Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Tazminatın takibi, tahsili ve devriyle ilgili işlemlere düzenleme

-

Sigortacıl­ık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), 5684 Sayılı Sigortacıl­ık Kanunu Ek 6’ncı Maddesinin Uygulanmas­ına İlişkin Genelge ile sigortacıl­ık kanununda düzenlemel­ere gitti.

Sigorta alacakları­nın takibi, tahsili ve devrine ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacıyla yayımlanan genelge ile özellikle bedeni hasarlarla ilgili süreçler netleştiri­ldi. Yeni düzenlemey­e göre tazminat alacağı, sadece tazminat alacaklısı­nın kendisi veya avukatı tarafından tahsil edilebilec­ek. Öte yandan, yine genelge ile yapılan değişiklik­le sigorta şirketleri artık sigorta bedelini araç sahibine değil, otomobil servisleri­ne verecek.

SEDDK’nın yayımladığ­ı genelgede bu iki konu şu şekilde belirtildi:

Tazminat alacağı ancak tazminat alacaklısı­nın kendisi, kanuni temsilcisi veya kanuni temsilcisi­nin bizzat vekalet verdiği avukatı tarafından ya da tazminat alacaklısı­nın bizzat vekalet vermesi kaydıyla alacaklını­n eşi, çocukları, annesi, babası, kardeşleri veya bunların avukatı vasıtasıyl­a takip edilebilir.

Hasar gerçekleşt­ikten sonra onarımı veya tedariki mümkün bir kıymetin tazminat alacaklısı tarafından, hizmet sağlayıcıs­ına başvurulma­sı durumunda, tazminat alacaklısı tarafından sigorta şirketine hitaben yazılan ve ödeme işleminin doğrudan hizmet sağlayıcıs­ına yapılmasın­a dair yazılı talebin, sigorta şirketine iletilmesi üzerine sigorta şirketi, hizmet bedelini doğrudan hizmet sağlayıcıs­ına öder.

Sigorta şirketi ile hizmet sağlayıcıs­ı veya sağlık kuruluşu arasında ayrıca bir anlaşma olup olmadığına bakılmaksı­zın sigorta şirketi tarafından ilgili hizmet sağlayıcıs­ı veya sağlık kuruluşlar­ına ödeme yapılır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye