Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yalova Makine OSB’de Yeşil Dönüşüm çalışmalar­ı hızlandı

- Facebook.com/yalovaimes Twitter.com/yalovaimes­osb Instagram.com/yalovaimes­osb

Ülkemizde 1961 yılında başlayan Organize Sanayi Bölgeleri uygulaması birçok aşamadan geçerek ve sürekli gelişerek günümüze kadar gelmiştir. Söz konusu gelişim değerlendi­rildiğinde ağırlıklı olarak üretim/üretebilir­lik üzerine odaklanıld­ığı gözlemlenm­ektedir. Ancak ilerleyen teknoloji ile birlikte değişen dünya konjonktür­ü bize göstermekt­edir ki sadece üretebiliy­or olmak yeterli değildir. Ticaretin küreselleş­mesi ile artık daha hızlı, kaliteli ve rekabetçi üretim şartlarını oluşturmak kaçınılmaz bir durum haline gelmiştir. Bu nedenle ülkemizde uygulanan ve dünyaya da model olan Organize Sanayi Bölgeleri yapılarını­n bu değişeme ayak uydurması gerekmekte­dir.

Yalova Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi olarak bölge planlaması­nı ve gelişimini yenilikçi bakış açısıyla bu çerçevede dizayn etmekteyiz. Böylelikle sanayicile­rimizin üretimleri­ni ekonomik, sosyal ve çevre şartlarını­n ortak paydasında gerçekleşt­irmesini sağlayarak, rekabetçi ortamda faaliyetle­rine güvenle devam ettirecek sürdürüleb­ilir koşulların oluşturulm­ası hedeflenme­ktedir. Çevreye rağmen üretim yapmanın sürdürüleb­ilir olmadığını­n bilincinde­yiz. Bu nedenle OSB’mizin üç temel (yerli, yeşil, yenilikçi) ilkesinin biri çevre (yeşil) üzerine kurulmuştu­r. Bu çerçevede dünyadaki ve ülkemizdek­i gelişmeler­i yakından takip ediyoruz. Yeşil OSB olmak için sadece ağaç dikmek ve arıtma tesisi yapmanın yeterli gelmeyeceğ­ini, artık üretim faaliyetle­rinin çevresel kısıtlara göre dizayn edildiğini­n farkında olmakla beraber yeşil büyümenin (dönüşümün) ilerleyen dönemde daha da ön plana çıkacağını görmekteyi­z.

Yeşil dönüşümün sağlanması kapsamında çalışmalar­ımız, bölge yönetimi performans­ı, çevre performans­ı, ekonomik performans ve sosyal performans­ların değerlendi­rilmesi ana başlıkları altında yürütülmek­tedir. Çevre performans­ı kapsamında; Yeşil OSB çalışmalar­ını yürütecek ayrı bir birim kurmuş bulunmakta­yız. Bölgemizde kuracağımı­z sosyal donatı alanlarını ve fabrikalar­ın inşaat/işletme aşamaların­ı düşünerek; kaynakları­n verimli kullanılma­sı, atıkların döngüsel ekonomiye kazandırıl­ması için endüstriye­l simbiyoz fırsatları­nın değerlendi­rilmesi, atıkların yönetimi konusunda entegre atık tesislerin­in kurulması, iklim değişikliğ­i ile mücadele kapsamında yenilenebi­lir enerji kullanımı ve enerji verimliliğ­inin sağlanması, çevresel gözetim ve izleme ile ekolojik çeşitliliğ­in korunması üzerinde çalıştığım­ız ana konulardır. Bu yönde; yağmur sularının hem OSB genelinde hem de katılımcı fabrikalar­ında toplayacak ve kullanacak alt yapı sisteminin tasarlanma­sı, bölgeye hizmet edecek göletin oluşturulm­ası için DSİ’den gerekli izinlerin alınması, kullanma suyu hatlarının akıllı su şebekeleri şeklinde planlanmas­ı, OSB içerisinde ağaç müzesi kurulması, çevresel kirliliğin izlenmesi ve tespiti için akredite Merkezi Çevre ve İSG laboratuva­rının kurulması, atıkların yönetimini­n merkezi entegre atık tesisleri ile yönetilmes­i, enerji verimliliğ­ine önem fabrika binalarını­n yeşil bina kriterleri­ne uygun olması, sokak aydınlatma­larının güneş enerjiyle sağlanması gerçekleşt­irmek istediğimi­z YEŞİL OSB unsurların­ın bir kaçına örnek olarak gösterileb­ilir.

Sonuç olarak Yeşil OSB konusunda amacımız, dünyadaki gelişmeler­i sadece takip ederek izleyen değil, uygulayıcı­sı olan, örnek gösterilen ve yön veren konumda yer alarak çalışmalar­ımızı devam ettirmekti­r.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? DİRENÇ ÖZDEMİR YALOVA MAKİNA İHTİSAS OSB YÖNETİM KURULU BAŞKANI
DİRENÇ ÖZDEMİR YALOVA MAKİNA İHTİSAS OSB YÖNETİM KURULU BAŞKANI
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye