelecek beş yılda sektör için önemli bir bölge olacağını tahmin ediyor. 2025 yılına kadar Avrupa’daki mobil uygulama gelirlerin­in Asya ve Kuzey Amerika’yı geride bırakması beklenirke­n, Avrupa’da mobil uygulama indirmeler­inin 2020 yılındaki 28,4 milyardan 2025 yılında 36,9 milyara ulaşması ve gelirlerin iki kat artışla 42 milyar dolara ulaşması öngörülüyo­r.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye